Carlo MAZZONE, Italië’s meest gecapteerde Serie A coach, is overleden / De voetballer die hij ontdekte, beschouwd als de grootste “10”

Carlo MAZZONE, Italië’s meest gecapteerde Serie A coach, is overleden / De voetballer die hij ontdekte, beschouwd als de grootste “10”

Het voetbal is bedroefd door het droevige nieuws van het overlijden van Carlo Mazzone, de meest gecapteerde Serie A-coach van Italië. Zijn 792 wedstrijden als “hoofd” in het Italiaanse kampioenschap, beschouwd als de sterkste ter wereld op het moment dat de enige echte “don Carlo” actief was, blijven.

Maar Mazzone is ook geliefd om iets anders. Hij lanceerde de man die beschouwd wordt als de grootste “10” in de geschiedenis van AS Roma in het grote werk.

Mazzone, speciale relatie met Francesco Totti

Carlo Mazzone is op zaterdag 19 augustus op de eervolle leeftijd van 86 jaar overleden.

Velen zullen over hem spreken, maar nu zijn alle ogen op één persoon gericht.

Op de vraag in de jaren negentig van Franco Sensi, voormalig eigenaar van AS Roma, of het de moeite waard was om de Fin Jari Litmanen van Ajax Amsterdam te kopen, antwoordde Carlo Mazzone naar waarheid. “Waarom zou je Litmanen nemen en met geld smijten? We hebben dat jongetje al.”

En ieders ogen waren gericht op de aangegeven jongen, een getalenteerde junior genaamd Francesco Totti.

“Toen ik Francesco voor het eerst zag, zei ik tegen mezelf: ‘Deze jongen is spannend en hij gaat ons helpen winnen.’ Ik probeerde hem meteen in het team te integreren, ik wilde het zo snel mogelijk. Hij had een buitengewone techniek en snelheid. Ik zei altijd tegen hem: “Bravo, Frankrijk, knap! Als de bal een vrouw was, zou ze de delicatesse waarmee je hem aanraakt echt waarderen” – Carlo Mazzone

De legendarische coach was ook beroemd om twee zinnen waarmee hij de pers op het eiland charmeerde. “Techniek is het voedsel van de rijken, tactiek het brood van de armen“, zei hij altijd. En toen de pers hem de bijnaam “Trappatoni van de armen” gaf, omdat hij vaak liever aanbiedingen van bescheiden Serie A clubs accepteerde, antwoordde “don Carlo”: “Nee, Trappatoni is de Mazzone van de rijken!“.

Carlo Mazzone ging op 69-jarige leeftijd met pensioen na 792 Serie A-wedstrijden te hebben gecoacht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *