Hij werd gered van de verdrinkingsdood en zwom uiteindelijk de Bosporus over!

Hij werd gered van de verdrinkingsdood en zwom uiteindelijk de Bosporus over!

Cameliu Costache is 55 jaar en sport al… 50! Zijn vader nam hem mee zwemmen nadat hij met hem het ijs had gebroken op het Tineretului meer toen hij 5 was en bijna stierf. Hij deed ook aan polo, ging verder met triatlon en doet sinds 6 jaar mee aan ’s werelds populairste Marathonzwemwedstrijden.

Cameliu Costache, meervoudig nationaal triatlonkampioen in de gemengde estafette, heeft een indrukwekkend verhaal.

“Toen ik 5 jaar oud was, liep ik weg van huis met andere oudere kinderen om te gaan sleeën op het Tineretului meer. Ik viel in het water, het ijs brak en ik verdronk bijna. Een meneer trok me eruit, uiteindelijk kwam ik thuis, mijn vader toen hij me zag, wat te doen om me te slaan, uit te schelden, uiteindelijk deed hij geen van beide en nam me mee zwemmen”, zei Cameliu Costache.

Hij werd gered van de verdrinkingsdood en zwom uiteindelijk de Bosporus over.

Hij begon met zwemmen bij Lia Manoliu met emeritus professor Mircea Olaru. “Vanaf dat moment veranderde mijn leven volledig. Ik begon op 5-jarige leeftijd met wedstrijdsport en ik ben er tot op de dag van vandaag, op mijn 55e, niet mee gestopt”, vertelt hij.

De zwemmer, meervoudig medaillewinnaar op de 100, 200 en crawl, ging parallel verder met waterpolo: “Op 11-jarige leeftijd begon ik ook met waterpolo bij Rapid en combineerde ik waterpolo met zwemmen. Dat heeft me goed geholpen, want ik was een van de snelste roeiers”.

Na de revolutie begon triatlon

Hij begon met triatlon in 1990, toen men in Roemenië nog niets van deze sport afwist. “Het was iets wow, in ons land was het net verschenen, het werd niet zo gepromoot en ik herinner me dat mijn eerste wedstrijd ergens in Apuseni was en vanaf dat moment ben ik nooit meer gestopt. Ik vond het geweldig,” voegde hij eraan toe.

Vorig jaar lieten Cameliu en zijn team zich door niemand tegenhouden in de gemengde estafette: “We wonnen alle wedstrijden waar we naartoe gingen. De eerste triatlon was in Calarasi, we werden eerste, we wonnen het Olympische onderdeel. De tweede was in Belis, waar we de halve Iron Man wonnen, en de derde was de mooiste, die in Trasfier. Ik werk samen met 2 uitzonderlijke atleten, Alex Ion op de fiets en Raluca Rafira, tijdens het hardlopen”.

Na 4 jaar slaagde hij erin de Bosporus over te steken

Naast triatlon heeft Cameliu zich 6 jaar lang gespecialiseerd in marathonzwemwedstrijden en vorig jaar ging zijn grootste droom in vervulling! Na 4 jaar wachten lukte het hem om de Bosporus over te steken. “Er zijn 400.000 potentiële zwemmers en slechts 2700 plaatsen. Om me in te schrijven moest ik 4 zoekmachines doorlopen. Ik eindigde de race op de 101e plaats van 2700 zwemmers van over de hele wereld, allemaal heel goed,” voegde hij eraan toe.

Voor de atleet was de race in Istanbul de beste ervaring: “Het is tussen twee continenten, op de Bosporus is het verkeer een hel. De Turken houden het tegen, er vaart geen boot gedurende de twee uur dat de 2700 deelnemers zwemmen. Het is totale waanzin, op dat moment is Istanbul geblokkeerd. Iedereen zit op de oevers, op de bruggen juicht iedereen je toe, het is een ongelooflijke sfeer.”

Nog één meer in Roemenië over te steken

Cameliu was erop gebrand om het veroveren van de Roemeense meren aan zijn portfolio toe te voegen. Er is er nog maar één over.

“Ik heb het Razelm meer nog. Oversteken moet heel goed worden voorbereid, het is een extreem gevaarlijk meer met 2 heel sterke stromingen, het is daar in feite een technische race”, zei Cameliu Costache.

De atleet vertelde ook hoeveel uur hij nodig had om het Izvorul Muntelui meer, een van de grootste van het land, over te steken. “Het is 127 meter diep, ik begon op 15 juli vorig jaar, ik stak het over in 8 uur en 29 minuten, ik zwom om 6 uur ’s ochtends en ik eindigde om 13.30-14.00 uur”, zei de atleet.

Gezwommen in alle zeeën van Europa

Voor Cameliu hebben de zeeën van Europa geen geheimen. Hij heeft ze allemaal al gezwommen. Voor dit jaar heeft de atleet grote plannen: “Ik wil geen enkele triatlonwedstrijd missen. Vorig jaar ben ik in Europa het water ingegaan en naar Azië gegaan, dit jaar wil ik het Kanaal van Gibraltar oversteken, in Europa het water ingaan en naar Afrika gaan. In de zomer wil ik ook het Lago di Garda in Italië oversteken.”

Naast meren in Roemenië heeft de triatleet in veel meren buiten het land gezwommen. Hij was het meest onder de indruk van het meer van Ohrid in Noord-Macedonië. “Het staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zo schoon, het is 90% puur dat je er water uit kunt drinken en het is ongeveer 412 meter diep. Het is een van de oudste tektonische meren van Europa. Ik heb het tot nu toe 3 keer doorkruist. Het is ongeveer 35 km lang, de laatste keer deed ik er 8 uur en een half over” – Cameliu Costache, nationaal triatlonkampioen in de gemengde estafette.

Sinds hij met deze sport is begonnen, zegt Cameliu dat er geen dag is dat hij niet sport: “Het zit in mijn bloed, ik kan niet stoppen, als ik een trainingsdag mis, voel ik me niet goed. Het maakt niet uit dat het warm is, dat het buiten min ik weet niet hoeveel graden is, ik train. Sinds ik met sport ben begonnen, heb ik honderdduizenden kilometers gezwommen, gefietst en hardgelopen.”

Enkele van de meren, rivieren en zeeën waarin de triatleet heeft gezwommen: Meer Paltinul 10 km, Meer Tarnița 7 km, Meer Beliș-Fântânele 15 km, Meer Vidraru, rondje 21 km, Meer Izvorul Muntelui 25 km, Meer Văliug 4 km, Meer Snagov 15 km, Meer Budeasa 5 km, Meer Bascov 10 km, Meer Buftea 4 km, Meer Mogoșoaia 4 km, Meer Chitila 2 km, Marathonzwemmen in de Zwarte Zee bij Agigea 15 km, Borcea Arm Calarasi 2 km, Meer van Ohrid, Noord-Macedonië 25 km, Meer van Butrin Albanië 15 km, Meer van Prespa Macedonië 10 km, Straat van Bosporus Turkije 7 km, Adalar Eilanden Turkije 21 km, Thassos Eilanden Griekenland 10 km, Gifrun Eilanden Egypte 20 km.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *