Minister Carol Novak: “Besluit 500/2022 laat Europese regels onverlet”

Minister Carol Novak: “Besluit 500/2022 laat Europese regels onverlet”

Eduard Novak, het hoofd van de Roemeense sport, zei in een bericht op Facebook dat Besluit 500/2022 betreffende het minimumquotum van 40 procent Roemeense spelers op het veld tijdens officiële wedstrijden geen afbreuk doet aan de Europese regels en geen discriminerende maatregel is.

Op 7 juli 2022 ondertekende Eduard Novak een besluit dat Roemeense atleten verplicht om minimaal 40% van het totale aantal atleten dat deelneemt aan officiële nationale sportcompetities in teamsporten te spelen.

Het doel van deze maatregel is sport op hoog niveau te ondersteunen. en Roemeense atleten, en zal worden uitgevoerd door nationale sportfederaties, via hun statuten en reglementen, vanaf het volgende competitieve seizoen, 2022-2023, zei het ministerie toen.

Minister Carol Novak: “Besluit 500/2022 laat Europese regels onverlet”

“Ik geloof dat we juist op basis van Europese waarden sterke teams kunnen hebben waarin we plaats kunnen maken voor degenen die de legendes van morgen kunnen zijn”, aldus de minister.

“We hebben allemaal de sensatie meegemaakt van de gloriedagen van turnen, handbal, voetbal, roeien en andere sporten met gouden teams, een traditie die we willen doorgeven aan toekomstige generaties. Daarvoor is allereerst een passend kader nodig, zoals Besluit 500/2022 over het minimum van 40% Roemeense spelers op het veld tijdens officiële wedstrijden.

Het is een initiatief dat de laatste tijd intensief is besproken, maar dat een frisse wind kan zijn voor de sport. Ik geloof in een systeem waarbij we Roemeense atleten meer promoten en de selectiebasis voor topprestaties vergroten.

Onze jonge atleten hebben misschien idolen als Hagi, Popescu, Neagu, Huțupan, Pîrv, Mureșan of andere Roemeense legendes aan de muur van hun kamer hangen, maar om in hun voetsporen te treden hebben ze ruimte nodig om zich te laten gelden in de teams waarvoor ze spelen,” merkte Novak op.

40% vertegenwoordigt een niveau van gezond verstand

Hij voegde eraan toe dat in turnen, atletiek, roeien en andere disciplines is gebleken dat met Roemeense atleten grote resultaten kunnen worden bereikt.

“Zelfs bij handbal of voetbal hielden sommige teams zich al aan het aandeel van 40% lokale spelers op het veld, voordat het bevel van kracht werd.

En 40% is een kwestie van gezond verstand, want als we de sport, de nationale seniorenteams en een langetermijnproject willen laten groeien, kunnen we geen teams hebben die alleen uit buitenlandse spelers bestaan. Het is tijd dat we ons eigen maken wat we eigenlijk willen.

Belangrijk is ook de bestemming, die trofeeën of titels die we willen winnen, maar ook de weg erheen.

Als we erin slagen overwinningen te boeken en onderweg de breedtesport en een gezondere samenleving te ontwikkelen, zijn die overwinningen des te groter”, aldus Eduard Novak.

We zien ook voorbeelden uit Frankrijk, Italië

“Bovendien is Besluit 500/2022, in tegenstelling tot sommige meningen in de publieke arena, niet in strijd met de Europese regels, schendt het niet het in artikel 45 VWEU vastgelegde vrije verkeer en is dus niet discriminerend! We zien ook voorbeelden uit Frankrijk, Italië en andere landen die soortgelijke maatregelen hebben toegepast, en daar heeft niemand gezegd dat het om discriminatie gaat.

Ik denk dat we juist op basis van Europese waarden sterke teams kunnen hebben waarin we plaats kunnen maken voor degenen die de legendes van morgen kunnen zijn,” voegde hij eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *