Reactie ANAD na dopingvangst Sepsi-voetballer Cosmin Matei

Reactie ANAD na dopingvangst Sepsi-voetballer Cosmin Matei

Cosmin Matei werd betrapt op doping aan het einde van de wedstrijd tussen Sepsi en Universitatea Craiova, die eind februari plaatsvond.

ANAD meldt dat er een stof genaamd 5-methylhexan-2-amine werd gedetecteerd in het systeem van Cosmin Matei, die het effect heeft van “een kortstondig stimulerend middel dat zorgt voor extra snelheid, energie en spierspanning”.

De middenvelder van Sepsi riskeert een schorsing van maximaal vier jaar als blijkt dat hij opzettelijk doping heeft gebruikt.

ANAD reactie na betrapping Sepsi-voetballer Cosmin Matei op doping

De verklaring van het Nationaal Antidopingagentschap over de zaak Cosmin Matei:

“Met betrekking tot de informatie die in de publieke ruimte is verschenen over de overtreding van antidopingregels door de voetballer Cosmin Gabriel Matei, lid van het Sepsi OSK-team, bevestigt het Nationaal Antidopingagentschap het analyseresultaat van het urinemonster dat in ADAMS is gerapporteerd door het dopingcontrolelaboratorium in Boekarest, maar behoudt zich het recht voor om geen uitspraken te doen over de aspecten van het dossier.

De procedure voor het beheer van de resultaten loopt nog en daarom houden we de door de partijen verstrekte informatie vertrouwelijk.

Methylhexanamine (MHA) is bekend onder verschillende namen waaronder, maar niet beperkt tot, dimethylamylamine, 1,3-dimethylamylamine, dimethylpentylamine, methylhexamine, methylhexanamine, 1,3-dimethylpentylamine, en is alleen verboden in competitie als een specifiek stimulerend middel onder sectie 6.b.

MHA is een stimulerend middel dat tot het begin van de jaren 1970 als medicijn werd verkocht, maar niet langer wordt gebruikt in medische behandelingen. MHA is opgenomen in de samenstelling van sommige voedingssupplementen die tegenwoordig op de markt zijn, waaronder online.

Stoffen in de sectie stimulerende middelen kunnen zonder beperking worden aangetroffen in geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van anafylaxie, ADHD of verkoudheid- en griepsymptomen.

Gezien de classificatie als een specifieke stof, leggen Wet nr. 310/2021 betreffende de preventie en bestrijding van doping in de sport en de Wereldantidopingcode 2021 niet de maatregel van verplichte voorlopige schorsing op.

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) adviseert uiterste voorzichtigheid bij het gebruik van voedingssupplementen:

“Het gebruik van voedingssupplementen door atleten is een ernstig probleem omdat in veel landen de productie en etikettering van supplementen niet volgens strikte regels gebeurt, wat kan leiden tot een situatie waarin een supplement een niet-aangegeven stof bevat die verboden is volgens de antidopingregels. Een aanzienlijk aantal positieve testen is toegeschreven aan onjuist gebruik van supplementen en het toeschrijven van een positief resultaat aan een onjuist geëtiketteerd voedingssupplement is geen geaccepteerd verweer in een dopinghoorzitting.

De risico’s van het gebruik van supplementen moeten worden afgewogen tegen het potentiële voordeel dat behaald kan worden en sporters moeten zich bewust zijn van de negatieve gevolgen van een anti-doping overtreding als gevolg van het gebruik van een vervuild supplement.

Het gebruik van supplementen die een van de beschikbare kwaliteitsborgingssystemen hebben ondergaan, kan het risico op een onbedoelde dopingovertreding helpen verminderen, maar niet uitsluiten.”

Volgens de Wereldantidopingcode besluit het WADA op eigen initiatief een stof of methode op de Verboden Lijst te plaatsen als deze voldoet aan ten minste twee van de volgende drie criteria:

Er is medisch of ander wetenschappelijk, farmacologisch of ervaringsbewijs dat de stof of methode, alleen of in combinatie met andere stoffen of methoden, de atletische prestaties kan verbeteren of verhogen;

Er medisch of ander wetenschappelijk bewijs, farmacologisch effect of ervaring is dat het gebruik van de stof of methode een feitelijk of potentieel gezondheidsrisico voor de sporter inhoudt;

Het WADA concludeert dat het gebruik van de stof of methode in strijd is met de geest van sport zoals beschreven in de inleiding van de Code.
Voor de toepassing van artikel 10 van de Wereldantidopingcode zijn alle Verboden Stoffen “Gespecificeerde Stoffen” tenzij anders vermeld in de Verboden Lijst. Geen enkele Verboden Methode is een Gespecificeerde Methode tenzij specifiek geïdentificeerd als een Gespecificeerde Methode in de Verboden Lijst (M2.2).

In het resultatenbeheerproces zijn de bepalingen van Wet nr. 310/2021 betreffende het voorkomen en bestrijden van doping in de sport, de Wereldantidopingcode 2021, de Internationale Norm voor Resultatenbeheer 2021 en de Verboden Lijst 2024 van toepassing.

Publieke informatie – bepalingen van de Wereldantidopingcode:

14.3.6 (…), geen enkele antidopingorganisatie of door het WADA geaccrediteerd laboratorium, of officiële vertegenwoordiger daarvan, zal publiekelijk commentaar geven met betrekking tot specifieke aspecten van een lopende zaak (in tegenstelling tot de algemene beschrijving van de procedure en wetenschappelijke aspecten), behalve als reactie op publiek commentaar dat wordt toegeschreven aan, of gebaseerd is op informatie verstrekt door, de sporter, een andere Persoon, of hun omgeving of andere vertegenwoordigers.”


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *