Vlad Stancu, eerste uitspraken na kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs 2024! “Het geheim? Training en pijn”

Vlad Stancu, eerste uitspraken na kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs 2024! “Het geheim? Training en pijn”

Uitzonderlijke prestatie van zwemmer Vlad Stancu op de Europese Junioren Kampioenschappen. Bijna een maand voor zijn 18e verjaardag won hij de zilveren medaille en, nog belangrijker, hij voldeed aan de Olympische kwalificatienorm op de 1500 meter, waardoor hij de vierde Roemeen werd die zich kwalificeerde voor Parijs 2024.

Onze atleet, gecoacht door Iulia Becheru, kwalificeerde zich voor de vierde keer in de finale en sloot de 30 baantjes in het zwembad af met een tijd van 15:00.51 min, een nieuw nationaal seniorenrecord en 48 honderdsten beter dan de Olympische kwalificatienorm.

Op de eerste plaats eindigde Kuzey Tuncelli uit Turkije, die een fantastische dag had met een nieuw Europees juniorenrecord van 14:58.89 min.

Vlad Stancu, eerste stellingen na kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs 2024! “Het geheim? Training en pijn”.

Vlad Stancu is de tweede zwemmer die zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, naast David Popovici.

“Het geheim? Het is simpel: training. Training en pijn. Het moeilijkste is als ik veel kilometers alleen moet zwemmen. En dat kan echt moeilijk worden als je niet weet hoe je dat moet aanpakken. Het is een uitdaging, want ik moet mezelf en mijn tijden altijd overtreffen. Maar ik praat met mijn coach, ze kalmeert me en ze moet me drijvende houden, vooral mentaal, want bij de 1500, 400 en 800 is de psyche heel belangrijk”, zei Vlad Stancu, Europees vice-kampioen 1500 meter bij de junioren, de vierde Roemeen die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Parijs.

Hij vierde de kwalificatie zoals hij alle overwinningen tijdens een wedstrijd viert: “Na een grote overwinning vier ik dat door te rusten, te slapen en vrede te hebben met mijn ziel”.

Zelfs als de meest waardevolle langeafstandszwemmer van het land, geeft Vlad toe dat hij dagen heeft waarop hij een training wil overslaan. Maar hij slaat zich door die momenten heen, die hem elke keer weer kietelen: “Ik denk dat alle atleten deze dagen hebben, natuurlijk. Maar ik geloof dat je jezelf op deze dagen moet pushen, want dit zijn de dagen die tellen en dat is de ziekte van de langeafstandszwemmer, denk ik.”

Iulia Becheru is al 7 jaar Vlad’s coach en zegt dat hij één grote kwaliteit heeft, zonder welke het misschien veel moeilijker voor hem zou zijn om deze echte marathon in het water te beoefenen: hij is gehoorzaam. “Hij is heel volgzaam. Dat is goed, want het is makkelijker om met hem te werken als hij gehoorzaamt zonder al te veel moeite van mijn kant om hem te overtuigen van wat hij moet doen,” zei Iulia Becheru.

Op 12-jarige leeftijd won ze haar eerste medaille. “Ik genoot er meer van dan van het eerste record”.

Vlad, meervoudig nationaal recordhouder, Europees kampioen bij de junioren en meervoudig medaillewinnaar op de Wereldkampioenschappen van vorig jaar, geeft toe dat een van de grootste vreugdes uit zijn carrière kwam op 12-jarige leeftijd, toen hij de eerste medaille van zijn carrière won, een bronzen medaille op de gemeentelijke kampioenschappen.

“Ik denk dat het was toen ik 12 was. Toen werd ik slechts 50e, 40e bij de nationale kampioenschappen. Het was op de gemeentelijke kampioenschappen, 50 meter rug, een bronzen medaille. Ik denk dat ik er meer van genoot dan van het eerste record,” zei Vlad Stancu.

Vlad Stancu houdt zich aan een streng dieet

Maar een zwemmer brengt niet alleen offers in het zwembad, maar ook daarbuiten. Om in vorm te blijven, moet hij een dieet volgen dat is opgesteld door een voedingsdeskundige. Hij geeft toe dat het soms moeilijk is omdat hij meer honger heeft, maar hij weet dat hij het moet volgen om succesvol te zijn.

Het hangt ervan af of je het echt wilt, of niet. Als je sceptisch bent en andere gedachten hebt is het niet zo makkelijk, ik bedoel het hangt af van de man en de manier van denken. Voor mij is het moeilijk, omdat ik meer begerig ben – Vlad Stancu

Afhankelijk van hoe hij zich voelt op de Wereld Junioren Kampioenschappen in september, zou Vlad ook zijn eerste optreden kunnen maken aan het einde van die maand: de Europese Junioren Open Water Kampioenschappen in Corfu. Daar zou hij 10.000 meter zwemmen. “We denken er nog een beetje over na of we meedoen of niet. Hij weet niet wat hij kan verwachten, want het is ook nieuw voor hem. We zullen wel zien. We hebben ons er nog niet eens op voorbereid, want in open water inclusief ademhaling is een beetje anders en we moeten er een beetje voor trainen, maar we zien wel. Het zou voor mij ook de eerste keer zijn, maar we zullen zien of we eerst de wedstrijd benaderen en dan wat het wordt en wat eruit komt. Op zijn leeftijd zou hij 10.000 meter zwemmen,” voegde Iulia Becheru eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *