Rouw in de voetbalwereld: Luigi “Gigi” Riva, topscorer aller tijden van Italië, is overleden

Rouw in de voetbalwereld: Luigi “Gigi” Riva, topscorer aller tijden van Italië, is overleden

Luigi “Gigi” Riva, de topscorer aller tijden van Italië, is maandag op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de iconische figuren van het Italiaanse voetbal in de jaren ’60 en ’70, een gouden tijdperk waarin Italië het Europees Kampioenschap van 1968 won en de finale bereikte van de legendarische FIFA World Cup van 1970.

In Mexico was hij een van de hoofdrolspelers in een van de mooiste wedstrijden uit de geschiedenis van het WK, de halve finale overwinning op Duitsland (4-3), samen met andere grote namen zoals Gianni Rivera, Giacinto Fachetti en doelman Dino Zoff.

“Een bal dichter”

Hij scoorde een van de vijf doelpunten in overtime die Italië naar de finale stuurden tegen Pele’s Brazilië (4-1), schrijft News.ro.

Twee jaar eerder had hij de belangrijkste van zijn 35 doelpunten in een Azzurri shirt gescoord in de Eurofinale in het Olympisch Stadion van Rome tegen Joegoslavië (2-0). Het was een herhaling van de finale, na een 1-1 gelijkspel en na kwalificatie voor de halve finale tegen de USSR… door een toss, omdat de penalty shoot-out nog niet was ingevoerd.

Op clubniveau was Riva, een inwoner van Lombardije, de man die slechts één shirt droeg, dat van Cagliari op Sardinië. Bij verschillende gelegenheden sloeg hij aanbiedingen af van grote teams, met name Juventus Torino. In 1970 leidde zijn 21 doelpunten in 30 wedstrijden het team naar een historische titel, de eerste keer dat de Scudetto werd gewonnen door een team uit Zuid-Italië.

Hij was topscorer van het Italiaanse voetbal in 1967, 1969 en 1970 en maakte 35 doelpunten in 42 wedstrijden voor Italië, een prestatie in het ultra-defensieve tijdperk van het triomferende “catenaccio”.

Luigi
Luigi “Gigi” Riva, topscorer aller tijden van Italië, is overleden / Foto bron: Twitter

Gigi Riva overleed in het ziekenhuis na een hartaanval

Riva werd op 7 november 1944 geboren in een bescheiden gezin en verloor zijn vader toen hij negen was. Aanvankelijk speelde hij voor zijn thuisclub Leggiuno in D3, maar in 1963 werd hij gerekruteerd door Cagliari, toen in de Serie B. De twee grote clubs van Milaan, AC en Inter, zouden later spijt krijgen dat ze deze speler hadden gemist.

Geplaagd door blessures, hing hij zijn cleats op in 1976, slechts 31 jaar oud. Hij was kort president van Cagliari in 1986 voordat hij lid werd van de technische staf van het nationale team van 1988 tot 2013. In 2005 liet zijn voormalige club zijn rugnummer 11 met pensioen gaan ter ere van hem.

Gigi Riva is zaterdag in het ziekenhuis overleden aan een hartaanval.

“Gigi Riva belichaamde de mythe van de vrije man en de buitengewone voetballer: zijn trots, klasse en gevoel voor rechtvaardigheid verenigde generaties en fascineerde miljoenen mensen,” reageerde FIGC voorzitter Gabriele Gravina.

Ter nagedachtenis aan hem zal er een minuut stilte worden gehouden voor de wedstrijden in Italië die van morgen tot het weekend op het programma staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *