Is het gevaarlijk om mijn PlayStation 5 verticaal te plaatsen of kan ik dat doen?

Is het gevaarlijk om mijn PlayStation 5 verticaal te plaatsen of kan ik dat doen?

Er zijn meer dan twee jaar verstreken sinds de lancering van PS5, de gloednieuwe console die de PS4, de vijfde best verkochte console in de geschiedenis, opvolgt. Ondanks logistieke problemen en voorraadtekorten, Van de PlayStation 5 zijn al 30 miljoen exemplaren verkocht. wereldwijd.

Naast de uitgebreide catalogus van games (met exclusives als God of War Ragnarok, The Last of Us Part I en Gran Turismo 7), PS5 is een streven naar innovatie vanaf de ontwerpfase.

Vanuit het oogpunt van design is de console radicaal anders dan zijn voorganger, met een mix van wit en zwart, iets wat ook te zien is in de DualSense controller (hoewel er al gekleurde behuizingen en controllers bestaan). En de controller is juist een van de elementen die het meest vooruit is gegaan sinds de PS4, samen met enkele PS5-functies die je moet activeren om het meeste uit de console te halen.

Een van de bijzonderheden van PS5 is dat… kunnen we het zowel horizontaal als verticaal plaatsen, dankzij een basis die kan worden bevestigd of vastgeschroefd, zullen we geen problemen hebben met het gebogen oppervlak.

Sony heeft altijd beweerd dat de prestaties in beide standen identiek zijn, maar hardwaredeskundigen hebben het Japanse bedrijf snel tegengesproken.

Is het gevaarlijk om de PS5 verticaal te plaatsen? Dat is iets wat we in dit verslag zullen beantwoorden, op basis van de laatste informatie die aan het licht is gekomen. Er is echter geen officieel antwoord van Sony op dit moment.

PlayStation 5 verticaal plaatsen: kan dat op lange termijn schadelijk zijn?

Wat Sony zegt over de plaatsing van de PS5.

Vanaf het begin verklaarde Sony dat het rechtop zetten van de console gaf 100% identieke prestaties als wanneer hij horizontaal werd geplaatst.. Bovendien tonen de meeste promotiebeelden van de PS5 de console staand.

Het is niet meer dan een esthetische en zakelijke kwestie, want het Sony PlayStation-logo ziet er beter uit in portrait. Er is geen verschil, als we afgaan op officiële bronnen.

In feite heeft Sony nog geen commentaar gegeven op de laatste informatie, afkomstig van verschillende hardwarereparateurs. Veel gamers wachten nog steeds.

Maanden voor de lancering in november 2020 bevestigde Sony dat de PS5 in beide posities kon worden geplaatst dankzij. een wieg, die in elkaar geschroefd werd om te voorkomen dat de console te veel beweegt in verticale positie (in horizontale positie “dokt” deze basis).

Deze basis is het noodzakelijk om de PS5 verticaal te plaatsenomdat de randen van de zijpanelen het geheel niet stevig doen staan.

Dit geldt ook horizontaal, aangezien het oppervlak van de behuizing gewelfd is, wat kan betekenen dat de PS5 kan omvallen als hij te dicht bij de rand wordt geplaatst.

Op dit punt kunnen we weinig meer zeggen. In deze officiële link vind je alle stappen om de basis aan de console te bevestigen en de PlayStation 5 op de door jou gewenste manier te plaatsen (afhankelijk van of je weinig ruimte hebt, of dat je de voorkeur geeft aan een meer gespreide koeling).

Is vloeibaar metaal een probleem?

Als je een PS4 bezat of hebt, is het geluid dat de console maakt tijdens het draaien waarschijnlijk een van je voornaamste klachten, zo niet de enige. Dit komt door het koelsysteem, en zelfs dan was Sony niet tevreden over de prestaties. Met het oog op zijn opvolger, PS5, hebben ze een belangrijke beslissing genomen.

In PS4 bestond de afdichting van de APU (Accelerated Processing Unit of “processor”) uit thermische pasta, met PlayStation 5 besloten ze voor vloeibaar metaal te gaan.. En nee, het is niet de schurk uit Terminator 2.

Vloeibaar metaal is een legering van metalen zoals gallium of indium die, ondanks de kamertemperatuur, in vloeibare toestand blijven. Het is een meer optimale manier om de console APU af te dichten.voor een betere koeling.

Geen klachten: PS5 is een stillere console en koelt veel beter dan de PS4. Vloeibaar metaal heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele thermische pasta.

Het probleem is dat het, zoals de naam al zegt, vloeibaar is. En als we het hebben over een hardware-eenheid die aan zo’n temperatuur wordt blootgesteld, kunnen we op lange termijn nadelen vinden… meer door de zwaartekracht dan door de warmte. dat de PS5 kan weerstaan.

Het is een debat dat al een tijdje woedt, maar een paar weken geleden rommelde het rond op het internet en veroorzaakte het angst onder sommige PlayStation 5-gebruikers.

Hardware experts en reparatiewerkplaats eigenaren onthulden dat, na verloop van tijd, dit vloeibare metaal kan morsenals gevolg van duidelijke slijtage van de afdichting.

Als we de PS5 verticaal plaatsen, kan dit gemorste vloeibare metaal zich concentreren op een ander intern onderdeel van de console.wat leidt tot slechtere prestaties, storingen en zelfs oververhitting (wat contraproductief is gezien het doel van het vloeibaar metaal).

Dit werd verklaard door gebruikers zoals 86Logic (eigenaar van een reparatiewerkplaats in Frankrijk), Ben Montana (verantwoordelijk voor ILoveMyConsole) of TheCod3r, die beelden toonden van PS5-consoles die dit probleem hadden.

Een paar dagen later was het juist TheCod3r die zijn woorden nuanceerde… maar niet introk, verre van dat. Met andere woorden, dat het probleem is nog steeds reëelin zijn ervaring.

Wat TheCod3r uitlegde is dat de PS5 die we allemaal zagen niet nieuw was, maar tweedehands. Let wel, het was nog nooit geopend totdat het in de handen van deze gebruiker kwam.

Wat betekent dit? Nou, PS5 consoles die nooit gebruikt zijn (vers uit de fabrieken of winkels) zullen geen problemen hebben. Dit vloeibare metaal verhit en morst bij langdurig gebruik..

Zoals gezegd heeft Sony niet bevestigd dat dit waar is, maar ook niet ontkend. Daarom, vloeibaar metaal kan een probleem zijn als je je PS5 verticaal plaatst. en je gebruikt het heel vaak (vooral als het niet genoeg ruimte heeft om te koelen).

Plaats de PS5 verticaal of horizontaal.

Dat gezegd hebbende, laten we de eeuwige vraag beantwoorden. Om te beginnen, is het gevaarlijk om een PS5 rechtop te zetten? Tenzij Sony het tegendeel bewijst, kan dat op lange termijn en in bepaalde omstandigheden het geval zijn.

Terwijl andere hardwaredeskundigen wijzen erop dat de vloeibare metalen afdichting (op de PS5 APU) voldoende robuust isHet feit dat sommige consoles dit probleem hebben gehad toont aan dat het een echt gebrek kan zijn (hoewel het niet algemeen hoeft te zijn, let wel).

Misschien is er geen probleem als je je PS5 pas een paar maanden hebt, maar overmatig gebruik sinds de lancering van het systeem twee jaar geleden, en altijd rechtop, kan op de lange termijn leiden tot de gevreesde lekkage.Of het kan te wijten zijn aan een fabricagefout.

Het is echter geen exacte wetenschap. Het gerucht gaat dat Sony werkt aan een nieuw PS5-model zonder ingebouwde lezer, en het vloeibaar metaal zou veranderen na klachten van sommige gebruikers.

En zo komen we tot de kern van de zaak: hoe moet ik een PlayStation 5 plaatsen? Vanaf vandaag, en om mogelijk toekomstig kwaad te voorkomen, is het raadzamer de PS5 horizontaal te plaatsen.tenminste totdat de twijfels over deze kwestie zijn weggenomen.

Het is waar dat de horizontale positie meer ruimte in beslag neemt (en PS5 is niet bepaald klein), en dat koeling kan plaatsvinden onder slechtere omstandigheden afhankelijk van waar je het plaatst, maar we elimineren tenminste één van de mogelijke factoren van het falen: de ernst.

De realiteit is dat vandaag de dag we kunnen u geen 100% nauwkeurige aanbeveling geven. De tijd zal waarschijnlijk een duidelijk antwoord geven op deze vraag, dus we zullen de nieuwe PS5’s in de gaten moeten houden wanneer ze in de winkels liggen.

Op dit moment heeft Sony nog geen commentaar gegeven, dus we kunnen de ervaring van de reparateurs niet bevestigen, noch dat het iets is dat bij een groot aantal toestellen voorkomt. Het is echter aan u om de ene of de andere positie te kiezen, afhankelijk van de ruimte die u thuis heeft of van andere factoren.

Hoe heb je je PS5 geplaatst, verticaal of horizontaal? Hoe dan ook, wat zeker is, is dat je veel plezier zult hebben met je console, en hou je vast, want 2023 brengt Final Fantasy XVI, Forspoken en Marvel’s Spider-Man 2.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *