Gigi Becali, PORTRET in L’Equipe: “Misogynist, homofoob, bedreven in verbaal en fysiek geweld”.

Gigi Becali, PORTRET in L’Equipe: “Misogynist, homofoob, bedreven in verbaal en fysiek geweld”.

L’Equipe heeft een artikel van twee pagina’s over Gigi Becali gepubliceerd. De eigenaar van FCSB wordt getypeerd als “Ultra-orthodox, vrouwenhater, homofoob. Bedreven in verbaal en fysiek geweld”.

De column is getiteld “Wispelturige presidenten”. De aflevering over Gigi Becali bevat controversiële uitspraken van de landeigenaar van Pipera.

Becali’s team, FCSB, speelt de derby tegen CFR Cluj in het Ghencea stadion.

Gigi Becali, portret in L’Equipe: “Misogynist, homofoob, bedreven in verbaal en fysiek geweld”.

Het artikel in L’Equipe laat zien:

“20 jaar lang heeft de eigenaar van FCSB (voorheen Steaua Boekarest) de meest onaangename controverses in Roemenië aangewakkerd met zijn driftbuien en racistische en homofobe uitspraken. Met een sterke focus op religie heeft hij een nieuwe vijand gevonden: vrouwen in het voetbal.

“Gigi Becali is erg veranderd. Hij heeft een paar stappen terug gedaan, hij is minder volhardend,” zegt Viorel Moldovan, een voormalig Roemeens international. De eigenaar van FCSB (de club die in 2017 de naam Steaua București verloor) is geen vreemde met populistische, racistische en homofobe uitbarstingen in de afgelopen 20 jaar.

Hij werd beroemd in 2003, toen hij de grootste voetbalclub van Roemenië kocht, winnaar van de Europese kampioensbeker in 1986. “Hij is de laatste tijd rustig, hij heeft een zekere wijsheid verworven,” vervolgt de voormalige aanvaller van Nantes (2000-2004), een bevoorrechte waarnemer van het Roemeense voetbal.

“Hij sloot zich op in de orthodoxe religie, hij is heel religieus geworden. Nog meer dan hij al was”, vertelt een andere bron in Roemenië, die anoniem wenst te blijven. Becali en religie, dat is een oud verhaal. Hij gelooft dat hij de boodschapper van Christus op aarde is, hij heeft een kopie van Leonardo da Vinci’s schilderij Het Laatste Avondmaal in zijn paleis, waarin hij een stand-in is voor Jezus Christus.

In de tuin van zijn woning staat een vier meter hoog houten kruis met Jezus Christus aan het kruis. Het is zichtbaar vanaf Aviatorilor Boulevard, een van de belangrijkste verkeersaders in Boekarest.

Zijn kledingstijl is geëvolueerd. Ze heeft de overhemden met de knopen los en de gouden kettingen weggedaan. De nieuwe Becali (65) draagt zwart van top tot teen en heeft een rood kruis op zijn hoed.

Hij gaat vaak op pelgrimstocht naar de berg Athos in Griekenland en geeft grote donaties aan kerken en kloosters. Zal hij zich binnenkort terugtrekken in een klooster? Hij probeert weer in contact te komen met zijn Griekse afkomst. George Becali is zo vroom geworden dat hij al zijn toespraken eindigt met de zin Heer helpe u, zelfs als hij spreekt op de Roemeense televisie.

Vorig jaar kondigde hij aan dat hij monnik wilde worden en in een klooster wilde gaan wonen.

Valt de vrome Becali dan niet meer buiten de boot? Niet echt. De afgelopen maanden stond hij in het middelpunt van de belangstelling vanwege zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen. Zijn doelwit: Iuliana Demetrescu. De scheidsrechter had de leiding over de wedstrijd FC Voluntari – CS Mioveni 1-0 in de eerste divisie voor mannen op 5 mei. Dit beviel de zakenman niet.

Tegenover deze controverse wilde hij zijn punt duidelijk maken, zittend achter het stuur van een krachtige auto met een rood kruis op zijn zwarte pet. “De vrouw moet geliefd en beschermd zijn, je kunt haar niet te midden van 22 mannen zetten. Ze is te mooi voor scheidsrechters. Ze is een vrouw en ze moet vrouwenwedstrijden scheidsrechteren.””

“Hier doet niemand wat hij wil, ik doe gewoon wat ik wil”

Het artikel gaat verder: “Vrouwenvoetbal is Becali’s obsessie. Sinds december 2018 maakt hij retrograde en misogynistische opmerkingen: “Hoe kun je iets doen tegen Gods wil? Dit zijn onnatuurlijke dingen. Vrouwen kunnen handbal of basketbal spelen, dat zijn mooie sporten. Als ze voetbal spelen, zijn vrouwen misvormd”.

Zijn laatste project is de bouw van zijn eigen kloosterstad in Comanca, een dorp ten noordwesten van Boekarest. Als zoon van schapenboeren, geboren in het dorpje Zagna, had hij andere problemen in zijn verleden. Hij aarzelde niet om een zwarte commentator een aap te noemen of om Florent Sinama-Pongolle niet over te plaatsen…Nicoliță (een voormalige speler van Nantes en Saint Etienne) vertelde me over Pongolle. Dat hij ongelooflijk is, dat hij doet wat hij wil met de bal. Maar hier doet niemand wat hij wil, ik doe gewoon wat ik wil. Hij vertelde me dat hij een christen is, maar hij is zwart…

Queen en het nummer We are the champions worden uit het stadion verbannen. Een voorstander van zowel verbaal als fysiek geweld. Na de wedstrijd tegen Middlesbrough in 2006 beval hij zijn bodyguards om een journaliste eruit te gooien omdat ze een vraag niet leuk vond. De uitsmijters voerden de bevelen uit en verwijderden de jonge vrouw.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *