Hij is de turner naar wie een ELEMENT is vernoemd! “Ik heb mijn stempel weten te drukken”

Hij is de turner naar wie een ELEMENT is vernoemd! “Ik heb mijn stempel weten te drukken”

De leider van het Roemeense nationale mannenteam turnen heeft een parallelle oefening die hij ontworpen heeft genaamd “Andrei Muntean”, die in de internationale scoringscode staat.

Het is 25 jaar geleden dat Andrei Muntean, leider van het Roemeense nationale herenteam, voor het eerst een gymzaal binnenliep. Een briefje was de reden waarom de kleine Andrei, toen vijf jaar oud, voor de sport koos.

Hij zat op de kleuterschool en kreeg elke dag kaartjes van verschillende coaches die selecties maakten voor bepaalde sporten. “Ik kreeg een heleboel kaartjes, voor atletiek, voor voetbal, maar verrassend genoeg nam ik er geen een mee naar huis, alleen die voor turnen,” zei Andrei Muntean, lid van het nationale seniorenteam voor mannen van Roemenië.

Hij is de turner naar wie een artikel is vernoemd

Andrei Muntean is 30 en heeft een mooie carrière achter de rug. Hij heeft een element op de rekstok, een van zijn favoriete toestellen, dat hij zelf heeft ontworpen en dat zijn naam draagt: “In 2017 op de wereldkampioenschappen heb ik een element op de rekstok gemaakt dat mijn naam draagt. Eerlijk gezegd ben ik er erg trots op, het is me gelukt om mijn stempel te drukken in de scoringscode en mezelf niet te laten vergeten in waar het bij prestatiesport om draait.”

De atleet is trots op wat hij heeft bereikt: “Ik denk dat het een uniek gevoel is om een item te kunnen uitvinden waar jouw naam op staat en te weten dat als je naar binnen gaat en in de scoringscode kijkt, dat jouw naam erbij staat. Het is een heel mooi gevoel.”

Zes jaar na zijn optreden en nu zijn er atleten die het “Andrei Muntean” element op de parallelle rekstok uitvoeren: “Het is geen heel moeilijk element, maar het is een uniek element dat je hebt uitgevonden en met de hulp van de coaches is het je gelukt om iets unieks te doen in de turnsport”.

Terugkijkend heeft Andrei ook spijt van zijn carrière. Een daarvan heeft te maken met de Olympische Spelen van Rio in 2016. “Ik had graag een medaille gepakt op de Olympische Spelen, ik was er heel dichtbij in Rio, 6e worden was ik weet niet of een beetje frustrerend, het verlangen was heel groot,” zei hij.

Wereldbeker in België kan hen naar de Olympische Spelen in Parijs brengen

Van 30 september tot 8 oktober zullen de senioren hun zwaarste test tot nu toe doorstaan op de Wereldkampioenschappen in Antwerpen, België, waar ze hun ticket kunnen bemachtigen voor de grootste wedstrijd ter wereld, de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Het nationale turnteam voor mannen is sinds 2012 niet meer op de Olympische Spelen geweest: “Dit is waar we voor werken en zoveel offers voor brengen. Het zou geweldig zijn om na zoveel jaren weer op de Olympische Spelen te staan.”

Dit is de Roemeense senior mannenploeg voor artistieke gymnastiek voor de Wereldkampioenschappen in Antwerpen: Andrei Muntean, Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Nicholas Țarcă, Roland Modoianu en Emilian Neagu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *