De Roemeen die 300.000 euro per jaar geeft om Verstappen’s Formule 1 rivaal te BECOMEN

De Roemeen die 300.000 euro per jaar geeft om Verstappen’s Formule 1 rivaal te BECOMEN

Andrei Dună is 16 jaar oud en doet mee aan zijn tweede Formule 4-seizoen, waar hij meer dan 300.000 euro voor geeft! Het doel van de jonge coureur is om door te dringen tot ’s werelds beste eenzitterkampioenschap.

Andrei Dună is 16 en ervaart het leven in de autosport. Nadat hij vorig jaar deelnam aan het Franse Formule 4-kampioenschap, gaat de jonge coureur met steun van de Roemeense motorsportfederatie in 2024 naar een ander niveau.

“De Formule 4 in het Spaanse kampioenschap is niet veel anders dan in Frankrijk, maar als competitie is het veel beter dan wat we vorig jaar hadden,” zei Andrei Dună, Formule 4-coureur.

De Roemeen die €300.000 per jaar betaalt om Verstappen’s Formule 1-rivaal te worden

Dit jaar zal Andrei racen op de heetste Formule 1-circuits in Europa: “Ik denk dat een van de meest spectaculaire circuits waar ik heb geracet Spa-Francorchamps was. Ik kijk uit naar Barcelona en Portimao in Portugal,” aldus Formule 4-coureur Andrei Dună.

Internationaal wil Andrei dat de Formule 4 zijn start wordt in de eenzitterwereld: “Mijn grootste droom is om in de Formule 1 te komen en Max Verstappen als tegenstander te hebben. Ik denk dat mijn rijstijl vergelijkbaar is met die van Verstappen en Fernando Alonso. Ze willen een auto die achterin instabieler is, maar voorin meer grip heeft. Daar houd ik ook van.”

Hij was de bijrijder van Mihai Leu.

De coureur die gesteund wordt door de Roemeense autosportfederatie onthult dat een Formule 4-seizoen voor hem en zijn familie erg duur is.

“Ergens boven de 300.000 euro, ook al is het het eerste niveau van de eenzitters. Het is een behoorlijk hoge prijs, vooral als je geen goede financiële situatie hebt en je geen sponsors hebt,” voegde Andrei Dună eraan toe.

Om een goede coureur te zijn, moet je goed voorbereid zijn. Andrei brengt veel tijd door in de sportschool en let op zijn voeding: “Fysieke training is net zo belangrijk als training in de auto. Sommige mensen zeggen dat het belangrijker is en ik ben het met hen eens. Ik doe verschillende soorten training, cardio, gewichten en circuits. Sommige vind ik leuker, andere minder, maar ik train en besteed aan allemaal evenveel tijd. Ik let ook heel goed op wat ik eet.”

Hoewel hij erg jong was, begon Andrei al op 11-jarige leeftijd aan zijn motorsportavontuur. In het land deed hij mee aan Parallel Slalom, Rally Cross, Radical en Super Rally, waar hij bijrijder was van Mihai Leu: “Het was een eer om aan de zijde van Mihai Leu te rijden, hij is de man die me veel heeft geholpen en zonder wie ik hier niet zou zijn gekomen”.

Voor Andrei was de ervaring van vorig jaar in het Franse Formule 4-kampioenschap buitengewoon. Tijdens een race in Italië beleefde hij het beste moment uit zijn carrière: “Voor mij was het beste resultaat een uittreding. Ik weet dat het vreemd klinkt. Vorig jaar was ik in Italië en ik reed de hele race in vierde positie. Ik had bijna de man op de derde plaats ingehaald, maar in de laatste ronde begaf mijn motor het en moest ik opgeven. Voor mij was dit resultaat heel belangrijk en het gaf me veel vertrouwen.”

De coureur ontdekte zijn passie voor auto’s op 3-jarige leeftijd, toen hij besefte dat hij alle merken herkende.

“De eerste keer dat ik achter het stuur kroop, als je het zo kunt noemen, was toen ik 4 jaar oud was met mijn vader. Ik kroop achter het stuur, maar mijn vader gebruikte de pedalen omdat ik veel te jong was om te rijden. Toen ik 11 was begon ik mijn autosportavontuur, op asfalt, met een auto die niet erg competitief was, maar het was een raceauto en dat fascineerde me,” voegde de coureur eraan toe.

Als hij uiteindelijk in de Formule 1 gaat racen, heeft de coureur die gesteund wordt door de Roemeense autosportfederatie een wens: “Ik zou graag Tom Cruise en Brad Pitt ontmoeten, dat zijn twee geweldige acteurs die ik erg bewonder. Ik hou ook van Shakira”.

Gestart met Parallelslalom en Rally Cross

Andrei begon zijn sport met rijden op macadam in de Roemeense kampioenschappen Parallelslalom en Rally Cross. Daarnaast blonk hij ook uit in het Nationaal Endurance Kampioenschap op de circuits van Motorpark Boekarest en Transilvania Motor Ring bij Targu Mures. In het seizoen 2022 nam hij onder leiding van Mihai Leu deel aan het Nationaal Super Rallykampioenschap, dat werd gehouden in Boekarest, Timișoara, Târgu Mureș, Mangalia, Craiova en Deva. Hij nam het op tegen beroemde coureurs als Costel Cășuneanu, Jerome France en Vali Porcisteanu. Hij voltooide ook met succes de studies van de Franse autosportacademie – Formule 4-kampioenschap, gebaseerd in Le Mans, die plaatsvond van maart tot oktober 2023.

In eigen land nam Andrei vorig jaar deel aan de Radical Cup Romania, een kampioenschap dat wordt georganiseerd op de circuits Motorpark en Motor Ring, waar hij vice-kampioen is in de categorie SR1.

Andrei is lid van het nationale juniorteam van de Roemeense motorsportfederatie.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *