Roemenië op het Europees kampioenschap volleybal met een speler die geschiedenis schreef in Zuid-Korea

Roemenië op het Europees kampioenschap volleybal met een speler die geschiedenis schreef in Zuid-Korea

Eliza Inneh-Varga was topscorer tijdens het Koreaanse kampioenschap en is nog steeds onder de indruk van de liefde van de supporters daar. Het Roemeense vrouwenvolleybalteam bereidt zich voor op een galamoment: deelname aan het Europees kampioenschap.

Over twee weken spelen de Italiaanse vrouwen de openingswedstrijd van de volleybalcompetitie tegen Italië in Verona. Een van de sterke punten van ons team is een speelster die geschiedenis schreef in Zuid-Korea: Eliza Inneh-Varga.

De Roemeense speelde twee jaar in het Aziatische land, met Gwangju Pepper Savings Bank AI PEPPERS en Daejeon Korea Ginseng Corp, en scoorde meer dan 1.000 punten in het laatste kampioenschap, toen ze ook werd uitgeroepen tot topscorer van de competitie en in het kampioensteam werd gekozen.

Roemenië op het Europees kampioenschap volleybal met een speelster die geschiedenis schreef in Zuid-Korea

“Ik zal de fans uit die periode het meest missen. Ze zijn iets buitengewoons. Het maakte niet uit of het koud was of sneeuwde. Ze stonden altijd buiten op ons te wachten en ik beleefde letterlijk de droom. En nu krijg ik kippenvel. Ik mis ze zo erg. En als we echt slecht speelden, waren ze heel ondersteunend, heel behulpzaam. Ik kreeg zelden negatieve berichten. Veel fans gaven me brieven. Ik heb thuis een hele doos met hele mooie brieven. Na de wedstrijden waren er meestal heel kleine meisjes, er waren er die naar elke wedstrijd kwamen, en uitwedstrijden, en we speelden om de 3 dagen. Ik begreep niet hoe ze tijd hadden om naar ons te komen kijken. Het was een geweldige sfeer. Ik had het echt moeilijk in januari, dat ik er niets uithaalde, maar ik las de berichten, op Instagram of in brieven, en die hielpen me er op de een of andere manier doorheen en motiveerden me een beetje meer,” zei Eliza Inneh-Varga.

Tijdens haar twee jaar in Zuid-Korea leerde Eliza ook de Koreaanse taal. Ze werd ook fan van een lokale band: “Ik heb leren lezen. Ik kan ook een beetje praten. Ik weet hoe ik mezelf moet voorstellen en hoe ik moet lezen, want in het tweede seizoen zei ik dat als ik weer gekozen zou worden, ik Koreaans zou gaan leren en dat heb ik gedaan. Ze spreken daar niet veel Engels en ik wist dat het makkelijker zou zijn als ik een beetje wist. Wat Koreaanse muziek betreft, zijn er een paar nummers die ik leuk vind. Ik kan zeggen dat ik van Black Pink houd, maar ik luister er niet per se elke dag naar.”

In Korea scoorde hij ook een recordaantal van 56 punten in één wedstrijd. Alleen verloor haar team ondanks haar prestatie met 3-2, dus ze geeft toe dat ze meer geleden heeft dan genoten: “Ik wist niet dat ik 56 punten had gescoord. Ik was behoorlijk van streek, want ik weet nog dat ik de coach van de tegenstander tijdens de time-out zag zeggen dat ze de bal op mij moesten leggen. En dat deden ze, de bal werd op mij gelegd en we verloren de wedstrijd. Ik voelde me best verdrietig dat ik de wedstrijd had verloren. Ik wist dat het voorbij was en ik ging liggen omdat ik bewusteloos was en een coach kwam en pakte me op en zei: dank je wel, dank je wel. En ik had zoiets van: maar waar bedank je me voor, dat ik de wedstrijd heb verloren door mijn fout… En toen werd bekend dat ik 56 punten had gescoord. Ik kon het niet geloven. Toen voelde ik me nog slechter, dat ik de wedstrijd had verloren”.

Roemenië speelt openingswedstrijd op Europees Kampioenschap

Toen ze in Zuid-Korea was, speelde Eliza voor volle tribunes en na elke wedstrijd bleef ze minutenlang handtekeningen uitdelen.

“Ja, ik gaf veel handtekeningen. We hadden de fanclub van het team die ons altijd opwachtte na elke wedstrijd, ze waren er en het was een hele leuke sfeer. Bij de All Stars hadden we meer dan 6.000 mensen in de zaal. Het was geweldig. En daarvoor, bij de voorlaatste wedstrijd, hadden we 6.000 mensen,” zei Eliza Inneh-Varga.

Roemenië speelt op 15 augustus de openingswedstrijd tegen Italië op het Europees kampioenschap volleybal. Hoewel we met een herkansing beginnen, is Eliza optimistisch: “Om eerlijk te zijn ben ik heel positief en erg optimistisch over wat er komen gaat. Ook al is het Italië, we zullen proberen 100 procent te geven. Ik denk dat het goed wordt, het wordt een ervaring. Het wordt mijn eerste EK, ik denk dat we honderd procent zullen geven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *