UPDATE | FOTO: Nadat Victor Pițurcă dinsdagochtend geboeid naar de DNA was gebracht, werd hij onder gerechtelijk toezicht geplaatst / Zijn zoon, Alexandru Pițurcă, wordt in dezelfde zaak gezocht.

UPDATE | FOTO: Nadat Victor Pițurcă dinsdagochtend geboeid naar de DNA was gebracht, werd hij onder gerechtelijk toezicht geplaatst / Zijn zoon, Alexandru Pițurcă, wordt in dezelfde zaak gezocht.

Journalisten van SpuiQ hebben de eerste foto’s van de voormalige Roemeense coach Victor Pițurcă nadat hij is aangehouden door de aanklagers van DNA. De voormalige coach werd dinsdag vroeg naar het hoofdkwartier van het anti-corruptie parket gebracht. Eerder arriveerde ook zijn zoon, Alexandru Pițurcă, die uitleg moet geven aan het openbaar ministerie.

UPDATE 10:25: Victor Pițurcă onder gerechtelijk toezicht geplaatst

Nadat Victor Pițurcă dinsdagochtend geboeid naar de DNA was gebracht, werd hij onder gerechtelijk toezicht geplaatst.

Hij verliet de centrale arrestatie van de hoofdstedelijke politie op dinsdag rond 10:30 uur.

UPDATE 10:00 uur: Victor Pițurcă heeft het hoofdkantoor van de DNA verlaten

De voormalige bondscoach verliet dinsdag rond 10.00 uur het hoofdkwartier van de Nationale Directie Anticorruptie (DNA), minder dan twee uur nadat hij onder politiebegeleiding was binnengebracht.

Hij werd naar de Centrale Gevangenis gebracht in hetzelfde busje waarin hij dinsdagochtend naar de DNA werd gebracht.

UPDATE 09:30: De schoonzoon van Victor Pițurcă voor het hoofdkantoor van de DNA

De schoonzoon van Victor Pițurcă kwam dinsdagochtend naar de DNA.

Hij ging het hoofdkwartier van het openbaar ministerie voor corruptiebestrijding niet binnen, maar werd voor het gebouw op Știrbei Vodă verrast door journalisten van Gândul.

De echtgenoot van de dochter van de voormalige coach is zichtbaar gestrest, praat aan de telefoon en kan geen rust vinden in de wetenschap dat zijn schoonvader en zwager binnen zijn, voor de opsporingsinstanties.

BREAKING NEWS

Victor Pițurcă is dinsdag onder politiebegeleiding van de centrale gevangenis van de hoofdstad naar het hoofdkwartier van de DNA in Boekarest gebracht. Hij moet nieuwe verklaringen afleggen in de corruptiezaak betreffende de aankoop van beschermingsmaskers tijdens de pandemie door het ministerie van Defensie (MApN).

De zoon van de voormalige bondscoach is ook bij DNA aangekomen en zal worden gehoord…

Ook dinsdag wordt Alexandru Pițurcă gehoord, omdat het bedrijf dat de maskers zou hebben geleverd, toebehoort aan de zoon van de voormalige coach. Hij kwam eerder bij DNA aan dan zijn vader.

Anti-corruptie aanklagers hebben bewijzen dat Victor Pițurcă zijn invloed heeft gebruikt om zijn zoon toegang te geven tot contracten zoals dat met het ministerie van Defensie.

Victor Pițurcă en het hoofd van ROMARM aangehouden door de DNA

Victor Pițurcă is maandag aangehouden in de zaak betreffende de aankoop van beschermingsmaskers tijdens de pandemie van het coronavirus en wordt vervolgd. Ook het hoofd van Romarm, Gabriel Țuțu, werd in dezelfde zaak aangehouden.

De voormalige bondscoach wordt verdacht van het kopen van invloed en een volledige rechtbank zal naar verwachting beslissen of hij 30 dagen in voorlopige hechtenis wordt genomen.

De zaak, aanvankelijk onderzocht door de militaire aanklager van de militaire rechtbank van Boekarest

Het dossier waarin Pițurcă en Țuțu worden vastgehouden, is afkomstig uit een dossier 2020 van het bureau van de militaire aanklager van het Militair Tribunaal van Boekarest.

Destijds ontmaskerden de informanten van de militaire recherche de vermeende handelingen van sommige werknemers van de MAPN, die verband zouden houden met aankopen die de instelling tijdens de pandemie had gedaan.

Na het onderzoek stelden de militaire aanklagers vast dat zij hun bevoegdheid om de aanvankelijk gemelde feiten te onderzoeken hadden verloren toen de door het bewijsmateriaal geschetste feiten tot corruptiedelicten leidden. Daarom werd de zaak overgedragen aan DNA.

Wat DNA aanklagers zeggen

De openbare aanklagers van de DNA – afdeling corruptiebestrijding – hebben maandag in een verklaring gezegd dat zij de strafrechtelijke vervolging en 24-uurs hechtenis van Gabriel Țuțu en Victor Pițurcă hebben bevolen, met ingang van 30 januari.

De directeur van Romarm, Gabriel Țuțu, wordt verdacht van:

  • ambtsmisbruik met bijzonder ernstige gevolgen, indien de ambtenaar voor zichzelf of voor een ander een onrechtmatig voordeel heeft verkregen,
  • voortdurende handel in invloed,
  • intellectuele vervalsing;

Anderzijds wordt de voormalige bondscoach verdacht van het kopen van invloed.

8,6 miljoen lei schadevergoeding voor ROMARM

In het bevel van het openbaar ministerie staat dat de verdachte Țuțu Gabriel “tegen de achtergrond van de door het COVID-19-virus veroorzaakte pandemie tussen 19 maart 2020 en 16 september 2021 in strijd met de wettelijke bepalingen twee overheidsopdrachten (die betrekking hadden op de aankoop van zeven niet-conforme machines voor de productie van beschermingsmaskers) zou hebben gesloten met een samenwerkingsverband van ondernemingen waarvan een onderneming deel uitmaakt die wordt gecontroleerd door de andere in deze zaak onderzochte persoon (Victor Pițurcă – noot van de redactie), onder voor de door hem geleide onderneming nadelige voorwaarden.

Door bovengenoemde handelingen heeft CN Romarm SA schade geleden voor een bedrag van 8.647.584 lei, zijnde de waarde van de bovengenoemde machines, de waarde van de grondstoffen en vervolgens de waarde van de bijbehorende onderdelen en diensten (buiten het contract om).

In een soortgelijke context zou de verdachte Țuțu Gabriel tussen 19.03.2020 en 10.04.2020 van de vertegenwoordigers van de bij bovengenoemde aankopen betrokken vennootschappen onder meer hebben geëist dat een vriend van hem in een commercieel circuit voor de levering van niet-conforme beschermingsmaskers aan het ministerie van Landsverdediging (MApN) werd opgenomen, zonder dat deze laatste echte commerciële activiteiten verrichtte die ondergeschikt waren aan het contract voor de levering van beschermingsproducten en hem betalingen deed (40% van het daaruit voortvloeiende winstaandeel) onder het mom van een consultancycontract.

In ruil voor deze “diensten” zou de verdachte Țuțu Gabriel hebben laten geloven dat hij invloed had op ambtenaren binnen het M.Ap.N. en dat hij hen ertoe zou aanzetten rechtstreeks en zonder openbare procedures leveringscontracten te gunnen, maar ook om de betrokken producten vlot in ontvangst te nemen en de desbetreffende facturen tijdig te betalen.

In bovengenoemde context zou de verdachte Țuțu Gabriel via een tussenpersoon het bedrag van 50.000 lei hebben ontvangen”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *