Elisabeta Lipă en Ionela Cozmiuc zijn te gast in ”Road to Paris”, een programma gemodereerd door journalist Daniel Nazare.

Elisabeta Lipă en Ionela Cozmiuc zijn te gast in ”Road to Paris”, een programma gemodereerd door journalist Daniel Nazare.

Elisabeta Lipă en Ionela Cozmiuc zijn te gast in ”The Road to Paris”, een show gemodereerd door journalist Daniel Nazare.

Het hoofdonderwerp is Roemeens roeien op de Olympische Spelen van 2024. Kansen, training, het dagelijks leven van de atleten en nog veel meer.

Elisabeta Lipă werd twee maanden geleden benoemd tot voorzitter van het Nationaal Agentschap voor Sport.

Ze was waarschijnlijk de meest waardevolle roeister van de 20e eeuw en was minister van Jeugd en Sport tussen 2015 en 2017. Sinds 2009 is Lipă voorzitter van de Roemeense Roeibond (behalve in de periode dat ze minister was, toen ze zichzelf schorste).

Ionela Cozmiuc won de gouden medaille in de lichtgewicht single sculls (LW1x) in mei 2023 op de Europese Kampioenschappen in Bled (Slovenië).

Roeien is sinds 1900 aanwezig op de Olympische Spelen. De sport was ook opgenomen in het programma van de Olympische Spelen van 1896, maar de evenementen werden afgelast vanwege slecht weer.

Roemenië nam voor het eerst deel aan de Olympische roeisport in 1952 tijdens de Spelen van Helsinki en heeft tot nu toe alleen de Spelen van 1956 gemist. Onze vrouwenteams domineerden de Olympische Spelen van 1980 tot 2004, met als hoogtepunt 1984 in Los Angeles toen onze roeisters vijf Olympische titels wonnen.

We hebben 40 medailles in deze discipline, na artistieke gymnastiek. Van de 40 medailles zijn er 20 van goud, 11 van zilver en 9 van brons.

De 33e Olympische Zomerspelen worden van 26 juli tot 11 augustus 2024 in Parijs gehouden.

Het programma ”Road to Paris” wordt elke donderdag om 19.00 uur uitgezonden op de website ProSport.ro en het YouTube-kanaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *