Roemenië, internationale MEDALEN! Wat een Roemeen wist te winnen met de Harris Hawks: “Je vindt manieren om de vogel in de tuin of in de kamer te trainen”.

Roemenië, internationale MEDALEN! Wat een Roemeen wist te winnen met de Harris Hawks: “Je vindt manieren om de vogel in de tuin of in de kamer te trainen”.

Robert Manolache, valkenier en lid van Accipiter, de vereniging voor valkerij en bescherming van roofvogels, legde uit hoe hij erin slaagde om internationale valkeniersmedailles te winnen, ook al zijn er geen trainingsomstandigheden in Roemenië.

Robert slaagde erin om met zijn twee Harris haviken, Rascal en Tin Tin, de tweede plaats te winnen bij het lokken en de derde plaats bij de fazantenjacht in 2023.

“Passie en noodzaak leert je om manieren te vinden om de vogel in de tuin of in de kamer te trainen zonder te vliegen. Het is aan het geheim,” zei Nicu Pârlog, bioloog, journalist en wildlife expert.

Roemenië, internationale medailles! Wat een Roemeen wist te winnen met de Harris haviken: “Je vindt manieren om de vogel te trainen in de tuin of in de kamer”

In 2024 nam Robert Manolache deel aan de tweede editie van de SKY FIGHTERS competitie, gehouden in Bulgarije, waar hij met Rascal en Tin Tin de eerste plaats veroverde bij het lokken en de tweede plaats bij de fazantenjacht.

“In Bulgarije was het mijn eerste onderscheiding, met mijn eerste reu, met Rascal. Hij was in zijn eerste jeugdjaar. Ik heb veel voor hem gezorgd. Nu heb ik niet zoveel tijd omdat ik ook op de universiteit zit, in mijn laatste jaar en ik moet meer tijd aan de universiteit besteden. Het is opmerkelijk, ik had het ook niet verwacht… jagen is bij ons illegaal en ik heb het speuren niet gezien.

Er zijn twee evenementen in de wedstrijd, de eerste jacht en de tweede is met een zelfgemaakte lokvogel die een konijn nabootst, aan een motor is gekoppeld en met een zeer hoge snelheid door eobstakels gaat. Er worden palen in de grond gezet en het lokaas draait scherp naar links rechts om de vogel te dwingen achter de prooi aan te gaan,” vertelde Robert Manolache aan de Business Philosophy Podcast.

  • Het vrouwtje Harris is groter en sterker dan het mannetje. Ze weegt meer dan een kilo en heeft een spanwijdte van wel een meter.
  • In gevangenschap kan de havik tot 25 jaar oud worden, maar in het wild leeft hij ongeveer 12 jaar.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *