Huidige coronagolf duurt volgens Kuipers langer door slechtere naleving regels – spuiq.nl

Huidige coronagolf duurt volgens Kuipers langer door slechtere naleving regels – spuiq.nl

Nederland is op weg naar het einde van de huidige coronagolf, maar die duurt naar verwachting langer dan die van een jaar eerder. Dat komt mede doordat we ons nu minder goed aan de coronamaatregelen houden, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) woensdag in zijn persconferentie.

“We lopen ten opzichte van vorig jaar een week of drie achter. Dat heeft misschien te maken met kouder weer, maar ook met het feit dat de naleving van de forse set maatregelen heel anders was”, aldus Kuipers.

“Vorig jaar kwamen we uit de golf door strakke maatregelen die pas versoepeld werden toen het echt voorjaar werd. Nu zijn we gaan versoepelen toen de aantallen nog groot waren.” Ziekenhuizen lopen de laatste weken verder leeg. Het aantal opgenomen coronapatiënten op de verpleegafdelingen en ic’s daalt snel en zal voorlopig ook blijven dalen.

Volgens berekeningen van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er over een paar weken waarschijnlijk zo’n 500 coronapatiënten in de ziekenhuizen (nu bijna 1.200), van wie ongeveer 200 op de intensive cares (nu ruim 400).

De afname is deels het gevolg van oplopende temperaturen, maar is ook te danken aan de vaccinatiecampagne. Kuipers: “Als we naar de derde golf kijken, kunnen we zeggen dat tachtigplussers die golf niet meegemaakt hebben. Die hebben we niet gezien op de spoedeisende hulp. Dat was absoluut het effect van vaccinaties. Het prikken is daarna rap doorgegaan en daar krijgen we nu een seizoenseffect bij.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *