Bewaakt door soldaten in een STAD waar chauffeurs zonder rijbewijs rijden!

Bewaakt door soldaten in een STAD waar chauffeurs zonder rijbewijs rijden!

Bianca Ghelber keerde terug van de Franstalige Spelen in Congo met een gouden medaille en een ervaring die ze niet snel zal vergeten.

Europees atletiekkampioene Bianca Ghelber bereidt zich voor op de Wereldkampioenschappen in Boedapest, waar ze wil terugkeren met een medaille en een medaille voor de Olympische Spelen in Parijs. “Ik wil dit echt en ik hoop dat het zo snel mogelijk gebeurt. Mijn persoonlijke best is 74.18m, in Madrid klokte ik 73.80m en ik heb mijn wereldbekerbenchmark gehaald. Ik had nog 20 centimeter te gaan tot de Olympische”, kondigde Bianca Ghelber aan.

Voorafgaand aan de Wereldkampioenschappen nam de sportster deel aan de Franstalige Spelen in de Democratische Republiek Congo, waar ze de gouden medaille won. Maar het was haar moeilijkste ervaring. De armoede en de lage levensstandaard in de stad Kinshasa zullen Bianca nog lang achtervolgen. Behalve de plek waar de atleten verbleven en het stadion, zag de Roemeense niets: “We werden altijd bewaakt, we zaten op een universiteitscampus, we konden niet naar buiten omdat het gevaarlijk was”.

Bewaakt door soldaten, in een stad waar chauffeurs zonder rijbewijs rijden

De atlete was geschokt toen ze zag hoe chauffeurs in Congo rijden: “De weg van de campus naar het stadion was hard en hobbelig. Ik ontdekte dat de helft van de chauffeurs geen rijbewijs had. Het was net de jungle, iedereen reed zoals hij wilde en zoals hij wilde. Er waren geen verkeersregels. Toen ik thuiskwam, maakte ik een groot kruis en dankte God voor alles.”

Echtgenoot en geloof in God, Bianca’s geheimen

Op 33-jarige leeftijd en na een carrière van 23 jaar, geeft Bianca toe dat haar man degene is die veel heeft bijgedragen aan alles wat ze nu professioneel doet: “Hij helpt me heel veel. Als hij niet zo’n steun was, denk ik niet dat ik nu zou sporten. Hij vertelde me een gezegde dat ik nooit zal vergeten: Ik zal bij je zijn tot de laatste worp.”

Bianca onthult dat na haar familie, het geloof in God en gebeden haar enorm hebben geholpen: “Ik geloof heel veel in God. De hele tijd op maandag, woensdag en vrijdag lees ik een aantal gebeden die de acathisten worden genoemd en ik bid veel tot God.”

Nadat ze 6e werd in de finale van het hamerwerpen op de Olympische Spelen in Tokio, wil Bianca volgend jaar in Parijs een van haar grootste dromen waarmaken: “Ik wil echt heel graag een Olympische medaille, het is heel moeilijk maar niet onmogelijk. Ik geloof dat de sterren op de juiste manier zullen staan zodat ik het goed kan doen”.

Een jaar lang geen vakantie

Bianca is op trainingskamp in Snagov en traint de laatste dagen hard voor de Wereldkampioenschappen in Boedapest van 19-27 augustus.

“Ik hoop daar in de beste vorm te zijn en ik wil echt zoals elke atleet een medaille. Het is heel moeilijk maar niet onmogelijk” – Bianca Ghelber, Europees kampioen hamerwerpen. De mooie atlete begon op 10-jarige leeftijd met atletiek. “Ik begon met atletiek in 2000, ik was 10 jaar oud, in het trainingskamp begon ik in 2004 te komen toen ik 14 was en sindsdien ben ik hier elk jaar geweest,” zei ze.

Eén keer per jaar heb ik vakantie, als het seizoen voorbij is en de rust, werk en werk” – Bianca Ghelber

Bij de Europese kampioenschappen in München vorig jaar won Bianca Ghelber de gouden medaille bij het hamerwerpen. Het is de eerste Europese medaille die een Roemeense vrouw in atletiek heeft gewonnen in 20 jaar. Ook in 2002 in München won Ionela Tîrlea Europees goud op de 400 meter horden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *