Alex Bologa heeft sinds zijn zesde niet meer gezien, maar wint medailles in JUDO, gaat wandelen en schaatsen

Alex Bologa heeft sinds zijn zesde niet meer gezien, maar wint medailles in JUDO, gaat wandelen en schaatsen

Tweevoudig Paralympisch bronzen medaillewinnaar Alex Bologa weet wat hij gaat doen na zijn pensioen: een boek schrijven. Sport is voor hem een manier van leven. Als tweevoudig Paralympisch bronzen medaillewinnaar traint de 27-jarige uit Cluj twee keer per dag, zes dagen per week, voor de wereld- en Europese kampioenschappen van dit jaar.

Dit jaar zijn beide wedstrijden in augustus en Alex is zoals gewoonlijk medaillefavoriet. Hij zegt dat hij de druk van het favoriet zijn niet voelt.

“Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. De druk ligt bij jou. Je moet gewoon denken dat je daar bent om je best te doen en dan krijg je zeker wat je wilt,” zei Alex Bologa, tweevoudig bronzen medaillewinnaar in judo op de Paralympische Spelen.

Kan sinds zijn zesde niet meer zien, maar wint medailles in judo, wandelen en schaatsen

“Er staat druk op elke wereldtopper, maar we proberen in de training ook aan mentale kwesties te werken. Zo bereiden we ons voor op wedstrijden, we proberen de druk van zijn schouders te halen. Hij heeft een grote ambitie. Hij heeft uitdrukkelijke kracht en fysieke kwaliteiten voor judo. Bovendien heeft hij ook een enorme snelheid,” zei Tamas Gergely, de coach van Bologa.

Dit jaar is atypisch omdat beide wedstrijden in dezelfde maand plaatsvinden. Het doel van onze atleten is echter om in beide onderdelen medailles te winnen. “We zitten midden in de voorbereiding op de Europese en Wereldkampioenschappen Para Judo. Onze doelen zijn natuurlijk medailles in beide competities. Hoe feller, hoe beter. Dit jaar is een heel atypisch jaar omdat we zowel de Europese als de Wereldkampioenschappen in dezelfde maand hebben. De Europeanen zijn op 8-10 augustus en de wereldkampioenschappen op 23-26 augustus,” voegde Gergely toe.

Zoals elke atleet in vechtsporten moet Alex voorzichtig zijn om binnen de grenzen van zijn categorie te blijven. Hij doet mee met 60 kilogram en zegt dat hij een speciaal dieet volgt: Ik heb een speciaal dieet, want het is best moeilijk om jezelf in dezelfde categorie te houden en al helemaal om jezelf voor meerdere jaren te houden, om te proberen voor elke wedstrijd. Maar het is me elke keer gelukt om mijn categorie te halen.”

Alex verloor zijn gezichtsvermogen volledig toen hij nog maar 6 jaar oud was, maar zegt dat hij zich als kind snel aan de situatie heeft aangepast. “Op 6-jarige leeftijd verloor ik mijn gezichtsvermogen. Ik werd in België geopereerd en helaas hielp dat niet, ik bleef blind. Als kind paste ik me vrij gemakkelijk aan, kan ik wel zeggen,” voegde Bologa eraan toe.

Zijn coach Tamas Gergely: “Elke dag heb ik dingen om van hem te leren”

Sindsdien heeft hij iedereen versteld doen staan met zijn ambitie en zijn manier van doen, en zijn coach, Tamas Gergely, geeft toe dat hij elke dag wel iets van hem kan leren.

“Eerlijk gezegd, zelfs nu na 10-12 jaar met hem te hebben omgegaan, heb ik nog steeds dingen te leren, of hebben we allemaal dingen van hem te leren,” kondigde Gergely aan.

Alex werd ontdekt in een selectie op een blindenschool in Cluj en werd al snel een van de beste judoka’s ter wereld. Hij leerde de procedures op een speciale manier: “De coaches voeren een procedure op mij uit, zij voeren het uit en ik probeer te reproduceren wat ik voelde”.

We moesten hem de procedures op een iets specialere manier laten zien, omdat hij niet de mogelijkheid heeft om de video te bestuderen of tijdens de training te zien wat er gebeurt. Hij heeft het vermogen dat als hij iets, een proces, een techniek goed leert, hij het niet op een andere manier kan doen, verkeerd – Tamas Gergely, Alex Bologa’s coach

Zijn coach onthult dat hij en Alex een gewoonte hebben voor wedstrijden, ze praten ’s avonds niet over de tegenstander van de volgende dag: “We hebben een soort ritueel. Na de lotingen, die de avond voor de wedstrijd zijn, praten we pas ’s ochtends over de tegenstander. Om over wat emotionele dingen heen te komen of hem misschien slapeloosheid te bezorgen of zoiets.”

Meervoudig medaillewinnaar op grote wedstrijden over de hele wereld Alex zegt dat zijn dierbaarste herinneringen aan de Paralympische Spelen zijn, waar hij twee keer brons won. Hij geeft ook toe dat hij na een succes niet kan vieren omdat hij gewoon wil gaan slapen.

De beste overwinningen zijn op de Paralympics omdat het unieke wedstrijden zijn en je er onvergetelijke herinneringen aan overhoudt. Na elke wedstrijd ben ik zo moe dat ik niet kan wachten om te gaan slapen – Alex Bologa, tweevoudig bronzen medaillewinnaar in judo op de Paralympische Spelen

Als hij niet traint, doet Alex het liefst aan sport. Voordat hij aan judo deed, zwom hij zelfs. Hij geeft echter toe dat judo zijn leven is: “Ik train twee keer per dag, behalve op zondag. Ik ga graag wandelen, ik lees graag en in de winter ga ik nog steeds naar de ijsbaan. Ik hou vooral van sportieve activiteiten. Ik weet niet hoe goed ik als kind was in zwemmen, maar ik had waarschijnlijk talent. Judo is voor mij nu het belangrijkste, daar besteed ik de meeste tijd aan.”

Alex is een voorbeeld voor iedereen en weet wat hij wil doen als hij stopt met actief judo: hij gaat een boek schrijven. En misschien gaat hij Japans leren: “Ik heb erover nagedacht, en hoogstwaarschijnlijk ga ik dat ook doen nadat ik mijn sportcarrière heb beëindigd. Ik ga een boek schrijven. Ik heb geen Japans geleerd. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik het per se zou kunnen leren. Maar waarschijnlijk wel als ik er veel tijd in zou steken.”

Hoewel judo zijn leven is, heeft Alex zich ook voorbereid op zijn carrière na de sport. Hij heeft een opleiding aan de faculteit Psychologie afgerond, evenals een massageopleiding: “Ik heb de cursussen van de faculteit speciale psychopedagogiek afgerond, maar ook een post-secundaire cursus massage. Ik vond het leuk om naar school te gaan. Eigenlijk probeer ik alles wat ik doe met plezier te doen en me er steeds meer voor in te zetten”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *