VIDEO | Victor Pițurcă vertelt over de “enscenering” die de DNA had voorbereid in de zaak van hem en zijn zoon Alex: “Ze wilden ons allebei in de boeien slaan en naar de gevangenis brengen”.

VIDEO | Victor Pițurcă vertelt over de “enscenering” die de DNA had voorbereid in de zaak van hem en zijn zoon Alex: “Ze wilden ons allebei in de boeien slaan en naar de gevangenis brengen”.

Victor Pițurcă, voormalig bondscoach van Roemenië, zei maandag dat aanklagers van de Nationale Directie voor Corruptiebestrijding (DNA) de aanhouding van hem en zijn zoon Alex Pițurcă wilden “ensceneren”. “Ze wilden ons beiden boeien en naar de gevangenis brengen,” zei de bron.

Victor Pițurcă heeft zich maandag gemeld bij het 11e politiebureau nadat hij onder gerechtelijk toezicht was geplaatst door aanklagers voor corruptiebestrijding. Hij deed nieuwe onthullingen over de zaak “niet-conforme maskers voor MApN” en zei dat onderzoekers een “regie” tegen hem en Alex Pițurcă hadden voorbereid.

“We werden vrijdag met spoed opgeroepen voor het DNA, om 09.00 uur ’s ochtends, zowel ik als Alex, alleen Alex was niet in de stad en zijn advocaat ook niet. Als hij was gekomen, was dat de richting: om ons beiden te boeien en naar de gevangenis te brengen. Dat was de richting”, zei Victor Pițurcă maandag.

In dezelfde context wilde hij onderstrepen dat er tijdens zijn ontmoeting met het hoofd van Romarm, Gabriel Țuțu, geen sprake was van het sluiten van een overeenkomst met het ministerie van Nationale Defensie (MApN) voor de levering van producten tijdens de pandemie.

“Toen ik vergaderde, was er geen sprake van een deal met de MApN,” zei Pițurcă.

Rechtbank van Boekarest beslist op 8 februari of Pițurcă’s rechterlijke controle wordt opgeheven

De rechtbank van Boekarest behandelde, eveneens op maandag, het verzoek van Victor Pițurcă om aan het gerechtelijk toezicht te worden onttrokken.

Het beroep van de voormalige bondscoach is behandeld door een voltallige rechtbank, die de uitspraak heeft uitgesteld tot woensdag.

Victor Pițurcă: Het dossier is “een groot misbruik”.

Victor Pițurcă, zijn zoon Alexandru Pițurcă en het hoofd van Romarm, Gabriel Țuțu, werden 24 uur vastgehouden door de DNA. De aanklagers zeggen dat ze deel uitmaken van een deal over niet-conforme maskers die tijdens de pandemie in ziekenhuizen van MApN terechtkwamen. Zij zouden via het bedrijf van Alex Pițurcă uit China zijn ingevoerd en tijdens de pandemie onder gezondheidseenheden van het ministerie van Defensie zijn gedistribueerd.

Op 1 februari verbrak Victor Pițurcă voor het eerst zijn stilzwijgen over dit DNA-dossier, dat hij misbruik noemde.

De voormalige voetballer zei dat hij het hoofd van Romarm niet kende en dat hij hem slechts één keer had ontmoet in het kantoor van Gabriel Țuțu. (Meer details HIER)

Victor en Alex Pițurcă verdacht van het kopen van invloed

Victor Pițurcă en de zoon van de voormalige bondscoach worden volgens een DNA-bewijs verdacht van het kopen van invloed.

“Indien er bewijzen en sterke aanwijzingen zijn waaruit een redelijk vermoeden voortvloeit dat de verdachte het strafbare feit van het kopen van invloed heeft gepleegd”, een strafbaar feit waarin artikel 292, lid 2, voorziet. 1 C.P., verwezen naar art. 6 van wet nr. 78/2000.

Tijdens de hoorzittingen, in aanwezigheid van zijn advocaten, Constantin Matei en Silvia Uscov, werd Alex Pițurcă meegedeeld dat hij was bevolen “uitbreiding van de strafzaak tegen hem wegens het misdrijf van het kopen van invloed (…), bestaande in het feit dat hij op 10.04.2020, wetende welke positie Țuțu Gabriel binnen CN Romarm SA bekleedde, rechtstreeks de vordering van laatstgenoemde heeft aanvaard, te weten:

  • uit eigen middelen de aankoop van uit China ingevoerd Covid-19 beschermingsmateriaal te financieren;
  • een aandeel van 40% van de winst uit de verkoop van de producten aan MApN af te staan;
  • te aanvaarden dat Hudea Andrei Alexandru in dit handelscircuit wordt opgenomen, zonder dat deze laatste enige reële commerciële activiteit uitoefent naast het contract voor de levering van beschermingsproducten tegen Covid-19, en hem (via SC Interarms Impex SRL) geldbedragen te betalen uit het daaruit voortvloeiende aandeel in de winst, onder het mom van een consultancycontract, voor Țuțu Gabriel om de invloed uit te oefenen die hij heeft doen geloven op ambtenaren van het MApN (UM 02464, Medische Directie, Nationaal Militair Commando Centrum, Afdeling voor banden met buitenlandse strijdkrachten) opdat deze hun taken in het kader van leveringscontract A1775/21 zouden uitvoeren.04.2020, met het oog op het goede verloop van het contract (financiering, verzekering voor het vervoer van de goederen naar Roemenië, rechtstreekse gunning van de leveringsopdracht zonder openbare procedures, ontvangst van de producten en betaling van de facturen), waarbij de gemaakte winst vervolgens, overeenkomstig de voorafgaande overeenkomst, door middel van de formele en niet-ondersteunde tussenkomst van nevenactiviteiten in verband met dat contract, werd uitgekeerd aan Hudea Andrei Alexandru, via wie hij aan Țuțu Gabriel een bedrag van 50 000 RON overmaakte.“.

Verdenkingen van DNA aanklagers

“Tegen de achtergrond van de door het COVID – 19 virus veroorzaakte pandemie, tussen 19.03.2020 en 10.04.2020, zou de zakenman (Alexandru Pițurcă – noot van de redactie) rechtstreeks de door verweerder Țuțu Gabriel opgelegde voorwaarden hebben aanvaard in ruil waarvoor laatstgenoemde zou hebben laten geloven dat hij invloed had op sommige ambtenaren binnen M.Ap.N. en dat hij hen ertoe zou brengen om rechtstreeks en zonder openbare procedures opdrachten voor de levering van producten ter bescherming tegen het coronavirus toe te vertrouwen aan de vereniging waarvan de door verweerster beheerde onderneming deel uitmaakte.

Verweerder Țuțu Gabriel zou diezelfde ambtenaren er ook toe hebben aangezet de betrokken producten in ontvangst te nemen, ook al waren zij niet conform, en de desbetreffende facturen tijdig te betalen.

In de bovengenoemde context zou de verdachte Țuțu Gabriel via een tussenpersoon het bedrag van 50 000 lei hebben ontvangen, dat de prijs voor het aansmeren van invloed vertegenwoordigt”, aldus de DNA in een persbericht van dinsdag.

De directeur van Romarm, Gabriel Țuțu, wordt verdacht van: ambtsmisbruik met bijzonder ernstige gevolgen, indien de ambtenaar voor zichzelf of voor een ander een onrechtmatig voordeel heeft verkregen, handel in invloed in continue vorm en intellectuele valsheid in geschrifte.

Wij raden ook aan om te lezen:

Hoe het hoofd van CN Romarm SA, Gabriel Țuțu, “viel” op de telefoon van het Italiaanse Barsanti. Bewijsmateriaal dat de aanklagers ontdekten tijdens de computer doorzoeking…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *