Hij won de Champions League en wil nu de TITEL met Dinamo.

Hij won de Champions League en wil nu de TITEL met Dinamo.

Na geschiedenis te hebben geschreven in Duitsland gaat Stelian Moculescu voor het eerst een Roemeens volleybalteam coachen.

Historisch moment voor Roemeens volleybal. Coach Stelian Moculescu, winnaar van de Champions League in 2007, gaat voor het eerst coachen in de Roemeense eredivisie voor mannen.

Uitgenodigd door Dinamo om na zijn pensioen terug te keren in het spel, zegt de coach die geschiedenis schreef in Duitsland dat zijn filosofie voor het kiezen van zijn spelers onveranderd is.

Hij pakte de Champions League en wil nu de titel met Dinamo

“Het is vrij simpel: werk, werk en nog eens werk. De speler moet het talent hebben om te werken, om helder te zijn, om te weten, om zijn eigen verantwoordelijkheid te hebben voor zichzelf en zijn lichaam en voor alles wat hij doet,” zei Stelian Moculescu, coach van Dinamo.

Op de bank bij Dinamo zit Stelian Moculescu naast Bogdan Tănase, die na acht jaar een carrière als hoofdtrainer opgaf om weer assistent te worden van zijn mentor, met wie hij ook samenwerkte bij het Duitse Friedrichshafen.

“Voor mij is de heer Moculescu een rolmodel in het volleybal en hij is de enige man met wie ik nog zou gaan als assistent-coach voor een clubteam. Ik was erg blij toen ik hoorde dat hij terug wilde komen naar het volleybal en in het bijzonder naar Roemenië, en ik twijfelde geen moment. Het is een plezier om bij Stelu te zijn, ik denk dat hoewel ik 3 jaar bij hem heb doorgebracht, ik nog steeds veel te leren heb”, zei Bogdan Tănase, de assistent-coach van Dinamo.

Stelian Moculescu keerde in 1972 terug naar Duitsland en heeft Roemenië sindsdien zelden bezocht. Hij zegt dat hij Roemeens is blijven spreken dankzij de Roemeense spelers en medewerkers die hij had in de volleybalteams waar hij voor speelde.

Ik ging zelden naar Roemenië. Ik was ook omringd door Roemenen. Ik had Mihai Pădurețu in Dachau, ik had Bogdan Olteanu, Adi Aciobăniței, Adi Gontariu en ik sprak Roemeens met hen en ik genoot ervan. Het gaat steeds beter – Stelian Moculescu, coach van Dinamo

Stelian Moculescu, die wordt beschouwd als de grootste coach in de geschiedenis van Duitsland, zegt dat het niet moeilijk voor hem was om het aanbod van Dinamo te accepteren, omdat hij daar zijn oud-leerlingen ontmoette. Daarom klikte het vrij snel tussen hem en de rood-witten.

“Het was heel eenvoudig. Adi Gontariu was mijn speler bij Friedrichshafen, ik won het laatste kampioenschap met hem en Bogrdan Tănase en ze hebben me zo hard gewerkt om het coachen weer op te pakken en ik heb het gedaan. Het was een uitdaging, laten we komen en goed werk leveren”, voegde Stelian Moculescu eraan toe.

De coach die in 2007 de Champions League won en bijna tien jaar het Duitse nationale team coachte, waarmee hij zich ook kwalificeerde voor de Olympische Spelen van 2008, zegt dat hij de Dynamo-atleten niet veel hoeft in te enten van de Duitse cultuur. “Ik denk niet dat we iets moeten meenemen, want de spelers hier hebben een zeer goede mentaliteit, ze werken, ze willen leren, ze willen zich ontwikkelen, dus ik denk niet dat we moeten vergelijken,” zei Stelian Moculescu.

De 73-jarige coach geeft toe dat hij nog steeds geniet van het werken met jonge atleten, zoals hij al zijn hele carrière doet: “Natuurlijk is het moeilijk, het is echt moeilijk. Je geniet ervan. Ik geniet echt van het opvoeden van spelers. Met gevestigde spelers is het makkelijker. Daar moet je mensen managen. Dat is veel makkelijker. Het zijn twee totaal verschillende dingen.”

Hij was al 50 jaar niet meer in Boekarest geweest

Terug in Boekarest na meer dan 50 jaar, zegt de technicus die oorspronkelijk uit Brasov komt dat alles in Boekarest anders is dan hoe hij het kende. Hij is echter niet bang voor de stijl van leidinggeven in Boekarest.

Ik vertrok in ’72, dat was de laatste keer dat ik in Boekarest was. Ik denk niet dat het te vergelijken is met Boekarest in 1972. Er zijn hele mooie plekken, er zijn ook plekken die nog niet hersteld zijn, maar alles heeft tijd nodig. Mijn rijstijl verschilt niet zoveel van die hier. Behalve dat ik niet op kruispunten rij, maar verder gaat alles goed – Stelian Moculescu, coach van Dinamo

Al meer dan anderhalve maand sinds zijn aankomst bij Dinamo draagt de bekende coach een tas om zijn middel bij elke training of vriendschappelijke wedstrijd. De coach onthulde ook het geheim van de tas die hij elke dag draagt. “Ik heb een handtas omdat we ouder worden en het een of ander vergeten, en nu ik in mijn handtas zit kan ik niet alles vergeten”, kondigde Stelian Moculescu ook aan.

In het kampioenschap dat op 14 oktober begint, zal Stelian Moculescu het opnemen tegen een aantal van zijn oud-studenten van het Roemeense nationale team. Tegenwoordig zijn het coaches, zoals Laurențiu Lică bij Corona Brasov of Sergiu Stancu bij Arcada Galati. De gerenommeerde coach zegt dat hij blij is om ze op de bank te zien, omdat dat de natuurlijke gang van zaken is. “Ik ben blij dat er jonge mensen binnenkomen die het stokje willen overnemen om het volleybal vooruit te helpen. Dat moet ook en dat is geweldig, want het moet anders. Ze hebben andere dingen meegemaakt, ze hebben buiten gespeeld en ze hebben gezien wat ze doen en dat zie je terug in de resultaten,” voegde Stelian Moculescu eraan toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *