Irina Deleanu, na het wereldkampioenschap ritmische gymnastiek: “We hebben historische resultaten behaald voor Roemenië!”

Irina Deleanu, na het wereldkampioenschap ritmische gymnastiek: “We hebben historische resultaten behaald voor Roemenië!”

Het Wereldkampioenschap Ritmische Gymnastiek voor Junioren, voor het eerst georganiseerd in Cluj-Napoca, leverde ons land twee medailles op.

Het Wereldkampioenschap Ritmische Gymnastiek voor Junioren, dat voor het eerst in Roemenië werd georganiseerd, was op alle niveaus een succes. Zowel op sportief als op organisatorisch vlak. En de “gesloten huis” finale bleek een succes bij het publiek.

Ook al wonnen onze atleten geen titel, deze editie betekende wel twee absolute primeurs voor ons in deze sport: de eerste bronzen medaille voor het wereldteam en de eerste zilveren medaille bij de wereldkampioenschappen voor junioren, behaald door de buitengewone Amalia Lică.

Irina Deleanu, na de wereldkampioenschappen in Cluj: “We hebben historische resultaten behaald voor Roemenië!”

“We kunnen een buitengewone balans opmaken, Roemenië won twee medailles, een teambrons en we hebben een wereld vice-kampioene genaamd Amalia Lică, we zijn erg trots op haar. Het is een historisch resultaat, Roemenië had geen medaille op de wereldkampioenschappen voor teams bij de junioren en we hadden geen zilveren medaille op de wereldkampioenschappen, dus het is buitengewoon”, kondigde Irina Deleanu, voorzitter van de Roemeense Ritmische Gymnastiek Federatie, aan.

De veertienjarige Amalia Lică was de heldin van ons team. Ze nam deel aan drie finales, in hoepel, bezemsteel en lint, maar droeg ook het gewicht van de teamscore, waar ze brons won. Ze werd wereld vice-kampioen in de hoepel, maar miste medailles in de andere twee onderdelen door twee kleine fouten, inherent aan deze leeftijd.

Aan het einde was ze erg overstuur en huilde minutenlang in de armen van haar coach in de warming-up. In feite was de pijn in het hart van deze kleine sportvrouw zo groot, omdat ze zo graag medailles wilde winnen in alle drie de onderdelen, dat ze zelfs twee uur na afloop van de wedstrijd niet eens kon glimlachen.

“Ze is de kampioen van ons hart. Ze heeft een hele goede en pure ziel, ze is een geweldig kind en een geweldige teamgenoot en ze is een en al hart. Ze is heel erg emotioneel. Het is niet makkelijk, maar het is aan het begin en ik heb haar gezegd dat ik een gezegde heb: van succes leer je niets, integendeel, we leren van mislukking, na mislukking analyseren we, na mislukking zien we wat we fout hebben gedaan, wat we moeten corrigeren. En dan moet je wat hier is gebeurd als een uitdaging zien. We moeten terug naar huis en kijken hoe we de strategie voor de toekomst kunnen maken. Volgend jaar wachten ons de Europese Kampioenschappen in Boedapest, waar Amalia opnieuw zal deelnemen en we hopen daar op goede resultaten”, zei Irina Deleanu.

Het was een spannend wereldkampioenschap

Afgezien van de resultaten is er de afgelopen dagen veel geklaagd in Cluj-Napoca over dit WK. Of het nu was uit blijdschap, woede of gewoon omdat de emotie van de artiesten en ouders die van over de hele wereld kwamen om hun kinderen aan te moedigen, werd overgebracht op de zielen van de neutrale fans, de tranen van de atleten, coaches en toeschouwers lieten zien dat ritme niet alleen een sport van gratie is, maar ook een van emoties die op maximale intensiteit worden ervaren.

Ritmische gymnastiek biedt veel emotie, want het is beweging op muziek en de muziek is soms indrukwekkend, emotioneel, en als de gymnast erin slaagt om bewegingen op de muziek te maken en zeer gecoördineerd te zijn, dan maakt dat indruk en brengt het tranen, inderdaad – Irina Deleanu, voorzitter van de Roemeense Ritmische Gymnastiek Federatie

Tijdens de hele wedstrijd was Irina Deleanu altijd aan de zijde van de kleine gymnasten. Ze gaf toe dat haar emoties haar soms overweldigden. De nacht voor de finale kon ze zelfs niet slapen.

“Ik heb maar drie uur geslapen. Ik was nerveus. Op een gegeven moment, halverwege de oefening bij de montage, voelde ik de achterkant van mijn nek warm worden. Ik zei: God verhoede, ik hoop dat me niets overkomt.

Alle meisjes zijn me heel dierbaar en ik hou heel veel van ze. Ik hou van ze als van mijn eigen kinderen en ik ben dankbaar voor wat ze geven in ritmische gymnastiek en wat ze geven op de mat. Ik ben heel trots op hen, ik ben trots op hun coaches, Stefania Prioteasa, Alexandra Piscupescu en Adriana Teocan, die al die maanden een enorme inspanning hebben geleverd om de meisjes te trainen. Sommigen van hen hebben deze kinderen vrijwillig getraind en ik ben trots op hen omdat ze het uit passie hebben gedaan en het uiteindelijk allemaal de moeite waard hebben gemaakt.

Ik ben erg trots op hen omdat ze erin geslaagd zijn samen te smelten en als een mechanisme te werken en samen met Amalia Lică, die het team ondersteunde, hebben ze dit belangrijke resultaat bereikt, omdat de Roemeense turnschool in juni de op twee na sterkste ter wereld is,” voegde Deleanu eraan toe.

De voormalige grote kampioen hoopt zelfs dat Roemenië een compleet team zal kwalificeren voor de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028: “Onze toekomst klinkt goed, nu we dit overall hebben bereikt, hopen we door te gaan met de training en steeds meer haalbare doelen te hebben en natuurlijk is het hoofddoel om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2028 met deze hele generatie junioren.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *