Alec Nastac, voormalig boksgrootheid, onthult over Nadia Comaneci’s tiende noot: “Het was de eerste keer dat we dit zagen”

Alec Nastac, voormalig boksgrootheid, onthult over Nadia Comaneci’s tiende noot: “Het was de eerste keer dat we dit zagen”

Alec Năstac, Mister KO, was wereld vice-kampioen in 1974 en pakte de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1976. Hij vertelde hoe de sportwereld het moment beleefde dat Nadia Comăneci een “tien” kreeg op de Olympische Spelen van Montreal, de eerste in de turngeschiedenis.

De voormalige bokser had een leven in de film: hij was te gast bij Fidel Castro en leerde Sergiu Nicolaescu boksen. Năstac speelde ook in films als The Ring en We the Front Line.

Hij kreeg ook een appartement nadat hij had gevochten tegen tweevoudig Olympisch kampioen Ion Monea.

Alec Nastac, voormalig boksgrootheid, onthult Nadia Comaneci’s “A” cijfer

“Ik zat op de tribune toen Nadia een 10 kreeg op de Olympische Spelen in Montreal, het was een explosie van vreugde. Het was de eerste keer dat ze een 10 zag, ze had er nog nooit een gezien. Ik begreep niet wat Nadia’s 10 betekende. Toen we allemaal gingen lunchen, was Nadia een klein meisje. We keken naar haar als ze een plakje pakte en de coach zei dan… genoeg, genoeg, genoeg… Ze volgden een heel streng dieet.

Van Ceausescu kreeg Nadia voor goud een Dacie. Voor zilver kreeg ze een Skoda en ik een Trabant combi. Ik ruilde met Mircea Simon, die de Skoda niet wilde”, vertelde Alec Năstac aan de Business Philosophy Podcast over Nadia Comăneci.

Ontmoeting met Mănescu

Mister KO onthulde ook een episode waarin hij Corneliu Mănescu ontmoette, een voormalig minister in het communistische regime van Roemenië. Năstac, die op trainingskamp was met het boksteam, stal appels van de naburige binnenplaats waar de familie Mănescu woonde.

Corneliu Mănescu was een van de ondertekenaars van de “Brief van de Zes”, gepubliceerd in maart 1989. De brief bekritiseerde het regime van Nicolae Ceaușescu, dat in december 1989 viel. “Hij steunde me veel, hij vergaf me vaak. Na de revolutie kreeg ik de opdracht om Mănescu op te pakken, nadat hij Ceaușescu had bekritiseerd, omdat hij een ondertekenaar was van de brief van de 6…Dinamo arresteert me, Steaua bevrijdt me…zei hij, toen hij me met de patrouille zag”, vertelde Năstac ook aan de geciteerde bron.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *