Roma-partij doet aangifte tegen FCSB-aanhangers! “Aanzetten tot geweld, haat en discriminatie”

Roma-partij doet aangifte tegen FCSB-aanhangers! “Aanzetten tot geweld, haat en discriminatie”

De Roma Party heeft een strafklacht ingediend tegen FCSB-fans nadat ze racistische spandoeken lieten zien tijdens de wedstrijd tegen Rapid. De wedstrijd in de National Arena werd met 2-1 gewonnen door Giules.

In de klacht van de Roma Partij staat dat de fans van het rood-blauwe team zich schuldig hebben gemaakt aan openbare uitlokking, aanzetten tot geweld, haat en discriminatie.

De racistische boodschappen van FCSB aan het adres van de Roma-fans: “Niet geïntegreerd in de maatschappij, jullie blijven een minderheid”, “Dood aan de zigeuners” en “Sterf, zigeuners”.

Roma-partij diende strafklacht in tegen FCSB-supporters

“De leiding van de Roma Pro-Europe Party Association (APRPE) heeft gisteren bij het Openbaar Ministerie een strafklacht ingediend tegen de supporters van de Noordtribune van FCSB, die tijdens de derby tegen Rapid zeer racistische boodschappen lieten zien (Sterf, zigeuners!, Integreer niet in de samenleving, blijf een minderheid, Dood aan de zigeuners!), waarmee ze de Roma-minderheid in Roemenië beledigden. De aanklacht is wegens het publiekelijk aanzetten tot en aanzetten tot geweld, haat en discriminatie,” kondigt de Roma-partij aan.

“Dergelijke extreem racistische boodschappen tegen de Roma-minderheid in Roemenië moeten dringend worden bestraft door de staatsautoriteiten, aangezien ze onder het Wetboek van Strafrecht en de zigeunerbestrijdingswet vallen. Dergelijke uitingen vormen een ernstig maatschappelijk gevaar, omdat ze de bevolking aanzetten tot geweld, haat en discriminatie. De impact van boodschappen die aanzetten tot rassenhaat hebben het toppunt van extremisme bereikt. We roepen de autoriteiten op om de schuldigen met spoed te identificeren en ter verantwoording te roepen,” zei Ionuț Păun, voorzitter van de jongerenorganisatie APRPE, volgens news.ro.

Dit racistische incident vond plaats op de dag dat de Roma Pro-Europe Party Association in Boekarest het Congres van vertegenwoordigers van de Roma-gemeenschap in Roemenië organiseerde, de grootste Roma-bijeenkomst ooit, waaraan meer dan 4200 Roma deelnamen. Daarom geloven we dat de timing geen toeval was. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als de Roma deze beledigingen door FCSB-aanhangers serieus zouden nemen. Stel je voor hoe deze situatie zou kunnen escaleren. Het voortzetten van deze beledigingen in stadions vergroot alleen maar de haat van de meerderheid van de bevolking tegen de Roma. Ik hoop dat de autoriteiten dringend actie ondernemen – Ionuț Păun

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *