Waar de “Iron Lady” van het Roemeense judo van houdt!

Waar de “Iron Lady” van het Roemeense judo van houdt!

Gianina Andreica, coach van het vrouwelijk Olympisch team, deed eerst aan ritmische gymnastiek.

Ze werd verliefd op judo toen ze haar broers voor het eerst zag trainen en wilde toen coach worden. Nu coördineert ze het Roemeense Olympische vrouwenteam, maar in haar vrije tijd transformeert de Iron Lady op de mat.

Gianina Andreica geeft toe dat ze graag avondjurken en hakken draagt, maar omdat ze geen tijd heeft om naar feestjes te gaan omdat ze altijd bij de meisjes in het team is, draagt ze ze ’s nachts, thuis.

Waar de “Iron Lady” van het Roemeense judo van houdt

“Ik hou er echt van om me heel elegant te kleden. Daar houd ik van. Ik heb geen tijd, want op momenten dat ik bij bepaalde evenementen zou moeten zijn, ben ik bij wedstrijden. We hebben zelden een weekend dat we niet weg zijn en evenementen zijn meestal in het weekend. Maar ik vind het geweldig, ik kleed me thuis ook aan, ik hou van de manier waarop mijn jurk zit, ik kleed me uit en ga naar bed” zei Gianina Andreica, coach van het Olympisch vrouwen judoteam.

De liefde voor judo begon “op het eerste gezicht”. Maar ze geeft toe dat ze, meer dan van de spectaculaire procedures, het meest hield van de witte kostuums die de atleten droegen. Toen ze met judo begon, deed ze eigenlijk een heel andere sport: ritmische gymnastiek.

Ze was vanaf het begin verliefd op het witte judopak.

“Oorspronkelijk deed ik aan ritmische gymnastiek. Mijn broers gingen op judo en ik ging gewoon om te kijken hoe het was. En ik voelde me buitengewoon aangetrokken tot de outfit. En ik zei tegen meneer Bercean dat ik ook wilde judoën, maar alleen als ik net zo’n pyjama kreeg als hij. En hij zei ja, je krijgt een pyjama als je naar judo komt,” zei Gianina Andreica.

Na een carrière van meer dan 12 jaar als atlete, maakte Gianina Andreica de stap naar coaching, waar ze altijd al wilde werken: “Ik wist precies toen ik sportte dat ik coach wilde worden. Misschien is het moeilijk voor grote kampioenen, maar voor mij was het helemaal niet moeilijk, het was makkelijk. Ik begon met de kinderen en daarna werkte ik met het Olympisch centrum, het Jeugd Olympisch team en de laatste en belangrijkste stap, het Senior Olympisch team”.

Als coach met 25 jaar ervaring geeft Gianina Andreica toe dat het makkelijker is om met meisjes te werken dan met jongens: “Het is makkelijker met meisjes. Ze zijn heel serieus. Ik kan niet zeggen dat we dezelfde kwaliteiten hebben in het meisjesteam, de jongens zijn veel getalenteerder en werken op een totaal andere manier. Maar de ernst en discipline die je in het vrouwenteam hebt, zul je nooit in het mannenteam vinden.”

Als ze vrij is, leest ze de hele dag

In de weinige vrije tijd die ze heeft, verliest Gianina Andreica zich in lezen. “Ik lees, ik hou van lezen. Ik vind het heerlijk om ergens in een bos, ergens buiten te zitten en te lezen. Ik wil niets anders meer. Mijn rust hebben. Ik lees alles. Ik had een vrouw die me inspireerde. De decaan Flavia Rus, die er niet meer is, inspireerde me, de man die mijn liefde voor lezen opende,” zei Gianina.

Hoewel ze veel leest, is de coach van het Olympisch vrouwenteam er niet in geslaagd Japans te leren. “Ik heb geen Japans geleerd. Het is erg moeilijk. Ik bedoel, ik ken alleen judo. Ik kon niet meer spreken, het is echt moeilijk om Japans te spreken” – Gianina Andreica, coach van het vrouwen Olympisch judoteam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *