Rouw in de voetbalwereld: voormalig Roemeens international Iosif Lereter, “een van de grote aanvoerders van UTA Arad, een van de grote helden”, overleden

Rouw in de voetbalwereld: voormalig Roemeens international Iosif Lereter, “een van de grote aanvoerders van UTA Arad, een van de grote helden”, overleden

Rouw in de voetbalwereld. Voormalig Roemeens international Iosif Lereter is op 90-jarige leeftijd overleden.

De aankondiging werd gedaan door voetbalclub UTA Arad op haar Facebookpagina.

“Het ga je goed, Iosif Lereter! De Oude Dame bedankt je!

We nemen afscheid van een van UTA’s grote aanvoerders, een van de grote helden van de Gouden Generatie van de Oude Dame: gisteravond is Iosif Lereter, leider van de rood-witte kleedkamer in de jaren van de laatste twee titels, overleden, volgens de aankondiging gepost door UTA Arad.

Voormalig Roemeens international Iosif Lereter overleden / Foto bron: Facebook
Voormalig Roemeens international Iosif Lereter overleden / Foto bron: Facebook

De eerste Roemeense voetballer met 300 wedstrijden op het eerste podium

“Loli”, zoals zijn teamgenoten hem noemden, werd op 23 juli 1933 geboren in Oțelu Rosu. Daar begon hij met voetballen, waarna hij naam maakte bij Politehnica Timișoara, waar hij zijn eerste trofee won, de Roemeense beker.

“Hij kwam naar UTA toen hij 36 jaar oud was, een leeftijd waarop het moeilijk was om aan volwassen worden te denken, maar hij was hier geweldig! Om hem heen bouwden Coco Dumitrescu en Ioan Reinhardt dat formidabele team dat, naast de twee titels, indruk maakte met het “Feyenoord Moment” in 1970 of de “Europese Lente” twee jaar later,” aldus de geciteerde bron.

Hij speelde één wedstrijd voor het Roemeense nationale team en werd in 1971 de eerste Roemeense voetballer met 300 optredens in het eerste elftal. Hij was Emeritus Sportmeester en droeg het shirt van Arad tot 1972, toen hij onder applaus van het hele UTA-stadion met pensioen ging.

Later coachte hij Constructorul Timișoara en UMT, was hij voorzitter van Poli en werkte hij als ingenieur in de stad aan de Bega. In 1991 verhuisde hij naar Duitsland.

“Hij keerde vaak terug naar Arad, waar de UTA-familie hem elke keer verwelkomde.

Vaarwel, Iosif Lereter! De Oude Dame dankt je voor alles wat je haar hebt geboden en zal altijd uitkijken naar jouw plaats in het rood-witte Pantheon”, concludeert de hierboven genoemde bron.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *