VIDEO | Vlad Stancu werd onderscheiden op het ProSport Great Athletes Gala: “Het begon allemaal met een droom, de droom om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen!”

VIDEO | Vlad Stancu werd onderscheiden op het ProSport Great Athletes Gala: “Het begon allemaal met een droom, de droom om je te kwalificeren voor de Olympische Spelen!”

Het ProSport 2023 Great Athletes Gala vond plaats op 28 november en tijdens het evenement werden degenen geëerd die dit jaar hebben getriomfeerd in de sportwereld en zich met hun resultaten hebben weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.

ProSport vond het nodig om hulde te brengen aan degenen die elke dag hard werken om de beste te zijn en die vechten om een Olympische medaille te winnen voor Roemenië.

Vlad Stancu is Roemeniës hoop op een medaille op de Olympische Spelen in Parijs

Vlad Stancu kondigde zijn aanwezigheid in de zwemwereld aan in 2022, toen hij, slechts 16 jaar oud, de eerste Roemeen werd die de 1500 meter zwom in een tijd van 15 minuten en 5 seconden, waarmee hij het nationale seniorenrecord brak dat voorheen in handen was van Dragoș Coman (15:06.33), gevestigd op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

In 2023 sloeg Vlad Stancu opnieuw toe. Hij sloot de Roemeense Swimming Cup af met vijf overwinningen en op de Europese Jeugdkampioenschappen zwemmen in Belgrado won hij zilver op de 800 meter met een tijd van 7:49,68 minuten, waarmee hij zijn ticket voor de Olympische Spelen veiligstelde.

De 800 meter race zal niet de enige race zijn waaraan de jongere zal deelnemen volgende zomer in Parijs. Hij zal ook strijden voor een medaille in de 400m en 1500m races. Prestaties die ProSport eerde haar tijdens het Grote Sporters Gala, waarbij de prijs werd uitgereikt door een andere grote kampioen, Ionuț Lupescu.

Bij de overhandiging van de prijs herinnerde het voormalige lid van de “Gouden Generatie” aan de prestaties van de legendarische Carmen Bunaciu vier decennia geleden en wenste Vlad Stancu het absolute podium op de Olympische Spelen volgende zomer.

“Ik kijk er nu naar, het lijkt alsof we 30 jaar geleden ook op andere podia stonden, niet zo pompeus als deze. Maar toen ik werd gevraagd of ik een prijs mocht uitreiken, vroeg ik welke sport hij deed. Ik kreeg te horen dat hij aan zwemmen deed. Nou, wat heeft voetbal met zwemmen te maken? Maar, herinnerde ik me, vroeger keek ik naar Carmen Bunaciu, die als ik me niet vergis de eerste was die in de jaren 80 een bronzen medaille won op de rugslag. Daarna heb ik van haar leren zwemmen in Dinamo Sports Park. Dus ik weet wat de sport inhoudt.

Nogmaals gefeliciteerd! Ik hoop dat je volgend jaar op het hoogste podium staat”, was de toespraak van Ionuț Lupescu toen hij de prijs uitreikte.

Vlad Stancu heeft zijn droom waargemaakt! Hij heeft zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen en heeft de kans om te strijden voor een medaille

Zichtbaar ontroerd toen hij zijn prijs in ontvangst nam, bekende Vlad Stancu dat het allemaal begon met een droom om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Nu deze wens is uitgekomen, rest de atleet niets anders dan te vechten voor de beste resultaten volgende zomer in Frankrijk.

“Ik wil jullie bedanken voor de uitnodiging! Het is geweldig om hier vandaag te zijn. Mijn gedachten, kan ik zeggen, begonnen met een droom. De droom om me te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Ik had nooit gedacht dat ik me zou kwalificeren, maar hier ben ik dan. Ik hoop dat ik een geweldige indruk ga maken.

(Noot van de redactie: Is jonge leeftijd een voordeel?) Ja en nee. Het hangt heel erg van de test af, maar ook van de voorbereiding. Er zijn veel aspecten die ertoe doen.

Ik doe naast de 800 en 1500 vrij ook mee aan de 400 vrij. Ook al ben ik gekwalificeerd op de 800 en 1500, mijn beste score is op de 400. Ik train in alle drie en ik hoop dat ik in alle drie goed zal presteren. Ik train in alle drie en ik hoop dat ik in alle drie goed zal presteren”, zei Vlad Stancu op het Grote Atleten Gala.

Vlad Stancu doet één keer per week yoga: ‘Het is jij met jou in een heel prettige omgeving’

Vlad Stancu heeft een extreem druk schema, op dagen dat hij les heeft op de middelbare school is het onmogelijk voor hem om tijd te vinden om te slapen of te lunchen. Maar één keer per week doet hij een extra inspanning en gaat hij naar yoga, een discipline waarvan hij zegt dat het hem helpt te ontspannen en zijn broodnodige concentratie tijdens wedstrijden te verbeteren.

“(n.r. Je zegt dat je aan yoga doet, wat betekent het voor jou, waar helpt het je bij?) Ik heb het tot nu toe nog niet gedaan omdat ik weg ben geweest naar de Europese Junioren Kampioenschappen. Ik doe het één keer per week. Ik kan zeggen dat het me ook helpt voor de mobiliteit, om een stretching te doen die ik misschien niet doe na de training, het helpt je ook mentaal, je ontspant. Het is jij met jou in een zeer aangename omgeving.

(n.r. Het helpt je ook om je te concentreren?) Ja, natuurlijk!”, zei Vlad Stancu, tijdens de show The Road to Paris, beschikbaar op ProSport YouTube account.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *