Na de Europeanen voor mannenvolleybal begint hij met bijles in het Vlaams!

Na de Europeanen voor mannenvolleybal begint hij met bijles in het Vlaams!

Voor het eerst heeft Roemenië drie buitenlanders in het Europese team, en een van hen, Alex Rață, zal ook les krijgen naast de training.

Het Roemeense nationale volleybalteam voor mannen heeft de voorbereidingen voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar afgerond: het Europees Kampioenschap, dat volgende week op 30 augustus begint.

De laatste vriendschappelijke wedstrijden die in het weekend werden gespeeld, tegen Finland, legden ook de laatste hand aan de groep spelers waarmee Roemenië de continentale competitie zal aanvallen. Het doel is om zich te kwalificeren voor de laatste 16 en iedereen is vastbesloten om dat te bereiken.

Na de mannenvolleybal Europeanen neemt hij Vlaamse les

“Onze kracht, heb ik altijd gezegd, moet de kracht van het team zijn, de groep die altijd het verschil zal maken op belangrijke momenten,” zei Sergiu Stancu, hoofdcoach van de nationale ploeg van Roemenië.

“Ik denk dat we een steeds waardevoller team hebben, spelers die van achteren komen en graag willen laten zien waar ze goed in zijn en gezien de groep die we hebben denk ik dat we verder kunnen gaan,” zei Marian Bala, aanvoerder van het Roemeense nationale team.

“Ik ben eerder naar een Europees Kampioenschap geweest, in U19, maar het is zeker niet hetzelfde, het verschil in waarde tussen junioren en senioren is vrij groot. We bereiden ons ook heel intensief voor op het Europees Kampioenschap, want we willen een goede indruk maken en zo ver mogelijk komen, om onszelf te verbeteren”, zei Alex Rață, Roemeens nationaal volleyballer.

Marian Bala belt elke dag met haar dochter

In zijn tweede EK, na dat van 2019, maakte Marian Bala, de aanvoerder van onze nationale ploeg, de moeilijkste momenten mee tijdens het trainingskamp in Brasov, omdat hij weg was van zijn tweejarige dochter.

“Ik praat elke dag met haar. Het is inderdaad moeilijker, omdat de afstand groot is. Vorig jaar was het makkelijker omdat we het trainingskamp in Galati hadden en zij thuis waren. Nu is het iets moeilijker. Dat is het leven als atleet”, voegde Marian Bala eraan toe.

De meest ervaren speler in het Roemeense team, Marian Bala (33) zegt dat hij niet meer nerveus is voor een eindtoernooi. Hij was erg blij met hoe zijn teamgenoten reageerden op de commando’s van de coach.

Het trainingskamp ging goed, ik kan zeggen dat we steeds beter trainden en we begonnen het spel aan elkaar te knopen. Ik ben over het algemeen niet meer zo nerveus. Ik denk dat we genoeg sterke wedstrijden hebben gespeeld om hier ons voordeel mee te doen en het ons makkelijker te maken op de Europese Spelen – Marian Bala, aanvoerder van het Roemeense nationale team

Alex Rață (23), die zijn debuut maakt op een Europees Kampioenschap, is er zeker van dat het feit dat we Portugal, een van de kanshebbers voor kwalificatie, zullen ontmoeten in onze eerste wedstrijd een goed voorteken is.

“Ik denk niet dat het een nadeel is, ik denk integendeel, misschien is het zelfs beter, want we zijn duidelijk en we zullen ons beter concentreren”, voegde Alex Rață toe.

Na afloop van de Europeanen vertrekt Rață naar zijn nieuwe clubteam, Tectum Achel, in België. Hij heeft zijn trainingsschema al ontvangen en heeft ontdekt dat het onder andere… Vlaamse lessen zal bevatten: “Ik zal meer vertrouwen op het Engels, in ieder geval in het begin. Maar ik heb gezien dat ze daar ook Vlaamse lessen in mijn programma hebben opgenomen, wat iets nieuws voor me zal zijn en ook interessant.”

De in Suceava geboren speler is een beetje nerveus om zijn thuisland te verlaten.

“Het is mijn eerste ervaring in het buitenland. Ik zal weg zijn van mijn land, Roemenië, mijn familie, mijn vrienden. Ik zal contact met ze houden via sociale media, maar het zal iets heel nieuws zijn,” zei Alex Rață.

Drievoudig Roemeens kampioen met Arcada Galati, Alex Rață hoopt dat zijn nieuwe team de springplank zal zijn voor een transfer naar Polen of Italië: “Ik hoop in de beste competities te spelen, Polen, Italië en om te laten zien dat ik niet voor niets werk en dat ik naast de beste spelers ter wereld wil spelen.”

Meer buitenlanders

Voor het eerst sinds lange tijd heeft de Roemeense nationale ploeg drie spelers die in het buitenland gaan spelen: Adrian Aciobăniței en Daniel Chițigoi in Polen en Alex Rață in België. De coach zegt dat het een overwinning is voor het eerste team.

Natuurlijk is elke ontwikkeling van onze spelers in sterke kampioenschappen een pluspunt, maar laten we niet vergeten dat het kampioenschap van Roemenië de afgelopen jaren ook veel groter is geworden, omdat de spelers die in de binnenlandse competitie spelen erg waardevol zijn – Sergiu Stancu, hoofdcoach van het nationale team van Roemenië

De coach zegt dat het voor hem niet uitmaakte wie hij speelde in de eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap Volleybal voor mannen.

“We zullen zien of het een goed voorteken is dat we in onze eerste groepswedstrijd tegen Portugal spelen. Portugal is een sterk team, we hebben twee keer tegen ze gespeeld in de Golden League. We verloren thuis met 3-0 en in de returnwedstrijd in Brasov speelden we een goede wedstrijd, die we helaas met 3-2 verloren. Maar ik denk dat dit een wedstrijd is waar de kansen om te winnen gelijk zijn”, kondigde Sergiu Stancu aan.

Europees debuut tegen Portugal op 30 augustus

Het Roemeense nationale team kwalificeert zich na vier jaar voor de Europese Spelen en zit in Groep D, die wordt georganiseerd door Israël. Naast het gastland bestaat onze groep uit Frankrijk (Olympisch kampioen), Turkije, Griekenland en Portugal. Die laatste speelt op 30 augustus tegen Portugal in onze eerste wedstrijd van het eindtoernooi. De Roemenen trainen sinds juli in Brasov en hebben onlangs een aantal vriendschappelijke wedstrijden gespeeld tegen Tsjechië en Finland, twee teams die zich ook hebben gekwalificeerd voor het eindtoernooi.

Roemeense selectie voor het Europees Kampioenschap voor mannen 2023

Extreem

9. Adrian Aciobăniței

12. Marian Bala

5. Daniel Chițigoi

2. Mircea Peța

Universalia

7. Zeldzaamș Bălean

13. Alex Eend

Centra

19. Robert Calin

15. Andrei Butnaru

1. Bela Bartha

22. Stefan Lupu

Libero

11. Carol Kosinski

4. Roberto Diaconescu

Coördinatoren

6. Claudiu Dumitru

3. Filip Constantin

Technisch personeel

Hoofdcoach: Sergiu Stancu

Assistent-trainer: Răzvan Parpală

Fysieke trainer: Radu Mandache

Fysiotherapeut: Eugen Pascale

  • De nummers zijn de nummers die de spelers op het eindtoernooi zullen dragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *