Functies en functies die Steam Deck een jaar na de release nog moet verbeteren

Functies en functies die Steam Deck een jaar na de release nog moet verbeteren

We dachten dat het onmogelijk zou zijn om een handheld console te leveren met dezelfde prestaties als een PS4. Maar we hadden het mis. Stoomdek arriveerde in februari 2022 om alles op zijn kop te zetten, en een systeem te worden om rekening mee te houden.

Er is iets betoverends aan het spelen van spelletjes onderweg. En helaas is er tot nu toe geen PC geweest in de vorm van een handheld console die alle AAA games op de markt kan draaien, toch?

Steam Deck is de oplossing, ook al is het qua hardware niet echt een noviteit. In de afgelopen jaren hebben bedrijven zoals AYA of GPD boden hoogwaardige hybride spelsystemen aan.maar tegen niet-concurrerende prijzen.

En dit is precies de sleutel tot succes voor Stoomdek. Het systeem van Valve heeft drie modellen te koop, maar vanaf 419 euro kun je genieten van de goedkoopste (ondanks zijn beperkingen).

Valve heeft bevestigd dat Steam Deck 2 (of hoe het uiteindelijk ook gaat heten) inderdaad een feit is. Nu dan, Welke aspecten van Steam Deck moeten ze verbeteren om een onverslaanbaar product te leveren?

Steam Deck is geweldig, maar het is geen perfecte console. In dit verslag kijken we naar wat Valve moet verbeteren aan Steam Deck. en de meest bekritiseerde elementen van het hybride spelsysteem.

Dingen die Steam Deck moet verbeteren voor zijn opvolger:

Schermkwaliteit en -grootte

Dit is een van de meest bekritiseerde aspecten van Steam Deck. Het hybride systeem van Valve heeft de volgende kenmerken hetzelfde scherm voor alle drie de modellen (IPS LCD met optische laminering).hoewel het 512GB-model een anti-reflecterende etsbehandeling heeft.

Het scherm ondersteunt een resolutie van 1200×800 (16:10), bij 60 Hz, hoewel het in Dock-modus (aangesloten op een tv of computer) resoluties tot 4K bij 120 Hz of zelfs 8K bij 60 Hz kan uitvoeren.

Veel Steam Deck spelers hebben in de eerste plaats kritiek op de technische kenmerken van het scherm. Met de Nintendo Switch OLED op de markt (en tegen een lagere prijs) is er geen reden om in dit opzicht een stap terug te doen.

Logischerwijs is dit een kostenbesparende manoeuvre, aangezien het OLED-scherm de prijs van het apparaat van Valve zou verhogen. Echter, een inzet op LED of OLED display wordt verwacht voor Steam Deck 2..

Met betrekking tot de grootte en de afmetingen vinden wij. een 7-inch scherm (groter dan de Switch, en identiek aan de Switch OLED).

Een van de dingen die Valve echter zou moeten verbeteren met Steam Deck 2 is. het verwijderen van vervelende zwarte kaders. rond het scherm. Niet alleen esthetisch, maar ook wat betreft de oppervlakte die ze innemen en die voor het scherm zelf zou kunnen worden gebruikt.

Uiteraard wordt in de kantoren van Valve al nagedacht over een aanzienlijke verbetering van het scherm, maar dit zal logischerwijs leiden tot een verhoging van de productiekosten en ook van de prijs.

Levensduur van de batterij

Misschien is het grootste probleem met Steam Deck. En let wel, dit is iets dat inherent is aan de huidige draagbare videogamescene, want ook de Nintendo Switch of de directe concurrenten van Deck zijn er niet vrij van.

Uiteindelijk is het niet moeilijk te begrijpen. Ja, Steam Deck maakt draagbaar gamen mogelijk, maar laten we niet vergeten dat is in staat AAA games te draaien zoals Cyberpunk 2077, The Witcher 3, Death Stranding, Elden Ring… waardoor het systeem (veel) wordt aangetast.

Steam Deck heeft een batterijduur van 2 tot 8 uur speeltijdhoewel het allemaal afhangt van de titel die we spelen, de ingeschakelde functies of de uren die we voor het scherm zitten. En hoe we het apparaat configureren, natuurlijk.

Zoals bij mobiele apparaten, Steam Deck laadt op via een USB-C kabel.zodat we ook spelletjes kunnen spelen tijdens het opladen. Dock mode is ook mogelijk.

Bij Valve zijn ze zich ervan bewust dat ze dit gedeelte moeten verbeteren. Tenminste, binnen de marges die mogelijk zijn om de prijs van het spel niet de pan uit te laten rijzen. Toch kunnen we geen wonderen verwachten van de meest veeleisende AAA-games.

Om je een idee te geven, als je Elden Ring of Cyberpunk 2077 speelt, is het mogelijk dat de batterij van ons Steam Deck niet eens 2 uur haalt (een beetje meer door het verminderen van fps en CPU gebruik).

Een andere veelgehoorde kritiek is dat de batterij niet alleen ”weinig” meegaat, Steam Deck doet er vrij lang over om het laadproces te voltooien.. In die zin is het langzamer dan de Nintendo Switch.

Gecontroleerde en compatibele spellen

Laten we naar de kern van Steam Deck gaan: de spellen. Het systeem van Valve is compatibel met tonnen Steam-games, van grote AAA-games als The Witcher 3, Elden Ring of Doom Eternal, tot AA-games als Stray of indies als Cult of the Lamb of Tunic.

Het controlesysteem van de klep werkt met vier categorieën100% geverifieerd (groen vinkje), speelbaar (geel symbool), niet compatibel en onbekend (niet gecontroleerd door Valve).

In principe is Steam Deck compatibel met meer dan 7000 games uit de Steam-catalogus op PC. En kijk uit, want het is ook is het mogelijk om Windows (en Game Pass) of de Epic Games Store launcher te draaien.die een ruimere keuze aan titels geeft.

Veel van deze 7000 titels zijn niet 100% geverifieerd door Valve, wat betekent dat we aangenaam verrast kunnen worden als we een spel proberen dat in theorie niet Steam Deck compatibel is.

In die zin raden we je aan deze link te gebruiken, waarin je een complete database vindt met alle spellen die op Steam Deck kunnen draaien. Degenen die niet goed werken geven hun lijst van meest voorkomende bugs en fouten..

Het is zeker weer een premisse om naar uit te kijken in Steam Deck 2, hoewel Valve eigenlijk al bijna een jaar aan dit onderdeel werkt.

Het uitbreiden van de bibliotheek met Steam Deck compatibele games is wat we verwachten van de opvolger van het systeem. Wij vinden echter ook dat de checklist een draai moet krijgen.

Het is vervelend om te zien dat een spel wordt vermeld als “Niet ondersteund” of “Onbekend”, en het werkt wel degelijk op Steam Deck. Zelfs sommige titels zijn perfect uitvoerbaar en hebben kleine bugs (zoals de eerste Max Payne).

Bluetooth compatibiliteitsfouten

Steam Deck biedt Wi-Fi en Bluetooth 5.0 connectiviteit, maar heeft eerlijk gezegd een upgrade nodig om dichter bij de huidige standaarden op PC en consoles te komen. Dit is meestal ook van cruciaal belang bij hybride spelsystemen.

Om te beginnen kunt u met Steam Deck accessoires (controllers, headsets en randapparatuur) aansluiten via Bluetooth, maar er is één belangrijke afwezigheid: ondersteunt geen voice chat.

Dat wil zeggen dat u de Bluetooth-microfoonfuncties niet kunt inschakelen, alleen via analoge 3,5 mm aansluiting.. Als je een Bluetooth headset gebruikt op je Steam Deck, kun je niet met je vrienden praten als je online speelt, althans in GameOS modus (in desktop modus en met een dock konden we ze normaal gebruiken).

Verder zijn de Bluetooth-audioprestaties fragmentarisch. Sommige headsets werken perfect, maar andere hebben een verhoogde latentie die kan leiden tot desynchronisatie.

Er is ook een kleine bug ontdekt met betrekking tot de desktopmodus en het overschakelen naar GameOS (de modus die wordt gebruikt om op Steam Deck te spelen).

Het blijkt dat, als we Bluetooth uitschakelen in de desktop modus van Steam Deck, kan het gebeuren dat het overschakelen naar GameOS deze verbinding blijft uitschakelen. Valve onderzoekt deze bugs om ze in toekomstige updates op te lossen.

Andere bugs en kritiek op Steam Deck

Hoewel ze niet zo kritisch of belangrijk zijn als die welke hierboven zijn beschreven, Valve zou andere dingen over Steam Deck moeten herzien. om een beter product te maken.

Let wel, de volgende punten zijn gebaseerd op ervaringen met het spelen en gebruiken van Steam Deck. Sommige spelers hebben deze bugs misschien niet ervaren, dus neem dit als richtlijn.

Dit zijn wat Valve zou kunnen verbeteren in Steam Deck:

  • Koel-/ventilatiesysteem (kan worden overgeslagen bij weinig veeleisende spelletjes).
  • Ergonomie van de trekkers
  • Gevoeligheid van de joystick
  • Games en updates downloaden met het scherm uit.
  • Sommige crashes en zwarte schermen
  • Geen ondersteuning voor Bluetooth-microfoons
  • Bepaalde overdrachtsfouten tussen SD-kaart en intern geheugen.
  • Touch-toetsenbord met detectiefouten
  • Knoppen achteraan met verbeterd tastgevoel

Dit zijn de secties die Valve moet verbeteren voor Steam Deck 2of hoe de opvolger van Steam Deck (of een mogelijke revisie), die nog niet officieel is aangekondigd, uiteindelijk zal heten.

Twee van de hoofdingenieurs van Steam Deck hebben echter een paar maanden geleden bevestigd dat ze al in gedachten hadden wat ze zouden verbeteren in Steam Deck 2… dus we kunnen zeggen dat Valve werkt al aan een opvolger – wordt die in 2023 gelanceerd?

Heeft u thuis een Steam Deck? Welke aspecten zouden volgens u verbeterd moeten worden voor de opvolger? Toch lijdt het geen twijfel dat het een van de grootste verrassingen van 2022 was en een positieve verandering in de industrie. Laten we hopen dat Valve deze rechttoe rechtaan benadering van gaming voortzet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *