Simona speelt tot de laatste bal, ze oefent alsof ze morgen de baan op gaat. De voormalige wereldleider gaat in beroep bij het Hof van Arbitrage voor de Sport

Simona speelt tot de laatste bal, ze oefent alsof ze morgen de baan op gaat. De voormalige wereldleider gaat in beroep bij het Hof van Arbitrage voor de Sport

Simona Halep geeft niet op, ze gaat in beroep tegen haar schorsing van vier jaar wegens doping, zo liet de voormalig wereldkampioene dinsdag weten in een verklaring aan Reuters. Sterker nog, de kampioene vecht terug en sleept het bedrijf dat het supplement produceerde waarvan ze zegt dat het “besmet is met roxadustat” voor de rechter. Als de beslissing echter definitief blijft, heeft ze weinig kans om terug te keren aan de top van de WTA. De schorsing van Simone, 31, loopt af op 6 oktober 2026. Halep is dan 34 jaar oud. Ze heeft al een jaar van haar schorsing uitgezeten.

Natuurlijk zal ze nog steeds in staat zijn om in professionele toernooien te spelen, maar het is moeilijk te geloven dat ze nog steeds de fysieke en mentale kracht zal hebben om Grand Slam toernooien aan te vallen aan de top.

Simona geeft niet op

Verslagen door de beslissing van het Hof van Arbitrage voor de Sport, geeft de kampioene niet op. Simona kondigde op Instagram aan dat ze in beroep zal gaan tegen de beslissing van de “jury” en bovendien het farmaceutische bedrijf zal aanklagen dat het supplement produceert dat volgens haar “besmet is met roxadustat”. De voormalige nummer 1 van de wereld beschouwt de wedstrijd in principe nog niet als voorbij. Bovendien blijft ze trainen alsof ze morgen de baan zal betreden.

“Ik blijf trainen en doe er alles aan om mijn naam te zuiveren van deze valse beschuldigingen en terug te keren naar de rechtbank. Ik ben van plan om in beroep te gaan bij het Hof van Arbitrage voor de Sport en alle juridische wegen te bewandelen tegen het bedrijf dat de besmette voedingssupplementen produceerde,” zei Halep.

Twee aanklachten

De ITIA zei dat een onafhankelijk tribunaal de voormalige wereldleider had geschorst voor twee afzonderlijke overtredingen van het Tennis Anti-Doping Programma (TADP).

De eerste regelovertreding in het geval van tweevoudig Grand Slam-kampioene Simone Halep (31) (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019) is gerelateerd aan de identificatie van de verboden stof roxadustat bij de US Open in 2022 na een dopingtest in de competitie, en de tweede is gerelateerd aan onregelmatigheden in haar biologische paspoort (ABP).

Het onafhankelijke tribunaal, opgericht door Sport Resolutions, kwam op 28 en 29 juni bijeen in Londen en hoorde van wetenschappelijke experts die getuigden namens de Roemeense, die ook voor het tribunaal sprak, aldus de ITIA release.

Op 11 september 2023 bevestigde het tribunaal dat het had vastgesteld dat de speelster zich schuldig had gemaakt aan “opzettelijke overtredingen” van het antidopingreglement onder artikel 2 van het TADP: de aanwezigheid en het gebruik van de stof roxadustaat in het urinemonster dat op 29 augustus 2022 werd verzameld van Simona Halep tijdens de US Open; het gebruik van een verboden stof of methode in 2022, gebaseerd op 51 bloedtesten die door de speelster werden verstrekt als onderdeel van het ABP-programma.

De rechtbank aanvaardde het argument van Simone Halep dat ze verontreinigde voedingssupplementen had ingenomen, maar bepaalde dat de door de speelster ingenomen hoeveelheid niet kon hebben geleid tot de concentratie roxadustaat die in het positieve monster werd geïdentificeerd.

De aanklacht voor het biologische paspoort werd ook gehandhaafd, waarbij de rechtbank oordeelde dat er geen reden was om te twijfelen aan de unanieme “sterke mening” van de drie onafhankelijke deskundigen (APMU) dat “waarschijnlijk doping” de verklaring was voor de onregelmatigheden in het biologische paspoort van de atlete.

Uit tot in het slechtste geval 2026

Halep werd in oktober 2022 voorlopig geschorst en haar periode van onverkiesbaarheid wordt geteld van 7 oktober 2022 tot 6 oktober 2026.

“Na een complex en rigoureus proces verwelkomen we de beslissing van het onafhankelijke tribunaal. De hoeveelheid bewijsmateriaal die het tribunaal in beide gevallen in overweging moest nemen was substantieel. Het ITIA volgde het juiste proces, zoals het dat doet voor elk individu, in overeenstemming met de Wereld Anti-Doping Code, en voldoet daarmee aan haar doel en verantwoordelijkheid om het principe van schone competitie hoog te houden in naam van de sport,” zei ITIA Executive Director Karen Moorhouse.

Rivierdossier

Het onafhankelijke tribunaal merkte op dat het ongeveer 8000 pagina’s wetenschappelijk materiaal had ontvangen van de speler en de ITIA.

“We begrijpen het grote publieke belang in deze zaken en zijn vastbesloten om zo transparant mogelijk te blijven, en de volledige beslissing zal binnenkort worden gepubliceerd,” voegde de release eraan toe.
Halep heeft herhaaldelijk ontkend bewust de stof roxadustat te hebben gebruikt en beschuldigde de positieve dopingtest ervan besmet te zijn. Ze heeft ook herhaaldelijk de ITIA beschuldigd van het vertragen van de rechtszaak.

Lees ook: BREAKING NEWS! Simona Halep vier jaar geschorst wegens doping. Hoe lang heeft ze om in beroep te gaan?

Simona Halep, UIT de WTA-ranglijst! We hebben een nieuwe wereldleider in het vrouwentennis: Arina Sabalenka

Simona Halep, uitgesloten van de US Open! De officiële aankondiging: “Ze werd automatisch teruggetrokken”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *