Simona Halep, ALLES of NIETS? De beslissing in de verdediging van de sportster die tot controverse leidde. Advocaat: “Niet te bespreken in een patriottische toonaard”.

Simona Halep, ALLES of NIETS? De beslissing in de verdediging van de sportster die tot controverse leidde. Advocaat: “Niet te bespreken in een patriottische toonaard”.

Velen hebben deze dagen opgemerkt dat Simona Halep de “wedstrijd” van haar leven speelt. Niet op de tennisbaan, zoals onze sportvrouw graag zou willen, maar daarbuiten, waar ze vecht om haar onschuld te bewijzen in het geval van dopingbeschuldigingen. Doru Toma, een advocaat gespecialiseerd in sportzaken, vertelde Gândul dat Simona een verstandige zet deed toen ze een advocaat uit Los Angeles in haar team haalde, gezien het feit dat advocaten in Roemenië niet over een voldoende rijk dossier beschikken over dit soort zaken of dit type zaak.

Daarnaast legde de gesprekspartner van Gândul uit waarom de beslissing van de Roemeense vrouw om een buitenlandse arbiter te kiezen niet patriottisch moet worden ontvangen en becommentarieerd, maar strikt moet worden gezien vanuit het perspectief van de verdediging die Simona Halep heeft opgebouwd en nodig heeft om haar onschuld te bewijzen.

Voor Simona Halep begon de nachtmerrie op 21 oktober 2022, toen de atlete uit Constanta bekendmaakte dat ze positief had getest op roxadustat na een eerste ronde wedstrijd op de US Open.

Op 12 september 2023 kondigde het International Tennis Integrity Agency (ITIA) aan dat een onafhankelijk tribunaal haar voor vier jaar had geschorst na overtredingen van het Tennis Anti-Doping Programme (TADP). Sindsdien heeft de tennisster geworsteld om haar onschuld te bewijzen.

Simona Halep / Foto Bron: Profimedia

Drie dagen van vuur op de zetel van het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne

Onze sportvrouw kwam woensdagochtend 7 februari aan bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in Lausanne, waar ze meer dan 10 uur heeft doorgebracht. De hoorzittingen zullen tot vrijdag duren, maar er is nog geen duidelijke datum bekend gemaakt wanneer de uitspraak zal worden gedaan.

Simona Halep wil bij het CAS de schorsing van vier jaar die in september 2023 werd opgelegd door het International Tennis Integrity Agency (ITIA) laten annuleren of verminderen.

  • Op 12 september 2023 achtte het Onafhankelijke Sporttribunaal Simona Halep schuldig aan twee overtredingen van de antidopingregels: het gebruik van een verboden stof, roxadustat, en het vermoeden van het gebruik van verboden methoden/stoffen tijdens het seizoen 2022.
  • De schorsing die ze kreeg van de ITIA was drastisch, 4 jaar.
  • Simona Halep is in beroep gegaan bij het CAS en wordt gehoord van 7-9 februari.
  • Op 6 oktober 2026 zou de schorsing van Simona Halep aflopen, tenzij het CAS haar beslissing wijzigt.

“Noch gewonnen Grand Slams noch belangrijke toernooien zullen haar worden afgenomen”

Howard Jacobs, de advocaat uit Los Angeles die door Simona is gekozen om haar pleidooi te ondersteunen, verdedigde ook Maria Sarapova toen de Russische positief testte op meldonium en won een vermindering van haar CAS schorsing van twee jaar naar 15 maanden.

Advocaat Doru Toma bekende dat, buiten de controverse van deze zaak waarbij onze sportvrouw betrokken is, de topresultaten die Simona behaalde door niemand betwist zullen worden en de grote toernooien die ze won zullen emblematisch blijven voor onze sportvrouw.

“De wedstrijd van je leven is zo’n generieke naam. Simona heeft in haar sportcarrière veel spectaculaire wedstrijden gespeeld. Alle geweldige resultaten die Simona heeft behaald zullen op geen enkele manier worden beïnvloed door de beslissing die na afloop van deze hoorzittingen zal worden genomen. Noch de Grand Slams die ze heeft gewonnen, noch de grote toernooien die ze heeft gewonnen, zullen haar worden afgenomen of op welke manier dan ook worden beïnvloed.

Waar we het nu over hebben is een rechtszaak gebaseerd op een beschuldiging die werd gemaakt als gevolg van een mislukte dopingtest en problemen in het biologische paspoort, op basis waarvan een rechtbank een sanctiebeslissing voor vier jaar gaf waartegen beroep werd aangetekend in Lausanne en dat is waar we nu zijn. Wat betreft de verdediging weet ik dat Simona al heel lang een collega van ons heeft, een Roemeense advocaat, Bogdan Stoica, en hij maakt op dit moment nog steeds deel uit van haar team.

Ik weet dat ze ook een gespecialiseerde advocaat uit Los Angeles heeft die gespecialiseerd is in dopingzaken. Dit is een zeer verstandige zet, gezien het feit dat advocaten in Roemenië niet genoeg hebben aan dit soort zaken of aan dit soort zaken. En dan is er misschien behoefte aan iemand die meer ervaring heeft met het behandelen van een zaak of het voorbereiden van de verdediging in een zaak van dit type. Er was dus behoefte aan een advocaat die dit soort zaken al vaak had meegemaakt.”

“Îkies je de scheidsrechter die je meer kan helpen en ondersteunen in wat je daar moet doen

Simona Halep heeft voormalig schaatser Jeffrey G. gekozen als arbiter in de dopingzaak in Lausanne. Benz. Onze kampioene had de mogelijkheid om een Roemeense scheidsrechter te kiezen, maar haar team van advocaten besloot anders, wat volgens de gesprekspartner van Gândul tot enige controverse en commentaar op Simona’s keuze zou hebben geleid.

Er werken ongeveer 400 arbiters bij het CAS, waarvan er twee Roemeens zijn: Cristian Jura en Daniel Vișoiu, maar geen van hen zal betrokken zijn bij het proces tegen Simona Halep.

Waarschijnlijk heeft de Roemeense tennisster besloten om naar een Amerikaanse arbiter te gaan op aanraden van een van haar advocaten, Howard L. Jacobs, een Amerikaans staatsburger.

“Er werden drie arbiters gekozen, zoals gebruikelijk is. Simona die ik zag koos een arbiter die geen Roemeen is. Ik heb ook gezien dat er discussies zijn geweest over het onderwerp, maar ik zie niets relevants. Waarschijnlijk is de scheidsrechter gekozen door de advocaat en niet door Simona, dus we moeten het niet in een patriottische, Roemeense toonaard bespreken. Het is gekozen zoals een Amerikaanse advocaat zou kiezen. Op zich zijn er bij een arbitrage twee scheidsrechters, één gekozen door elke partij en één die onafhankelijk is.

Je kiest dus de arbiter die je meer kan helpen en ondersteunen in wat je daar moet doen. Dat betekent niet dat die arbiter partijdig zal zijn, het zal gewoon een arbiter zijn die jij gekozen hebt en wiens oordeel je vertrouwt. Wat kan er bereikt worden na deze hoorzittingen? – Simona heeft de hele tijd volgehouden dat ze niets weet over deze besmetting en dit product en dat ze niet aan doping heeft gedaan. Dit is waar we anderhalf jaar geleden hadden moeten beginnen in deze discussie op basis van wat de atlete zei.

Aan de andere kant weten we in alle antidoping sportcodes dat de sporter verantwoordelijk is voor alles wat er in zijn lichaam zit, of het nu werd aanbevolen en verstrekt door zijn team, de sporter is de hoofdverantwoordelijke en de enige verantwoordelijke. Verder kunnen er omstandigheden worden gevonden om de schuld van de sporter te verzachten, maar dat is de regel in antidopingreglementen. Dit was een manier om dopingpraktijken te ontmoedigen”, zei Doru Toma.

Wat krijgt Simona na de hoorzittingen in Lausanne?

Doru Toma, een advocaat gespecialiseerd in sportzaken, zei ook dat hoewel we een gelukkig scenario voor Simona willen, hij niet gelooft in de hypothese dat de sanctie van Simona Halep aanzienlijk kan worden verminderd.

“Als zodanig was de discussie over wat hier zal worden bereikt, van wat ik zag in de uitspraak van de lagere rechtbank, de discussie dat twee schorsingen van vier jaar werden gevraagd. Eén voor deze besmetting – dat roxadustaat dat in Simone’s lichaam werd gevonden – en de andere voor de problemen die in haar biologische paspoort verschenen. De rechtbank hield daar toen echter rekening mee en gaf één schorsing van vier jaar.

Ik denk niet dat die straf kan worden verhoogd, maar ik ben gereserveerd dat het aanzienlijk kan worden verminderd. Ik weet dat we misschien willen horen dat ze een schorsing van een jaar gaan geven en het is al voorbij, of een schorsing van twee jaar en het is al voorbij, maar ik weet niet of we in dat gelukkige scenario voor Simona terecht gaan komen. Ik heb niet eens toegang tot het bewijs, tot de verdediging die haar verdedigers voeren en ik denk dat het vanuit professioneel oogpunt het beste is, juist in het idee dat alleen zij weten wat ze daar moeten doen”, concludeerde de sportadvocaat.

Tweede ronde hoorzittingen in dopingzaak Simone Halep gepland voor donderdag

Patrick Mouratoglou, die Simone’s coach was ten tijde van de positieve test, verscheen voor de rechters van het Court of Arbitration for Sport (CAS). Twee andere medewerkers van de academie die de Franse coach leidt zullen naar verwachting worden gehoord.

Patrick Mouratoglou nam voor de rechters de verantwoordelijkheid op zich voor de positieve test van Simone Halep, “onvrijwillige besmetting met roxadustat”, zoals de Franse coach naar verluidt zei tijdens de hoorzitting.

De Franse coach was betrokken bij de rechtszaak die ertoe leidde dat Simona Halep het besmette supplement, collageenpoeder gemaakt in Canada, consumeerde.

Simona Halep heeft het bijgelegd met Patrick Mouratoglou?

Patrick Mouratoglou was persoonlijk aanwezig bij het CAS proces van Simona Halep, dat werd gehouden van 7-9 februari, hoewel de Fransman Simona Halep de afgelopen maanden niet had gesproken. Ondanks het feit dat Mouratoglou een belangrijke getuige is in het proces, heeft hij naar verluidt slechts 23 minuten bij het CAS doorgebracht, volgens berichten in de Roemeense pers.

Op 15 december, in een interview met Euronews, gaf Simona toe dat ze een schok had toen ze positief testte en herhaalde dat ze onschuldig was. Ze kondigde ook aan dat ze niet langer samenwerkte met de Mouratoglou Academy en dat het maanden geleden was dat ze Patrick Mouratoglou voor het laatst had gesproken.

Simona Halep en Patrick Mouratoglou

Volgens Antena 3 heeft Simona Halep woensdagavond gedineerd met Patrick Mouratoglou nadat de sportvrouw had gezegd dat ze de afgelopen maanden geen contact had gehad met haar voormalige coach.

“Ik ben het slachtoffer van een onrechtvaardigheid. Ik wacht al meer dan een jaar. Ik heb de meeste tijd niet goed geslapen. Ik ben een emotioneel persoon en voor elke wedstrijd was ik gestrest en voelde ik het in mijn maag. Dit jaar was elke dag zo. Mijn droom is om terug te komen, ongeacht mijn leeftijd, want ik wil op de baan staan en beslissen hoe ik mijn tenniscarrière beëindig.

Ik denk dat ik dit verdien, na al het harde werk dat ik mijn hele leven heb gedaan en de offers die ik heb gebracht voor tennis. Het zou een ramp zijn om vier jaar niet te tennissen. Ik wil er niet eens aan denken. Ik ben klaar om te vechten. Ik geef niet snel op,” zei Halep eind vorig jaar in een interview met Paris Match.

Simone’s verdediging, gebaseerd op het idee dat de stof in haar systeem kwam via een vervuild supplement

We hebben het over een collageenpoeder, KetoMCT, dat Team Mouratoglou haar aanraadde. In de volledige motivering van Simone’s schorsingsbeslissing werd onthuld hoe Halep aan dit voedingssupplement was gekomen.

Simona Halep, 32, werd aanvankelijk voorlopig geschorst door het International Tennis Integrity Agency na een positieve test tijdens de US Open van 2022.

Ze werd schuldig bevonden aan twee overtredingen van de antidopingregels, het gebruik van een verboden stof, roxadustat, en een “verboden methode/substantie” tijdens het seizoen 2022, een conclusie waartoe experts van het ITIA kwamen op basis van haar biologische paspoortgegevens.

In september 2023 kondigde het International Tennis Integrity Agency (ITIA) aan dat een onafhankelijk tribunaal Halep voor vier jaar had geschorst. Simona Halep kondigde vervolgens aan dat ze in beroep zou gaan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Het beroep werd op 24 oktober ingediend door haar juridische team.

OOK LEZEN:

Simona Halep gaf de voorkeur aan een AMERIKAANSE scheidsrechter in de wedstrijd in Lausanne. De kampioene wees een nationale scheidsrechter af. Wat was de reden

Simona Halep keert terug op de tennisbaan. Waar de voormalige WTA aanvoerster haar eerste wedstrijd zal spelen (Foto galerij)

Patrick Mouratoglou, nieuwe verklaringen in dopingzaak Simone Halep: ‘Ik heb er alle vertrouwen in’


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *