Groot Sportgala 2023. Hoe Elisabeta Lipă, de dame van het Roemeense roeien, de meest succesvolle sport van Roemenië veranderde

Groot Sportgala 2023. Hoe Elisabeta Lipă, de dame van het Roemeense roeien, de meest succesvolle sport van Roemenië veranderde

Het ProSport 2023 Grote Sporters Gala vond plaats op 28 november. Het evenement eerde diegenen die dit jaar triomfen vierden in de sportwereld en zich met hun resultaten wisten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.

ProSport voelde de behoefte om hulde te brengen aan degenen die elke dag hard werken om de beste te zijn en te vechten om een Olympische medaille te winnen voor Roemenië.

Onze voormalige grote sportvrouw is bezig aan haar vierde termijn aan het hoofd van het Roemeense roeien. Ze werd voor het laatst herkozen in het voorjaar van 2021.

Nog maar het begin van een legendarische carrière

Zijn roeiavontuur begon op 16-jarige leeftijd en al na één jaar kwam hij in het Roemeense Olympische team, waar hij nu al zo’n 24 jaar actief is.

De eerste medaille van zijn carrière kwam in 1981, op 17-jarige leeftijd, bij de Wereldkampioenschappen voor junioren. Het was toen brons, in het onderdeel coxed four-oar.

Op 19-jarige leeftijd won Elisabeta Lipă haar eerste gouden medaille op de Olympische Spelen in Los Angeles in het onderdeel dubbel roeien.

Haar eigen records breken

In een periode van 20 jaar heeft Elisabeta Lipă vijf gouden medailles, twee zilveren en een bronzen gewonnen, waardoor ze de meest succesvolle roeister in de Olympische geschiedenis is.

Ze brak records voordat ze haar eigen records brak. Ze was de eerste vrouwelijke atlete in de geschiedenis die zes Olympische medailles won met roeien. Ze brak dat record twee keer in haar eentje en werd de eerste roeister die acht Olympische medailles won (goud in Los Angeles 1984, zilver en brons in Seoul 1988, goud en zilver in Barcelona 1992, goud in Atlanta 1996, goud in Sydney 2000, goud in Athene 2004).

Elisabeta Lipă heeft maar liefst 25 nationale kampioenstitels op haar naam staan.

Wat betreft de Olympische Spelen was Elisabeta Lipă de vaandeldraagster van de Roemeense delegatie in Sydney in 2000 en in Athene in 2004.

In Athene was Elisabeta Lipă 39 jaar oud en op dat moment werd ze de oudste atlete die de Olympische roeititel won in het coxed eight roei-onderdeel.

Haar prestaties werden zowel nationaal als internationaal geprezen. In 2000 werd ze door de internationale federatie uitgeroepen tot beste roeister van de 20e eeuw. Tegelijkertijd ontving ze de Nationale Orde “Trouwe Dienst” in de rang van Commandeur van de president van Roemenië. Later, in 2004, werd Elisabeta Lipă de eerste vrouw in Roemenië met de rang van superintendent in het ministerie van Binnenlandse Zaken, gelijk aan de rang van generaal.

Ze bleef in dienst van sport en roeien

Sinds maart 2009 is Elisabeta Lipă voorzitter van de Roemeense roeifederatie. Tegelijkertijd werd ze ook benoemd tot voorzitter van de Dinamo Sportclub, maar slechts tot 2015, toen ze minister van Jeugd en Sport werd, een functie die ze bekleedde tot 2017.

Als voorzitter van de club uit “Stefan cel Mare”, heeft Elisabeta Lipă een serieuze schouders gezet onder de modernisering van de sportbasis en zo alle geledingen te hulp gesprongen. Helaas kon ze niet alleen ingrijpen in de kwestie van het voetbalstadion, want de situatie was bekend.

Met Elisabeta Lipă aan het roer van de Roemeense roeifederatie wonnen Roemeense roeiers 31 medailles in 2017, waarvan 20 gouden. Het jaar daarop wonnen de Roemenen 35 medailles bij internationale junioren-, jeugd- en seniorenwedstrijden, waarvan 18 gouden.

In 2019 won Roemenië 24 medailles bij het roeien, waarvan de helft goud. Toen kwam de pandemie en toch wonnen onze atleten in 2020 23 medailles, waarvan 14 gouden.

In 2021 begint hij aan zijn vierde termijn aan het hoofd van de Roemeense roeifederatie en heeft hij ambities om nog meer Roemeense atleten naar de hoge prestaties te stuwen die hij heeft gekend.

Roemenië heeft elf roeiploegen gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs:

 • vrouwen dubbel roeien: Roxana Anghel en Ioana Vrînceanu
 • Mannen dubbel roeien: Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan
 • damesdubbelscull: Simona Radiș en Ancuța Bodnar
 • mannen dubbel roeien: Ciprian Tudosă en Florin Arteni
 • damesdubbelscull lichtgewicht: Ionela Cozmiuc en Mariana Dumitru
 • vrouwen vier roeien: Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș en Magdalena Rusu
 • vier mannenroeiers: Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu en Florin Lehaci
 • vier roeisters voor vrouwen: Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga en Patricia Cireș
 • mannenviertal roeien: Mihai Chiruță, Andrei Cornea, Ioan Prundeanu en Florin Enache
 • vrouwen acht plus één: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș. Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ștefania Petreanu.
 • Mannen acht plus één: Mihăiță Țigănescu, Alexandru-Laurențiu Danciu, Bogdan-Sabin Baitoc, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *