Răzvan Burleanu kondigt een grote verandering aan in het Roemeense VOETBAL: “5+6 regel”. Wat teams in Superliga en Liga 2 moeten doen

Răzvan Burleanu kondigt een grote verandering aan in het Roemeense VOETBAL: “5+6 regel”. Wat teams in Superliga en Liga 2 moeten doen

Vanaf het seizoen 2024 – 2025 wordt de 5+6 regel geïntroduceerd, wat betekent dat teams in Superliga en Liga 2 verplicht zijn om minimaal vijf nationaal opgeleide spelers te gebruiken voor de gehele duur van een wedstrijd.

Răzvan Burleanu, voorzitter van de FRF, kondigde aan dat onder de vijf Roemeense voetballers zullen zijn die in het buitenland zijn opgeleid, maar in aanmerking komen voor de nationale teams van Roemenië.

Als ze niet voldoen aan de 5+6 regel, zullen de clubs geen solidariteitsbetalingen ontvangen die de UEFA toekent aan teams die niet deelnemen aan de Europacupgroepen.

Răzvan Burleanu kondigt een grote verandering aan in het Roemeense voetbal: “5+6 regel”.

“De 5+6 regel is goedgekeurd, die tot doel heeft om een toename van het aantal nationaal opgeleide spelers dat in aanmerking komt voor de nationale teams van Roemenië op het niveau van de hoogste twee echelons in ons land aan te moedigen. Net zoals we ook willen bijdragen aan het vergroten van de selectiebasis door beter aan te sluiten bij de diaspora. De 5+6 regel geldt vanaf het seizoen 2024 – 2025 en vereist dat we tijdens een wedstrijd ten minste 5 nationaal opgeleide spelers hebben. En vanaf de zomer van 2025 zal dat aantal stijgen naar 6. Het is belangrijk om op te merken dat spelers die buiten Roemenië zijn opgeleid, maar in aanmerking komen voor de nationale teams van Roemenië, zullen worden gelijkgesteld aan nationaal opgeleide spelers. Dit is een principe dat we vandaag de dag gebruiken bij de toepassing van de Onder 21 regel. Op deze manier willen we bijdragen aan de repatriëring van Roemeense kinderen die naar het buitenland zijn gegaan, maar tegelijkertijd het concurrentievermogen van Roemeense academies vergroten”, aldus Răzvan Burleanu.

“Als een club 150.000 euro ontvangt en zich niet aan de 5+6 regel houdt, wordt het geld stopgezet”

“Als je een reglement hebt, moet je sancties hebben. We hebben de vorige keer gezegd dat we het solidariteitsmechanisme zouden gebruiken. In de eerste fase zullen de sancties alleen van financiële aard zijn, dus we zullen geen sancties opleggen zoals in de U21-regel. Ze zullen dus precies gekoppeld zijn aan het bedrag van de solidariteitsbetalingen van de UEFA, maar ook aan de overheidsfondsen, als die beschikbaar komen. Dit jaar hadden we een ontmoeting met de Roemeense premier, dus we hebben er alle vertrouwen in dat de Roemeense regering betrokken zal zijn bij de ondersteuning van de belangrijkste academies in het Roemeense voetbal. Als update: de UEFA solidariteitsbetalingen gelden voor alle clubs in Liga I en Liga II die zich niet kwalificeren voor de Europa Cup-groepen en die in de top 20 staan van de ranglijst voor kinderen en jeugdacademies. Op dit moment bedragen de betalingen voor 2024 ongeveer €2,5 miljoen.

Als een club bijvoorbeeld €150.000 ontvangt en zich niet aan de 5+6 regel houdt, wordt het geld stopgezet. Vanaf het tweede jaar dat de regel van kracht is, gelden de sancties ook voor clubs in de Premier League die niet tot de top 20 van de academies behoren. Een club zal dus een boete moeten betalen die gelijk is aan de solidariteitsbetaling van de UEFA. Het geld dat wordt geïnd uit de boetes zal gelijk worden verdeeld door de top drie clubs in het klassement van de academies,” voegde hij eraan toe.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *