Cătălin Tolontan, GEFIRED bij GSP! Hoeveel stations zullen worden afgeschaft: “Onze taak als journalisten is om u het droge nieuws te geven…”

Cătălin Tolontan, GEFIRED bij GSP! Hoeveel stations zullen worden afgeschaft: “Onze taak als journalisten is om u het droge nieuws te geven…”

Ringier Sports Media Group heeft aangekondigd dat Gazeta Sporturilor zijn gedrukte editie heeft gesloten en dat Cătălin Tolontan door Ringier is ontslagen uit zijn functie als redactioneel coördinator. Niet minder dan 9 functies zullen onmiddellijk worden opgeheven.

Coördinerend redacteur Cătălin Tolontan is ontslagen bij Gazeta Sporturilor, maar blijft bij Libertatea.

Ringier Sports Media Group kondigde enkele minuten geleden aan dat het heeft besloten om de gedrukte editie van Gazeta Sporturilor te sluiten.

Als gevolg hiervan is de editie van woensdag 1 november 2023 de laatste die op de markt komt.

Tegelijkertijd heeft de groep ook besloten om Cătălin Tolontan te ontslaan als redactiecoördinator. Naast hem zijn er nog negen andere drukwerkmedewerkers ontslagen, meldt prosport.ro.

“Ik had niet gedacht dat ik dit nieuws zou schrijven, maar onze taak als journalisten is om jullie droog nieuws te geven,” kondigde Tolontan aan op Facebook.

Hoe journalisten van GSP erachter kwamen dat de krant in druk sluit

“De krant is gesloten zonder dat het publiek of iemand in de redactiekamer ervan op de hoogte is gesteld,” is de aankondiging over het stoppen van de gedrukte publicatie van GSP.

De sluiting van de Sports Gazette in print kwam als een schok voor de redactie, meldt paginademedia.ro. De editie van 1 november 2023 is de laatste. Journalisten kwamen er samen met de rest van de pers achter toen er een persbericht werd uitgegeven.

“GSP redactiekamer: ‘Een vertegenwoordiger van Ringier en juristen hebben medewerkers in het uitzendmagazijn verteld dat de gedrukte editie is gesloten’.” Het publiek en de redactie werden er niet van op de hoogte gebracht dat de laatste editie die van vandaag was. Ringier heeft Tolontan gevraagd te vertrekken”, meldden journalisten van Gazeta Sporturilor.

Het management van Ringier kondigde woensdagochtend aan de mensen in het uitzenddepot aan dat GSP niet langer als krant zal verschijnen, maar alleen online. “Een man van Ringier, Predrag Mihailovic en twee advocaten kwamen naar het magazijn in Crângași. Wij, de omroepmedewerkers, waren geschokt en begrepen niet wat er aan de hand was”, aldus een van de omroepmedewerkers. De omroepmedewerkers kregen te horen dat ze 20 dagen hadden om te vertrekken. Woensdagmiddag werd ook Cătălin Tolontan naar het hoofdkantoor van Ringier geroepen voor besprekingen. Ook hij kreeg te horen dat de strategie was om te stoppen met drukken en dat zijn functie was opgeheven.

“Sinds wanneer gaat de krant dicht?” vroeg Cătălin Tolontan. Het antwoord van Predrag Mihailovic, de manager van het bedrijf dat GSP uitgeeft, was “Sinds vandaag”. “Je bedoelt dat vandaag de laatste editie voor de lezers was?” vroeg de journalist. “Ja,” antwoordde Mihailovic.

Een paar minuten later ontving de redactie van GSP een e-mailbericht, net als de rest van de pers.

Volledig Ringier persbericht

Gazeta Sporturilor zet in op digitaal: het merk GSP verlaat de gedrukte editie en tekent een overeenkomst met SNTV, de toonaangevende aanbieder van sportvideo-inhoud, voor een nieuwe, uitsluitend digitale fase – het GSP.ro-tijdperk

Als gevolg van de drastische daling van de omzet van de gedrukte editie van Gazeta Sporturilor, een omzet die van 2018 tot nu toe met 27% is gedaald, en de stijging van de prijzen voor papier en drukdiensten, heeft Ringier Sports Media Group (RSMG), eigenaar van Gazeta Sporturilor en GSP.ro, besloten tot een strategische herstructurering. Het gevolg van deze veranderingen is de sluiting van de printdivisie, die momenteel zware verliezen lijdt. Tegelijkertijd met de sluiting van de printdivisie van Gazeta Sporturilor, maakt RSMG haar duidelijke beslissing kenbaar om zich in de toekomst 100% te richten op het digitale platform GSP.ro. De laatste gedrukte editie van Gazeta Sporturilor verschijnt vandaag, 1 november 2023.

Deze strategische verandering weerspiegelt recente ontwikkelingen in de wereldwijde media-industrie en is in lijn met de actiehandleiding van RSMG. Het Reuters Institute merkte in “Journalism, media and technology trends and predictions, 2023” op: “Dit jaar kunnen we verwachten dat meer kranten zullen stoppen met de dagelijkse printproductie als gevolg van de stijgende drukkosten en de waardevermindering van distributienetwerken. Ook zullen we waarschijnlijk het volgende fenomeen zien: steeds meer traditionele titels zullen overstappen op een online-only model”.

De beslissing om zich in het geval van GSP alleen op digitaal te richten, laat zien dat RSMG zich inzet om haar sportmediaplatformen zo rigoureus mogelijk aan te passen aan het snel veranderende landschap van de sportpers, om haar gewaardeerde lezers informatie te bieden die met maximale professionaliteit is verwerkt en journalistieke berichtgeving die met de tijd meegaat.

De digitale tak van Gazeta Sporturilor, het sportnieuwsplatform GSP.ro, ontwikkelt zich veelbelovend en laat een groot groeipotentieel zien. Met meer dan 65 miljoen views, meer dan 20 miljoen bezoeken en meer dan vier miljoen unieke gebruikers per maand is GSP.ro nu al het meest invloedrijke sportmediaplatform in Roemenië. Vergeleken met alle door SATI gemeten sites, heeft GSP.ro de hoogste gemiddelde tijd die gebruikers op de site doorbrengen.

In lijn met haar streven naar constante evolutie en diversificatie van haar journalistieke aanbod, heeft GSP.ro een strategische samenwerkingsovereenkomst getekend met SNTV, de sportvideodienst van het gerenommeerde Associated Press (AP).

SNTV is een dienst die gespecialiseerd is in het leveren van eersteklas sportverslaggeving en sportvideonieuws op maat van de behoeften van omroepen en digitale uitgevers wereldwijd. SNTV brengt kijkers dichter bij hun passie voor sport, door zelf hun digitale apparaten te gebruiken. Meer dan 400 mediabedrijven over de hele wereld gebruiken de inhoud van SNTV – waaronder, vanaf nu, het GSP.ro platform.

Vanaf vandaag krijgen gebruikers van GSP.ro dus de meest accurate informatie en diepgaande analyses van een breed scala aan competities, waaronder de Bundesliga, Engelse beker, Portugese competitie, AFC Champions League en meer. Daarnaast hebben gebruikers van GSP.nl het voorrecht om de hoogtepunten van de beste Europese basketbalwedstrijden uit de Euroleague te bekijken, evenals de nieuwste videobeelden van de NBA- en NCAA-kampioenschappen. Bovendien kunnen we binnenkort exclusieve beelden uitzenden van topsportevenementen over de hele wereld. En dat is nog maar het begin.

De beslissing om te stoppen met de gedrukte editie van Sports Gazette is genomen op basis van talrijke analyses. De moeilijke economische situatie van het bijna honderd jaar oude sportpersmerk, evenals de voortdurende migratie van lezers en adverterende klanten naar het online platform, bracht ons tot de conclusie dat het tijd was om absolute prioriteit te geven aan de digitale toekomst van Gazeta Sporturilor. De samenwerking met SNTV is de eerste bevestiging van de kracht en impact van GSP.ro. De hoge kwaliteit van het videomateriaal ondersteunt GSP.ro’s intentie om zeer professionele content te leveren aan haar gebruikers en helpt het team om zich te richten op de behoeften van de meest veeleisende sportfans.

De sluiting van de gedrukte editie van Gazeta Sporturilor gaat gepaard met de sluiting van negen functies. De personeelswijzigingen hebben uitsluitend betrekking op functies die direct verband houden met de distributie en coördinatie van de gedrukte editie van Gazeta Sporturilor. Onder andere Cătălin Tolontan, momenteel redactiecoördinator voor zowel Gazeta Sporturilor als Libertatea, zal vanaf 1 november niet langer verantwoordelijk zijn voor Gazeta Sporturilor en zich alleen concentreren op Libertatea. De nieuwe organisatie van GSP.ro zal aanzienlijk flexibeler zijn en 100% in lijn met de nieuwe digitale aanpak van RSMG.

Daarnaast verhuist de redactie van GSP.ro begin november naar een nieuwe kantoorruimte, een duidelijk teken van het begin van een nieuwe digitale fase. Deze verhuizing markeert niet alleen de opening van een nieuw hoofdstuk, maar benadrukt ook het ambitieuze doel om GSP.ro te positioneren als een innovatief digitaal sportmediamerk.

Foto bron: Mediafax Foto

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *