Het duistere verhaal van het paleis van Gigi Becali. Weinig Roemenen weten welk geheim het in de grond verbergt.

Het duistere verhaal van het paleis van Gigi Becali. Weinig Roemenen weten welk geheim het in de grond verbergt.

We kennen allemaal het beroemde paleis van Gigi Becali aan de Aviatorilor Avenue in de hoofdstad, een echt architectonisch juweel, maar weinig mensen kennen de geschiedenis van deze plek met een bijzonder verhaal.

Totdat het werd gekocht door Becali, was het huis op zijn beurt de thuisbasis van Manu, Auschnitt en Groza.

Maar wat gaat er schuil achter dit imposante gebouw in het noorden van de hoofdstad?

Play Sport laat zien dat het Overwinningsplein er in 1900 heel anders uitzag dan nu. Het land waarop het paleis van de FCSB financier staat, stond vol met wilde wilgen en daarom werd daar het Filipescu Park aangelegd. Geleidelijk aan werd het gebied echter een luxe woonwijk.

Het nichtje van Cantacuzino Nababul, Elisabeta (Zeta) Cantacuzino, trouwde met de bekende advocaat Iancu Manu, en omdat de familie van de bruidegom van adel was, woonden ze precies in het gebied van dit park. En omdat Zeta een aanzienlijke bruidsschat had, besloot haar man het huis van Manu-Auschnitt te bouwen, in Lodewijk XIV-stijl, een getrouwe kopie van het Biron Paleis (nu het Rodin Museum in Parijs), voltooid in 1915.

“Het is gekopieerd naar het Rodin Museum in Parijs en is een van de vijf of zes zeer mooie huizen die zijn overgebleven van het Boekarest van weleer, naast het Huis van de Wetenschappers (COȘ) in Lahovari, het Cantacuzino Paleis, de Poolse Ambassade,” vertelde Ion Varlam, een ver familielid van de voormalige eigenaars van het huis, aan de bron.

Wat is de tunnel onder het paleis van Gigi Becali?

Maar de familie Manu verloor het gebouw en bijna al hun rijkdom in 1932 en het huis werd gekocht door Max Auschnitt, een goede vriend van koning Karel II en zijn maîtresse Elena Lupescu.

Volgens twintigste-eeuwse roddels werd er vanuit het huis een ondergrondse tunnel gebouwd, waardoor de koning zijn minnares gemakkelijk kon bereiken.

De tunnel bestaat, maar het is nog niet onthuld waar hij naartoe leidt. Er zijn twee mogelijkheden: de eerste is dat de tunnel aansluit op het huidige hoofdkwartier van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en de tweede is dat hij leidt naar de binnenplaats waar lange tijd het hoofdkwartier van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Roemenië was.

Deze twee varianten worden op hun beurt bevestigd door Ion Varlam en Camil Roguski, de architect die door Gigi Becali is ingehuurd.

Het huis kwam in het bezit van Becali nadat het in 1989 door de erfgenamen van Auschnitt was verkocht. In feite zei de FCSB-financier op een bepaald moment zelf dat hij het paleis voor 7 miljoen euro rechtstreeks van de erfgenamen kocht.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *