Alles wat u moet weten voordat u Windows installeert op een Steam Deck

Alles wat u moet weten voordat u Windows installeert op een Steam Deck

Het klopt dat we vaak praten over Steam Deck spellen. Of het nu gaat om games die al dan niet compatibel zijn met het systeem, Valve’s verificatiesysteem of nieuwe instellingen en functies, in werkelijkheid is het hybride apparaat dat in 2022 wordt gelanceerd veel meer dan dat.

Steam Deck is een hybride PC. We kunnen het zonder angst zeggen, want het brengt alle mogelijkheden van een laptop samen, maar met met als extra voordeel dat hij op een TV of monitor kan worden aangesloten. dankzij het dok.

Zo kunnen we op Steam Deck niet alleen meer dan 7000 Steam-titels spelen, maar ook genieten van applicaties en programma’s. Het is zelfs mogelijk om een ander besturingssysteem te installeren…

Steam Deck wordt standaard geleverd met SteamOS, hoewel het voor compatibiliteit met games gebruik maakt van Proton (een laag bovenop Linux) en ook Vulkan-software. Maar, Wist je dat het mogelijk is om Windows te installeren op het hybride apparaat van Valve?

Het is, en het is geen al te moeilijk proces. Valve levert zelf de nodige drivers op zijn support website, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je dat doet.

Is het gebruik van Windows op Steam Decks echt een verbetering, en welke functies zijn er verbeterd sinds een jaar geleden? We vertellen je alles wat je moet weten over Windows op Steam Deckom u te helpen beslissen of u al dan niet van besturingssysteem moet veranderen.

Dingen die je moet weten voordat je Windows installeert op Steam Deck:

Steam Deck ondersteunt Windows 11 en nieuwe drivers

Ten eerste: Steam Deck heeft geen officiële ondersteuning voor Windows. Valve zelf erkent dit op zijn officiële website, hoewel ze wel de nodige drivers leveren om het best mogelijke resultaat te bereiken.

Met andere woorden, het is mogelijk om Windows te installeren en het correct te laten werken, maar in geval van een fout is Valve niet verantwoordelijk.

Toen Valve de belangrijkste drivers voor het installeren van Windows op Steam Deck leverde, schitterden veel functies door afwezigheid. Een goed voorbeeld is het geluid, dat niet bestond via de luidsprekers van het systeem..

Gelukkig is er de laatste maanden veel verbeterd. In feite, Stoomdek is nu niet alleen compatibel met Windows 10, maar ook met Windows 11.

Op deze manier kunnen alle gamers die het willen spelen kan Windows 11 direct laden, zonder de vorige versie te hoeven installeren. en update het BIOS in Steam Deck. Hetzelfde zal naar verwachting gelden voor toekomstige versies van Microsofts OS.

Wat moet je weten voordat je Windows installeert op Steam Deck? Eerst en vooral, dat je nu download de belangrijkste drivers die u nodig hebt van Valve’s support website.

Dit zijn het APU-stuurprogramma (bijgewerkt tot november 2022), het Wi-Fi-stuurprogramma, het Bluetooth-stuurprogramma, de SD-kaartlezercontroller en twee officiële audiodrivers.

U moet zich er echter van bewust zijn dat elk van deze drivers moet afzonderlijk worden geïnstalleerdvia een USB-stick die we gebruiken als laadmedium voor het nieuwe besturingssysteem.

Als er problemen zijn met het installatieproces van het stuurprogramma, laat deze officiële gids van Valve zien hoe u verder kunt gaan met SteamOS-herstel.

Wat Valve nog moet verbeteren

Hoewel Valve de Windows functies in Steam Deck aanzienlijk heeft verbeterd, hebben we het nog steeds niet over een perfecte werking. Maar de audio werkt nu tenminste goed met de bijbehorende drivers.

Het belangrijkste probleem is dat Valve geen ondersteuning en Steam Deck ondersteunt geen dual boot officieel. Dit betekent dat u niet beide besturingssystemen (SteamOS en Windows) tegelijk kunt opstarten.

Niet omdat de systeemhardware het niet toelaat, maar vanwege de beperkingen van SteamOS in de huidige versie. Met andere woorden, je zult je Steam Deck moeten formatteren om Windows te installeren en het te laten werken (hoewel het ook mogelijk is om het op een microSD te installeren, iets waar we het in de toekomst over zullen hebben).

Om Windows te installeren en Microsoft’s OS goed te laten opstarten, moet je alle gegevens van je Steam Deck verwijderen.. Er zijn enkele onofficiële oplossingen, maar eerlijk gezegd raden wij die niet aan (vooral niet zonder kennis van zaken).

Het goede nieuws is dat Valve belooft dual-booting in te bouwen in SteamOS 3de nieuwe versie van het officiële Steam Deck besturingssysteem.

We weten niet wanneer deze verandering zal plaatsvinden (misschien op tijd voor Steam Deck 2), maar er is in ieder geval een oplossing op middellange termijn voor een van de problemen met de installatie van Windows.

Windows installeren op Steam Deck

Zodra we de drivers hebben gedownload en we de beperkingen van Steam Deck op dit punt kennen (dual boot), gaan we over tot de installatie van Windows.

In Hobby Consolas kunt u er een complete gids over lezen. Het is zeker geen ingewikkeld proces, hoewel u het zeer zorgvuldig moet doen zodra u de gegevens op uw apparaat hebt geformatteerd.

Om Windows te installeren op Steam Deck u moet een opstartbare Windows 10/11 USB maken (met het programma Rufus)en laadt dan de Microsoft OS drivers in Steam Deck. Op een vereenvoudigde manier, natuurlijk.

Vergeet niet dat Steam Deck is compatibel met Windows 10 en Windows 11. Hieronder onthullen we enkele tips die Valve op hun ondersteuningspagina geeft.

  • Om naar het opstartmenu te gaan, zet je Steam Deck uit. Druk dan, terwijl u de volume omlaag knop ingedrukt houdt, op de home knop.
  • Het Steam Deck-scherm heeft tijdens de installatie een verticale (zijwaartse) oriëntatie. Zodra Windows is geïnstalleerd, kunt u het scherm in liggende stand zetten.
  • Om uw productsleutel tijdens de installatie in te voeren, moet u verbonden zijn met het internet. Omdat er op dit moment geen wifi-drivers zijn, heb je voor internet een USB-C hub met ethernetpoort nodig.
  • Zowel Windows 10 als Windows 11 worden ondersteund. Voor Windows 11 moet u ervoor zorgen dat u de laatste update van het besturingssysteem hebt (inclusief het laatste BIOS, compatibel met fTPM) vóór de installatie.

Aangezien SteamOS geen dual-booting ondersteunt, moet u elke keer dat u van besturingssysteem wilt veranderen zul je het OS opnieuw moeten laden vanuit het debug menu. Steam Deck debug menu.

Als u de Windows-installatie met succes hebt toegepast, worden Wi-Fi-connectiviteit, Bluetooh, audio en APU-optimalisatiefuncties ingeschakeld in Steam Deck zodra u Windows start.

Moet ik Windows installeren, of is SteamOS beter?

Hier komen we bij de miljoen dollar vraag. Steam Deck wordt standaard geleverd met SteamOSeen besturingssysteem met veel sterke punten, maar ook beruchte bugs. Valve belooft ze op te lossen in SteamOS 3.

Wat zijn de voordelen van Windows on Steam Deck? Om te beginnen zal het installeren van Microsofts besturingssysteem ervoor zorgen dat veel van de games en applicaties beter werken dan op SteamOS.

De reden is eenvoudig: zal het niet langer nodig zijn om de Proton (of Vulkan) compatibiliteitslaag toe te passen.zodat spellen en toepassingen direct werken.

Een ander voordeel is dat games die niet worden ondersteund door Steam Deck (zoals Destiny 2 of PUBG Battlegrounds), evenals Windows apps (Epic Games’ launcher, waarmee je dan weer Fortnite kunt draaien) zal volledig functioneel zijn na de verandering van besturingssysteem.

Bij volmacht kun je zelfs Game Pass PC-games installeren, die op SteamOS alleen in hun cloudversie vanuit een browser kunnen worden gespeeld. Maar pas op, niet alles is perfect.

Het ontbreken van dual boot is een zware last die andere mogelijke voordelen blokkeert, zoals het wisselen van games en applicaties tussen SteamOS en Windows. Om nog maar te zwijgen van de minuscule afmetingen van de menu’s en de tekst, die de configuratie behoorlijk bemoeilijken.

Ook wordt opgemerkt dat sommige spellen geoptimaliseerd zijn voor Proton/Vulkan (zoals Elden Ring). draaien op lagere frames per seconde. als Windows is geïnstalleerd.

Kortom, wij geloven dat is het een beetje vroeg om te spreken van “optimale prestaties”. van Windows on Steam Deck. Het heeft veel toekomst (het spelen van Game Pass, Epic Launcher en niet-Deck compatibele titels), maar meer optimalisatie moet nog komen in de komende maanden.

Hier is alles wat je moet weten over het installeren van Windows op Steam Deck. Heb je het artikel al bekeken en wil je het toch doen, dan kun je de installatie in een paar minuten afronden.

Valve zal naar verwachting de port van Windows naar Steam Deck verbeteren met de opvolger van het hybride systeem. Immers, niet op alle apparaten kun je de Game Pass catalogus overal spelen..

Heeft u een Steam Deck met Windows en bent u tevreden met Microsofts besturingssysteem? Het is slechts een van de vele Steam Deck alternatieven, want je kunt zelfs de Epic Games Store installeren en week na week genieten van tonnen gratis games.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *