BREAKING NEWS! Simona Halep vier jaar geschorst wegens doping. Hoeveel tijd heeft ze om in beroep te gaan?

BREAKING NEWS! Simona Halep vier jaar geschorst wegens doping. Hoeveel tijd heeft ze om in beroep te gaan?

Simona Halep (31) heeft dinsdag een schorsing van vier jaar gekregen in haar dopingzaak van het onafhankelijke tribunaal (ITIA) dat haar zaak het afgelopen jaar heeft behandeld. De beslissing is niet definitief, want Halep kan in beroep gaan bij het Hof van Beroep voor de Sport (CAS). De Constanische werd geschorst voor twee regelovertredingen: bij een dopingtest in 2022 werd het verboden middel roxadustat bij haar aangetroffen en in 2023 werden er onregelmatigheden gevonden in haar sportpaspoort.

De ITIA accepteerde het argument van Halep dat ze een vervuild supplement had ingenomen, maar bepaalde dat de hoeveelheid die de speelster had ingenomen niet kon hebben geleid tot de concentratie roxadustat die in het positieve monster werd aangetroffen, aldus het officiële document.

Sportexpert Constantin Jura vertelde Gândul dat Simona Halep 21 dagen heeft als ze in beroep wil gaan bij het CAS.

Bekijk HIER hete reacties na de schorsing van Simona Halep.

Simone’s schorsing loopt af in oktober 2026, na aftrek van de periode dat ze al voorlopig geschorst is.

De Roemeense tennisster werd pas in juni in Londen gehoord door de onafhankelijke organisatie Sports Resolutions in de dopingzaak. De hoorzitting van de tennisster kwam bijna een jaar nadat ze geschorst was en in die tijd kon ze haar zaak niet bepleiten.

Halep, 31, tweevoudig Grand Slam-kampioene, beschuldigd van twee afzonderlijke TADP-overtredingen

  • De eerste had betrekking op een negatief analyseresultaat (AAF) voor de verboden stof roxadustat tijdens de US Open in 2022, uitgevoerd via reguliere urinetests tijdens de wedstrijd.
  • De tweede beschuldiging had betrekking op onregelmatigheden in het atleten biologisch paspoort (ABP) van Halep.
  • Het onafhankelijke tribunaal, opgericht door Sport Resolutions, kwam op 28 en 29 juni 2023 bijeen in Londen en hoorde wetenschappelijke deskundige getuigen namens Halep en de ITIA, waarbij de speelster in de procedure ook rechtstreeks getuigde voor het panel.

“We begrijpen het publieke belang van deze zaken en blijven ons inzetten om zo transparant mogelijk te zijn.”

De ITIA is een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer en de administratie van antidoping in het professionele tennis en is de gedelegeerde derde partij onder de Wereldantidopingcode (Code) door de International Tennis Federation, het internationale bestuursorgaan van de tennissport en een ondertekenaar van de Code.

“Na een complexe en strenge hoorzitting zijn we blij met de beslissing van het onafhankelijke tribunaal. De hoeveelheid bewijsmateriaal die het tribunaal in overweging moest nemen in zowel de roxadustat- als de ABP-procedure was substantieel.” aldus Karen MoorhouseUitvoerend directeur van de ITIAvia een persbericht.

“De ITIA heeft de juiste processen gevolgd, zoals we dat bij iedereen zouden doen – in overeenstemming met de antidopingcode.”

“We hebben ons doel en onze verantwoordelijkheid vervuld om het principe van eerlijke competitie in naam van de sport hoog te houden. De jury erkende dat de juiste procedure werd gevolgd in de schriftelijke beslissing (…)

“We begrijpen de grote publieke belangstelling voor deze zaken en blijven ons inzetten om zo transparant mogelijk te zijn en de volledige beslissing zal te zijner tijd worden gepubliceerd.” De uitvoerend directeur van ITIA benadrukte.

Alize Cornet lanceert de campagne “Gerechtigheid voor Simona Halep

Voorafgaand aan de bekendmaking van de ITIA lanceerde de Franse tennisster Alize Cornet, 79e op de WTA-ranglijst, een krachtige online campagne om de zaak van Simona Halep in haar dopingzaak te steunen en een snelle en eerlijke uitspraak te eisen. Onder de hashtag “#RightForSimona” riep Cornet de tennisgemeenschap op om zich te verenigen en duidelijkheid en gerechtigheid te eisen.

Alize Cornet zei op Twitter: “Mensen, laten we onze krachten bundelen. Het is te ver gegaan en het heeft al veel te lang geduurd. De tenniswereld wil gewoon wat eerlijk is. We willen allemaal #RechtVoorSimona.”

Na het beroep van Alize Cornet hebben honderden mensen over de hele wereld zich aangesloten bij de zaak en eisen een duidelijke en snelle uitspraak in de zaak van Simone Halep.

OOK LEZEN:

Simona Halep, UIT de WTA-ranking! We hebben een nieuwe wereldleider in het vrouwentennis: Arina Sabalenka

Ion Tiriac, hard bericht over de DOPAJ-zaak van Simona Halep: ‘Hoeveel kan ze vragen? Wie is schuldig? Ze hebben haar carrière beëindigd”.

Patrick Mouratoglou, verantwoordelijk voor de situatie van Simona Halep? Insider details: “Laat niemand iets van hem verwachten!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *