Wie is de “Roemeense raket” van overzee! “David Popovici uit AMERIKA: “Ik zou niet zeggen dat ik een ster ben”.

Wie is de “Roemeense raket” van overzee! “David Popovici uit AMERIKA: “Ik zou niet zeggen dat ik een ster ben”.

Vierdejaars student Daniel Nicușan brak alle records op de schoolslag aan de Universiteit van Baltimore.

Daniel Nicușan, meervoudig nationaal kampioen schoolslag, is een echte ster in het buitenland. Als vierdejaars student aan de Universiteit van Baltimore heeft hij alle schoolrecords verbroken en staat hij al op het kampioenenbord.

Hoewel hij geschiedenis heeft geschreven voor zijn universiteit in de evenementen waaraan hij heeft meegedaan, geeft Daniel toe dat hij zich geen ster voelt als hij op de campus rondloopt.

Wie is de “Roemeense raket” van overzee!

“Mijn grootste overwinning was mijn laatste 100 schoolslag titel op de werf. Ik vestigde ook het wedstrijdrecord en het all-time college record. Ik ben tevreden. Het zette me tegen een muur. Ik zou niet zeggen dat ik een ster ben. Er zijn daar geen sterren. We zijn allemaal vrienden, we beschouwen onszelf als gelijken en dat is perfect,” zei Daniel Nicușan, meervoudig nationaal zwemkampioen.

Voor zijn prestaties heeft hij ook een bijnaam gekregen waar hij trots op is, hoewel hij het helemaal niet prettig vindt om zo genoemd te worden: “Sommige mensen noemen me De Roemeense Raket, maar daar hou ik niet van, dus… ik hou er niet van, ik wil gewoon Daniel zijn”.

Om record na record te breken aan de overkant van de oceaan, traint de atleet, die op 6-jarige leeftijd zijn eerste stappen zette in het zwemmen in Târgu Mureș, dagelijks met 40 andere zwemmers uit het universiteitsteam. De langste afstand die hij ooit in training heeft afgelegd was een ongelofelijke 10.000 meter!

“Het is heel anders in de VS omdat we met zoveel meer zijn. Je hebt echt het gevoel dat je deel uitmaakt van een team. Ik bedoel met mijn team zijn er wel 40 jongens in het team, dus de teamgeest is anders dan hier waar ik 2-3 teamgenoten heb. In de winter was ik op trainingskamp in Miami en hebben we bijna 10.000 meter getraind”, voegde Daniel Nicușan toe.

Hij wil Cambodja bezoeken

Hoewel hij het zwaarst mogelijke trainingsprogramma in Miami heeft gehad, is hij hopeloos verliefd geworden op het gebied en wil hij zich er na zijn studie vestigen. Tot die tijd woont hij in Baltimore in een huurappartement met drie andere collega’s. Een van hen nodigde hem uit om naar zijn thuisland Cambodja te komen. Een van hen nodigde hem uit om naar zijn geboorteland Cambodja te komen.

Het was warm en gezellig. Ik wilde niet weg, maar ik moest wel. Ergens in Florida zou ik willen blijven. Ik ben verhuisd uit mijn studentenhuis, ik woon in een appartement en ik heb drie andere kamergenoten. In het huis woon ik met een Amerikaan, een jongen uit Cambodja en een jongen uit de Filippijnen. Ik ben er nog niet geweest, ik sta op het punt om naar Cambodja te gaan. Hij komt eerst hierheen – Daniel Nicușan

De Roemeen, een vierdejaars student Business and Computer Science, zegt dat hij er ook zijn master gaat doen en dat de enige problemen die hij had waren dat hij zich moest aanpassen aan het feit dat niemand om hem heen Roemeens sprak.

“Ik begon mijn studie in 2020, dus 3 jaar geleden, en ik zit nu op de University of Maryland Baltimore County (UMBC). De aanpassing was een beetje lastig. Het was in de eerste plaats raar om je aan te passen aan de taal. Er was geen probleem met Engels, maar het was vreemd om omringd te zijn door Engelstaligen en niemand te hebben die Roemeens sprak, omdat ik op die universiteit de enige Roemeen was. Maar ik heb nergens spijt van. Heimwee gaat over na het eerste jaar. Ik moet daar nog een jaar studeren en dan ga ik mijn master doen. Ik blijf de hele periode meedoen aan wedstrijden,” zei hij.

In de VS zwemt Daniel afstanden die worden gemeten in yards. Hij zegt dat de aanpassing van “Amerikaanse” naar “Europese” afstanden, in meters, moeilijk is, ook al helpt zijn universiteitscoach hem bij de overgang als hij naar Roemenië komt: “Het was een makkelijke aanpassing om in yards te zwemmen. Het is veel makkelijker omdat de afstand korter is. Het was echt een plezier om me aan te passen. De overgang van yards naar meters, wanneer ik naar het land kom, is vrij moeilijk omdat we op de universiteit ook een olympisch zwembad hebben en dan werkt de coach speciaal voor mij en met mij om mijn aanpassing veel gemakkelijker te maken”.

Zoals elke Amerikaanse student maakt de in 2001 in Târgu Mureș geboren atleet deel uit van een broederschap. Hij geeft trots toe dat hij sinds vorig jaar lid is van de “All American”, een broederschap alleen voor kampioenen met zeer goede cijfers: “Om mee te kunnen doen moet je een bepaald gemiddelde halen, al je examens halen. Sinds vorig jaar zit ik in de All American broederschap, waar ik lid van ben geworden omdat ik mijn gemiddelde veel omhoog heb gehaald. Als je daar een bepaald gemiddelde hebt, word je automatisch opgenomen in een bepaalde broederschap.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *