ProSport 2023 Groot Sportgala! De 4 roeiers waarop we onze hoop vestigen in Parijs: Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru

ProSport 2023 Groot Sportgala! De 4 roeiers waarop we onze hoop vestigen in Parijs: Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc, Mariana Dumitru

Het ProSport 2023 Great Athletes Gala zal plaatsvinden op 28 november 2023. Tijdens dit evenement zullen degenen die dit jaar hebben getriomfeerd in de sportwereld en die zich hebben weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 worden onderscheiden.

Vanaf maandag is ProSport begonnen met de lijst van 60 Roemeense atleten die aanwezig zullen zijn op de Olympische Spelen.

Delvine Relin Meringor (atletiek, marathon), Alina Rotaru Kottmann (atletiek, verspringen), Andrea Miklos (atletiek, 400m) en de zwemmers David Popovici en Vlad Stancu zijn al gepresenteerd.

Vandaag is het de beurt aan Olympisch kampioenen Simona Radiș en Ancuța Bodnar en het koppel Ionela Cozmiuc en Mariana Dumitru.

Samen met Nicoleta-Ancuța Bodnar won Simona Radiș de zilveren medaille op de wereldkampioenschappen roeien van 2019, de gouden medaille op de Europese kampioenschappen roeien van 2020, 2021 en 2022 en de gouden medaille op de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio.

Simona Radis (24 jaar oud)was samen met Robert Glință de eerste sportvrouw die de Roemeense vlag droeg tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Tokyo 2020, na de aanbeveling van het Internationaal Olympisch Comité om de nationale vlag te laten dragen door een sportvrouw en een atlete, als symbool van de strijd voor gendergelijkheid.

Ancuța Bodnar (25), wilde na een schouderblessure in 2018 stoppen met de sport, maar haar coach Mariana Lupou overtuigde haar om door te gaan.

Prestaties in Belgrado voor werelderkend duo Radiș – Bodnar

Het laatste resultaat van onze meisjes in 2023 was een 1e plaats op de Wereldkampioenschappen. Ancuța Bodnar en Simona Radiș wonnen twee maanden geleden gouden medailles in de damesdubbelscull bij de wereldkampioenschappen in Belgrado.

De regerend Olympisch kampioenen wonnen comfortabel met een tijd van 06 min 46 sec 94/100, gevolgd door de Litouwse Donata Karaliene en Dovile Rimkute, 06 min 50 sec 34/100, en de Amerikanen Kristina Wagner en Sophia Vitas, 06 min 50 sec 45/100.

“Parijs ziet er prachtig uit en het lijkt heel dichtbij. Kwalificatie is een droom die uitkomt, het was ons hoofddoel. Natuurlijk willen we het resultaat van vorig jaar vasthouden en nog een wereldtitel winnen,” zeiden de twee na de race in Servië.

Cozmiuc – Dumitru, het paar dat Parijs 2024 zou kunnen halen

Ionela Cozmiuc (28), voorheen Lehaci, is al een wereldberoemde sportster. Ze gaat nu de strijd aan met Mariana Dumitra (19), een jonge belofte.

Ze won goud op de wereldkampioenschappen van 2017 en 2018. Op de Europese kampioenschappen van 2020 wonnen ze de bronzen medaille en op de Olympische Spelen van Tokio werden ze 6e.

Op de Europese Kampioenschappen van 2022 in München won Ionela Livia Cozmiuc de gouden medaille op het onderdeel single sculls.

“Mijn man, Ionuț Cozmiuc, gaat door tot de Olympische Spelen in Parijs en daarna, ik weet het niet, hij is nog onbeslist, maar hij heeft ook een leeftijd, hij is al 31 geworden en we denken er veel over om kinderen te krijgen en, waarom niet, hen te begeleiden in de richting van roeien”, vertelde Ionela Cozmiuc aan ProSport.

In 2023 won de Roemeense roeifederatie 39 medailles bij grote internationale wedstrijden. Deze omvatten 5 op de Wereldkampioenschappen voor senioren (2 goud, 1 zilver, 2 brons), 6 op de Europese Kampioenschappen voor senioren (5 goud, 1 zilver), 9 op de Europese Kampioenschappen voor jongeren (8 goud en 1 zilver), 2 op de Wereldkampioenschappen voor jongeren (2 goud), 5 op de Europese Kampioenschappen voor junioren (2 goud, 3 zilver), 6 op de Wereldkampioenschappen voor junioren (3 goud, 3 brons).

Daarnaast slaagde de FRC erin om 11 ploegen te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024, een absolute primeur in de geschiedenis van het Roemeense roeien.

Deze vier uitmuntende sportsters hebben Roemenië eer gebracht met hun geweldige prestaties en zullen in de schijnwerpers staan tijdens het Grote Atleten Gala 2023.

Het 2023 Great Athletes Gala is een evenement dat wordt georganiseerd door Prosport in samenwerking met het Roemeens Olympisch en Sportcomité.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *