EXCLUSIEVE VIDEO | Victor Hanescu, de weg van kampioen naar coach. “Op mijn 14e wilde ik stoppen met tennis omdat ik geen geld had”

EXCLUSIEVE VIDEO | Victor Hanescu, de weg van kampioen naar coach. “Op mijn 14e wilde ik stoppen met tennis omdat ik geen geld had”

Na een succesvolle carrière in het veldtennis is voormalig ATP 26-voudig gerangschikt Victor Hanescu op de tennisbaan gebleven, maar dan als coach. Hij heeft een academie opgezet met complexe trainingsprogramma’s, waar hij topspelers uit Roemenië en het buitenland coacht. De weg hiernaartoe was niet gemakkelijk, vooral omdat hij als kind niet veel advies kreeg om hem te helpen in zijn carrière, dus toen hij 14 was gaf hij tennis bijna op.

Ik vond Victor Hanescu op de academie die hij ongeveer zeven jaar geleden oprichtte, naast de spelers die hij elke dag traint om beter te worden in wat ze doen. Toen hij deze tennisacademie opende, dacht hij dat er in Roemenië behoefte was aan een plek waar professionele teams kinderen die willen tennissen, maar vooral hun ouders, kunnen begeleiden. Hij is namelijk niet vergeten hoe moeilijk het voor hem en zijn familie was om de juiste mensen te vinden die hen het juiste advies konden geven voor een carrière in wedstrijdtennis.

“Ik hield van tennis en toen ik opgroeide in Roemenië had ik daar veel van meegekregen. Mijn ouders hielden niet van tennis, ze deden niet aan sport, ze wisten niet hoe een coach moest zijn, hoeveel ze moesten trainen, welke toernooien ze moesten spelen. En ik realiseerde me dat naar Roemenië komen met een project als dit goed zou zijn voor zowel de atleten als de ouders”, zei Victor Hanescu in het interview dat hij gaf aan Gândul.

Toen hij besloot een tennisacademie op te zetten, werkte hij net zo hard als toen hij trainde voor topcompetities in Roemenië en daarbuiten. Met geduld en hard werken is het hem gelukt en tegenwoordig traint hij zelfs atleten uit het buitenland.

“Na zeven jaar kan ik moeilijk zeggen dat de resultaten zichtbaar zijn. De banen zijn vol met junioren die willen leren, die willen presteren, met atleten uit het buitenland die bij mij komen trainen,” zei Victor Hănescu.

Op de door Victor Hanescu opgerichte tennisacademie zijn programma’s voor alle leeftijdsgroepen. Op de twee minitennisbanen kunnen kinderen van 4 tot 7 jaar trainen met ballen en rackets die zijn aangepast aan hun leeftijdsniveau. De andere vier banen zijn voor junioren en degenen die willen presteren. In dit geval omvatten de trainingsprogramma’s ook fysieke en psychologische training, yoga en Pilates. Eigenlijk hebben we het over complexe training, naar het voorbeeld van topacademies in het buitenland.

“Ik had moeten stoppen met tennis, maar ik ben verder gegaan.”

Victor Hănescu herinnert zich dat hij rond zijn 14e wilde stoppen met tennis omdat hij niet genoeg geld had om op tournee te gaan. Daarom was hij op zijn 16e nog geen nationaal kampioen geworden, maar hij gaf niet op, en dat is wat hij alle gepassioneerde spelers die tennisprestaties willen bereiken op het hart drukt.

Toen ik 13-14 was, wilde ik stoppen met tennis omdat ik ook geen geld had om toernooien in het land te spelen, ik had geen coach. Op mijn 16e was ik niet eens nationaal kampioen, ik stond 12e van het land. Ik was fysiek ook niet erg goed, misschien was ik ook niet volwassen genoeg en als ik om me heen keek, waren er uitzonderlijke kinderen. Ik had moeten stoppen met tennis, maar ik ging mijn eigen weg. Aan het eind van de dag denk ik dat kampioen zijn betekent dat je door deze momenten heen moet komen en verder moet werken.“, legt Victor Hănescu uit.

Daarom geeft hij vaak een persoonlijk voorbeeld en adviseert hij ouders om geduld te hebben met hun kinderen, want tennis is een individuele sport die veel voorbereidingstijd vergt.

“Ouders leggen een enorme druk, ze willen zo snel mogelijk resultaat”

Bovendien moet deelname aan internationale wedstrijden ook niet worden overhaast, zegt Victor Hănescu.

Zowel ouders als atleten moeten zich eerst richten op binnenlandse competities, om te bewijzen dat ze kampioen zijn in hun eigen land, en dan pas denken aan internationale toernooien. Dit kan hen veel geld besparen en hen helpen om beter te worden als atleten.

“Ik denk dat de aanpak in Roemenië anders is. Ik denk dat in Roemenië de ouders meer voor zichzelf willen dan voor de atleten en dat ze enorme druk uitoefenen, in de zin dat ze zo snel mogelijk resultaten willen. In het buitenland is er het idee om het kind naar een academie te brengen, de professionals ermee te laten werken, deel te nemen aan discussies met de coaches, maar in een beschaafde omgeving. Je komt niet naar een academie en vertelt de coach wat hij moet doen,” voegde Victor Hănescu toe.

“Ik denk niet dat prestaties per se gemaakt worden met veel geld”

Victor Hanescu is zich ervan bewust dat financiële druk vroeg of laat gevoeld wordt door alle ouders en jongeren die de sport omarmen, en verzekert hen dat prestaties geleverd kunnen worden met weinig geld. Een serieuze en hardwerkende atleet, zegt hij, zal kwaliteitsmensen om zich heen aantrekken, die hem uiteindelijk de middelen zullen geven die hij nodig heeft om te presteren.

Ik geloof niet dat prestaties noodzakelijkerwijs met veel geld worden geleverd, want ik ben het duidelijke voorbeeld dat je ook met minder geld kunt presteren. Maar je hebt er een droom, hard werk, talent en geduld voor nodig. Ik had geen luxe omstandigheden. Het lijkt misschien moeilijk te geloven, maar het is waar. Ik had geen geld en ontmoette een coach die in me investeerde en me hielp. Toen ik een psycholoog nodig had, wist ik niet waar ik hem kon vinden en ik ontmoette hem op een toernooi. Ik geloof dat als je echt iets wilt doen, het universum of God dingen laat gebeuren,” zei Victor Hanescu.

En juist omdat hij zoveel mogelijk atleten wil helpen hun droom te verwezenlijken, is Victor Hănescu ook bereid advies te geven aan degenen die niet op zijn academie trainen. Daarom roept hij vooral ouders op om contact met hem op te nemen, per e-mail of persoonlijk, wanneer hij op het veld is en coacht, om hem een paar vragen te stellen als ze zich in een moeilijke situatie bevinden en niet weten wat ze moeten doen.


OOK LEZEN:

EXCLUSIEVE VIDEO | Eric Maximmilian Niță, de 14-jarige kampioen die het Roemeense tennis domineert, heeft een nieuw doel: Wimbledon. Tegen welke prijs?

EXCLUSIEVE VIDEO | De geheimen van de plek waar onderzoekers Robert Glință en Carmen Bunaciu hielpen hun prestaties te verbeteren en kampioenen te worden

EXCLUSIEVE VIDEO | De vergeten geschiedenis van het kleine stadje in Roemenië waar je op straat George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale en zelfs de koning kon tegenkomen.

EXCLUSIEVE VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, de kunstenaar die wordt vergeleken met de grote Tudor Gheorghe, veranderde zijn werkplaats in een klein dorpsmuseum – FOTOGALLERIJ

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *