Sportjournalist Ionel Stoica lanceert zijn boek “Er was eens… in Amerika”. 30 jaar sinds de overwinning van Roemenië in Cardiff – FOTO

Sportjournalist Ionel Stoica lanceert zijn boek “Er was eens… in Amerika”. 30 jaar sinds de overwinning van Roemenië in Cardiff – FOTO

Op vrijdag 17 november 2023, om 13.00 uur, vindt in Sala Dalles de lancering plaats van het boek getiteld “Once upon a time… in America”, dat de handtekening draagt van de bekende sportcommentator Ionel Stoica. Een groot en complex evenement, georganiseerd op de 30e verjaardag van de dramatische wedstrijd en de kostbare overwinning in Cardiff. Een overwinning die zorgde voor kwalificatie voor het beste WK-eindtoernooi van het Roemeense voetbal.

Een ideaal evenement om herinneringen op te roepen en voor een paar uur de grootsheid en grandeur van de Gouden Generatie in herinnering te brengen, de generatie die veel Roemenen echte redenen gaf om op straat hun vreugde en hoop voor Roemeense prestaties te schreeuwen.

Hoe zouden de Roemenen kunnen vergeten dat ze in de zomer van ’94 van HAGI en zijn team de mooiste “zin” kregen, die van geluk en slapeloze nachten, onherhaalbare momenten in de geschiedenis van het Roemeense voetbal.

200 pagina’s geschiedenis en voor geschiedenis

Boek “ER WAS EENS… IN AMERIKAgeschreven door sportjournalist Ionel Stoica, zal voor het eerst lezers en supporters ontmoeten. Een ideale gelegenheid voor discussie, herinneringen, herinneringen en commentaar. Des te meer omdat het evenement zal worden bijgewoond door prestigieuze journalisten van alle generaties.

Ionel Stoica heeft in ongeveer 200 pagina’s verzameld wat hij heeft beleefd en gezien, bijna 30 jaar geleden, een boek dat de sportliteratuur aanvult en verrijkt en dat geschiedenis zal blijven schrijven. Vorig jaar publiceerde de sportjournalist bij dezelfde uitgever zijn eerste boek, getiteld “Vrienden van de AS Arena”.

Op vrijdag 17 november zal er een evenement plaatsvinden waarbij de grote waarden van de nationale sportarena deze “viering van het voetbal” zullen eren met hun aanwezigheid.

  • Bovendien zal in aanwezigheid van de familie van wijlen DANIEL CLAUDIU PRODAN, een van de meest geliefde en dappere Tricolores van de Gouden Generatie, die ons 7 jaar geleden zo vroeg verliet, worden herdacht.
  • “TOMBOLA FOTBALUI” zal de gelukkigen unieke en kostbare geschenken-herinneringen brengen.

In de zomer van 1994, anderhalve maand, was de wereld van ons!

Hoe was dat mogelijk? Dankzij wie? Wie en wat waren zij? – Ze waren misschien niet de “GOUDEN GENERATIE”, in de letterlijke betekenis van de uitdrukking, maar ze waren zeker de enige generatie, in een voetbalgeschiedenis van meer dan een eeuw, die ons de vrijheid gaf om te dromen, om te hopen.

Het verhaal van de Tricolor voetballers die Roemenië naar de 5e plaats in de wereld klommen op het WK 1994 is echt, het is mooi en het zal een onbetaalbare tab blijven in de geschiedenis van het Roemeense voetbal.

“HET WAS GEWELDIG! HET WAS ALS NOOIT TEVOREN! … HET WAS IN AMERIKA!”

World Cup ’94 was de meest omvangrijke expeditie in de annalen van onze media, niet alleen op sportgebied. Nooit eerder, maar ook nooit daarna, heeft een internationaal evenement, van welke aard dan ook, zoveel Roemeense journalisten gemobiliseerd als de 15e World Cup, georganiseerd door de Verenigde Staten.

Meer dan 60 journalisten gingen erheen om commentaar te geven en de “Gouden Generatie” – zoals het nationale team onder leiding van Puiu Iordanescu op de bank en Gică Hagi op het veld werd genoemd – beloonde hen met een plaats in de kwartfinales, de beste prestatie ooit van de Tricolores.

Na 42 jaar zijn de enige en meest waardevolle individuele trofeeën van een Roemeense voetballer te bewonderen in de Dalles Hall:

  • De GOUDEN BALL, voor de beste speler, en de GOUDEN ICE, de trofee voor doelpuntenmakers, gewonnen op het Wereldkampioenschap Jeugd van 1981 in Australië, waar het Roemeense nationale team op het podium eindigde met bronzen medailles. En natuurlijk zal de winnaar van beide trofeeën, ROMULUS GABOR, aanwezig zijn op het evenement.
  • MIHAI BENDEAC, een gepassioneerde supporter – voornamelijk van de rood-witten uit Stefan cel Mare, maar ook een getalenteerde voetballer.

Ionel Stoica, 37 jaar journalistiek bij de Roemeense televisie

Ionel Stoica werd geboren in de wijk Obor in Boekarest – een paar honderd meter van het stadion van het legendarische Unirea Tricolor Boekarest team, vlakbij het Oostelijke treinstation – en had buren in Baicului, de grote voetballers Gheorghe Constantin “De Professor” en Titus Ozon “De Tovenaar van Obor”.

Hij werkte 37 jaar bij de Roemeense televisie. Van 1978 tot 1990 op de Jeugd – Kinderen redactie, daarna van 1990 tot 2015 op de Sport Afdeling. 20 jaar lang organiseerde en coördineerde hij de bijbehorende programma’s en live uitzendingen van de grootste sportevenementen: de Olympische Spelen, Wereld en Europese Kampioenschappen Voetbal. Onmiddellijk na 1990 was hij oprichter en hoofdredacteur van het eerste kleurentijdschrift PELUZA.

Programma’s en evenementen die in de loop der jaren op TVR 1 en TVR 2 zijn uitgezonden: REPRIZA A III A, ARENA AS, FOTBAL-SHOW, GALA FOTBALULUL ROMÂNESC, MISS FOTBAL, FANTEZIILE PELUZEI, STELE PRINTRE STELE, TROFEUL VISAT.

Ionel Stoica maakte deel uit van de Roemeense delegatie voor het WK 1994. Hij heeft meegewerkt aan sportmateriaal en columns voor verschillende publicaties: OBSERVATOR, ZIG-ZAG MAGAZIN, FOTBAL PLUS, SAPTÂMANA, REALITATEA SPORTIVĂ, OPUS.

LEES OOK:

Sportjournalist Ionel Stoica lanceert het boek “Vrienden van de Ace Arena.” Onbekende feiten over Ivan Patzaichin, Nicolae Dobrin, Gheorghe Hagi en Dan Spătaru. “Ware verhalen worden nooit vergeten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *