Die gerechtigheid deelt op TATAMI! “Het is interessant om mannen van meer dan 200 pond naar ze te zien luisteren”

Die gerechtigheid deelt op TATAMI! “Het is interessant om mannen van meer dan 200 pond naar ze te zien luisteren”

Kempo is een van de sporten waarin mannen volledig luisteren naar en respect hebben voor de instructies van vrouwen. En dat komt omdat niet weinig wedstrijden worden geleid door dames en heren.

Kempo lijkt een stoere sport en heeft over het algemeen de voorkeur van mannen, maar dat is niet het geval. De laatste jaren hebben meisjes de zalen overgenomen en er is geen verschil meer tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke atleten die op de mat duelleren.

De voorzitter van de Roemeense Kempo Federatie, Amatto Zaharia, is hier erg blij mee, vooral omdat er nu ook meisjes scheidsrechter zijn geworden voor de jongens.

Ze delen gerechtigheid op de tatami

“Ik ben erg blij dat het aantal meisjes is toegenomen. 5-6 jaar geleden hadden we 80% jongens, nu is de balans in evenwicht. De meisjes zijn Europees kampioen en nu scheidsrechteren ze samen met de jongens. Er zijn meisjes met honderden internationale wedstrijden, meisjes doen al aan kempo sinds ze 5-6 jaar oud waren, ze worden gerespecteerd voor de naam die ze hebben opgebouwd in deze sport. Het is interessant om te zien hoe mannen van meer dan 90 kilo luisteren en zich gedragen als ze door dames worden gescheidsrechterd,” zei Amatto Zaharia, voorzitter van de Roemeense Kempo Federatie.

Voor Alina Pascu, meervoudig wereldkampioene kempo, is scheidsrechteren niets nieuws. De mooie atlete deelt gerechtigheid op de mat en geeft niets om vrienden en familie. Bewijs: ze heeft zelfs haar man als scheidsrechter. “Scheidsrechteren helpt me in mijn sportcarrière, maar ook andersom. Ik ken de regels heel goed en ik maak geen fouten in mijn beslissingen. Er zijn geen incidenten, onze regels zijn streng en we straffen wangedrag, vulgair of agressief gedrag streng. Ik ben toevallig ook scheidsrechter voor mijn man, ik ben eerlijk en onpartijdig. Ik raak op geen enkele manier betrokken, ik ben ook een wedstrijdsporter en ik zou geen oneerlijke scheidsrechter willen hebben”, zei Alina Pascu-Boroș, meervoudig wereldkampioene kempo.

Hoewel ze pas 19 is, scheidsrechter Alessia Jecu kempowedstrijden zonder emotie. De meervoudig wereldkampioene geeft toe dat ze gewend is aan deze rol, maar ze houdt meer van wedstrijden dan van scheidsrechters: “Vrouwen dwingen altijd respect af als ze op de mat staan. Het is moeilijk om atlete en scheidsrechter te zijn. Ik denk echt dat het moeilijker is om scheidsrechter te zijn, je moet heel voorzichtig zijn, je moet moed hebben, er spelen veel factoren mee.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *