De Roemeense vrouw voor wie Bill Gates applaudisseerde in de FEET. Ze is meervoudig kampioen

De Roemeense vrouw voor wie Bill Gates applaudisseerde in de FEET. Ze is meervoudig kampioen

Voormalig Europees kampioene Mihaela Șteff zal als coach deelnemen aan de Wereldkampioenschappen Tafeltennis in Zuid-Korea.

Als vijfvoudig Europees kampioen en viervoudig winnaar van de Champions League schreef Mihaela Șteff geschiedenis in het nationale en internationale tafeltennis als speelster, en nu probeert ze zich opnieuw te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen, maar dan als coach. Samen met de coördinerende coach van het Roemeense damesteam, Viorel Filimon, hoopt ze op een medaille en kwalificatie voor de Olympische Spelen.

In het begin van de jaren 2000 was Mihaela Șteff een van de meest spectaculaire en waardevolle speelsters ter wereld. Zoals haar coach, wijlen Gheorghe Bozga, zou bekennen, gaf Bill Gates tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney een staande ovatie voor een aantal van haar balwisselingen.

De Roemeense vrouw waar Bill Gates een staande ovatie voor gaf

“Bill Gates staat bekend als een fan van tafeltennis. Persoonlijk heb ik hem dit niet zien doen, omdat ik me op het spel concentreerde, maar de heer Bozga vertelde me dat ook. Ik was natuurlijk trots,” zei Mihaela Șteff, de coach van het damesteam van Roemenië.

Weinig mensen weten echter dat de huidige coach naast deze sport ook van voetbal houdt, waar ze al sinds haar jonge jaren door aangetrokken wordt. Ze wordt beschouwd als de beste voetballer onder de tennissers, maar Mihaela Șteff bekende dat de positie waarin ze het meest comfortabel was, die van spits was, en haar favoriete team is Real Madrid: “Vroeger was ik de beste voetballer onder de tennissers, maar nu weet ik het niet, omdat ik de meisjes niet heb getest. Het is nog steeds een passie van me en ik kijk naar de wedstrijden als ik de kans krijg. Vroeger speelde ik in de aanval. Ik zou voor Milan moeten zijn, omdat het de kleuren heeft van de club die ik coach, die in Bistrita, maar ik ben voor Real Madrid.”

Mihaela Șteff groeide op in een groot gezin. Ze heeft nog vier zussen en twee broers, waarvan de voormalig kampioene de oudste is. Ze geeft zelf toe dat ze dol is op familiediners, zelfs als ze erg druk zijn. “Familiediners zien er interessant uit. We zijn met een klein leger als we bij elkaar komen, er zijn vijf meisjes en twee jongens, al mijn zussen hebben een kind en als we met iedereen bij elkaar komen is dat iets heel leuks… Ik leef voor deze momenten en ik ben echt blij dat ik een grote familie heb en dat we heel verenigd zijn,” voegde de coach eraan toe.

Op haar 14e weigerde Mihaela Șteff voor Duitsland te spelen

Op 14-jarige leeftijd was Mihaela Șteff de beste jeugdspeelster van het continent en de leiders van de Duitse federatie stelden voor dat ze haar nationaliteit zou veranderen en voor hen zou spelen.

“Ik weigerde en ik heb er zeker nooit spijt van gehad. Natuurlijk zouden de omstandigheden toen veel beter zijn geweest, want nu hebben we buitengewone omstandigheden. De Roemeense tafeltennisbond is een van de sterkste in Europa en biedt atleten alle voorwaarden om op het hoogste niveau te presteren. Maar in die tijd was er een groot verschil tussen Roemenië en Duitsland. Zelfs als het me in de eerste fase had kunnen helpen op sportief gebied, had mijn Roemeense ziel het niet kunnen doen”, kondigde Mihaela Șteff aan.

Eliza Samara wil zich met haar team kwalificeren voor de Olympische Spelen

Roemeniës teamveteraan Eliza Samara kijkt uit naar de start van de competitie, ook al heeft ze moeite om zich aan te passen aan de tijdzone. Daarom is ze blij dat het team op trainingskamp is in Zuid-Korea, de locatie van het WK: “Het kamp is een heel belangrijke factor, we zullen ons ook aanpassen aan de tijdzone. Voor mij is dat heel moeilijk, zelfs met pillen kan ik niet slapen, alleen bij stukjes en beetjes. We hebben tijd om ons in te werken en op het moment van de wedstrijden zullen we fit zijn en alles geven”.

Deze wedstrijd is ook het kwalificatiecriterium voor de Olympische Spelen en Eliza zegt dat er een goede kans is om dat doel te bereiken.

“De groep is goed, toegankelijk. We spelen tegen Singapore, wat een jeugdteam is, Zweden, wat een moeilijk team is, en we spelen tegen Canada en Servië, die als ze tegen ons spelen het beste in zichzelf naar boven halen. We proberen elk team te nemen en te spelen alsof het een beslissingswedstrijd is. De eerste plaats in de groep kwalificeert zich rechtstreeks voor de kwartfinales, wat ook kwalificatie voor de Olympische Spelen betekent, dus elke wedstrijd staat op het spel”, voegde Eliza Samara toe.

Over de kansen van het team op een medaille zegt Eliza dat de beslissende factor hun positie in de groep zal zijn: “Als we erin slagen om ons rechtstreeks te kwalificeren voor de kwartfinales, hebben we een betere kans. Als we tweede worden, weet ik het niet. Het hangt allemaal af van de vorm waarin we die dagen zullen verkeren. Het is een wereldkampioenschap, waar iedereen zijn best zal proberen te doen om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.”

De wereldkampioenschappen tafeltennis worden van 16-25 februari gehouden in Busan, Zuid-Korea. Het vrouwenteam bestaat uit Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Andreea Dragoman, Adina Diaconu en Elena Zaharia, onze meisjes worden gecoacht door Viorel Filimon en Mihaela Șteff. De Italiaanse atleten zijn al aangekomen in Zuid-Korea en zijn begonnen met trainen in het Olympisch Centrum in Seoul. Het vrouwenteam is ingedeeld in groep 7, naast Singapore, Zweden, Canada en Servië.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *