Boekarest wordt hoofdstad van de gymnastiek! Verrassingsbelofte: “Over 3-4 jaar kunnen we een nieuwe multifunctionele hal hebben”.

Boekarest wordt hoofdstad van de gymnastiek! Verrassingsbelofte: “Over 3-4 jaar kunnen we een nieuwe multifunctionele hal hebben”.

De internationale RomGym Trophy wedstrijd in artistieke gymnastiek vindt plaats in de Polivalenta Hall van vrijdag tot zondag.

Boekarest wordt van 1 september tot 22 oktober omgetoverd tot de hoofdstad van de Roemeense gymnastiek. Meer dan 1000 atleten uit 33 landen op 6 continenten zullen het tegen elkaar opnemen in artistieke gymnastiek, aerobics, acrobatiek en turnen voor iedereen in een echte “Gymnastics Royal”.

Van vrijdag tot zondag wordt het bal geopend door de “RomGym Trophy”, een internationale artistieke gymnastiekwedstrijd waaraan, naast de Roemeense teams, veel topatleten zullen deelnemen, zoals Olympisch kampioen vloer Artem Dolgopyat (Israël) of Europees vice-kampioen polsstokhoogspringen Andrey Medvedev (Israël).

Boekarest wordt hoofdstad van de gymnastiek

“Het is een verificatiewedstrijd voor het Wereldkampioenschap, ook heel belangrijk voor de andere deelnemende teams. Want de Wereldkampioenschappen zullen beslissen welke teams zich zullen kwalificeren voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. We hopen daar bij te horen”, zei Carmencita Constantin, voorzitter van de Roemeense Gymnastiek Federatie.

De belangrijkste partner van de turnwedstrijden in deze periode is het stadhuis, dat op de persconferentie werd vertegenwoordigd door burgemeester Nicușor Dan. “We proberen in de sport, net als op andere gebieden, Boekarest op de kaart te zetten. We willen dat deze competitie in de loop van de tijd groeit. We zijn blij dat Boekarest sportevenementen organiseert,” zei de burgemeester.

Nicușor Dan: “Over 3-4 jaar kunnen we een nieuwe multifunctionele hal hebben”

Hij schat dat we over 3-4 jaar een nieuwe multifunctionele hal in Boekarest kunnen hebben, maar het is nog niet bekend waar die zal komen. “De locatie bij Lia Manoliu is naar mijn mening niet geschikt. We hebben een nieuw Algemeen Stedenbouwkundig Plan en vanaf het einde van het jaar beginnen we met de stappen voor de bouw ervan. Over 3-4 jaar kunnen we de hal hebben,” zei de burgemeester.

Van vrijdag tot zondag kunnen sportfans het beste van de Roemeense artistieke gymnastiek aan het werk zien in de Polivalentahal in Boekarest. En het vrouwenteam is een van de jongste ter wereld, op Ana Maria Bărbosu na. “Op de Wereldkampioenschappen zullen we het jongste team in de competitie opstellen. We hebben zoveel mogelijk toeschouwers nodig op de Polivalenta om hen te laten wennen aan de publieke druk”, kondigde Carmencita Constantin, voorzitter van de Roemeense Gymnastiek Federatie, aan.

Op de Europese kampioenschappen in Antalya was de gemiddelde leeftijd van ons damesteam 16,4 jaar, het laagste van alle deelnemende teams. Aan de andere kant had Nederland een gemiddelde leeftijd van 24 jaar – Angela Cacoveanu, bondscoach turnen voor vrouwen.

Vijf zeer sterke turnwedstrijden in Boekarest

Geopend door de RomGym Trophy, gaat de reeks topwedstrijden in de Roemeense gymnastiek door tot half oktober. Hier zijn de wedstrijden die bekeken zullen worden door liefhebbers van deze sport.

1. “RomGym Trophy” in artistieke gymnastiek, mannen en vrouwen, 01-03.09.2023. Georganiseerd door de FRG samen met het stadhuis van Boekarest en de afdeling Cultuur, Onderwijs, Toerisme van het PMB organiseert de derde editie van de “RomGym Trophy” in de Polivalent Hall in Boekarest. Na de verificatiewedstrijden zullen de Roemeense teams de volgende samenstelling hebben: Andrei Muntean, Gabriel Burtanete, Robert Burtănete, Roland Modoianu, Nicholas Țarcă en Emil Neagu (mannen), respectievelijk Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Andreea Preda (Roemenië A), Amalia Puflea, Ella Oprea Crețu, Maria Ceplinschi, Ioana Danciu en Antonia Duță (Roemenië B). Er deden atleten mee uit 14 landen: Duitsland, Israël, Noorwegen, Portugal, Canada, Spanje, Finland, Egypte, Polen, Tsjechië, Denemarken, Azerbeidzjan, Oostenrijk en Roemenië.

Naast gymnasten van Roemeense teams zullen in Boekarest onder andere Andrey Medvedev (Israël) – Europees vice-kampioen en wereldmedaillewinnaar polsstokhoogspringen, Artem Dolgopyat (Israël) – Olympisch kampioen in Tokio 2020, tweevoudig Europees kampioen en tweevoudig wereld vice-kampioen op de vloer, Marta Pihan Kulesza (Polen), 36 jaar oud, wereldbeker medaillewinnaar, deelnemer aan de Olympische Spelen van 2008 en 2012, Laurie Denommee en Shallon Olson die Canada vertegenwoordigen, team gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs.

Tegelijkertijd met de “RomGym Trophy” worden het Nationaal Individueel Open Kampioenschap en het Nationaal Kampioenschap Clubvertegenwoordigers gehouden.

2. Nationale Acrobatische Gymnastiek Competitie, 4.09.2023. Het is een wedstrijd die voor het eerst wordt georganiseerd in de Sala Polivalentă in Boekarest, een discipline die in Roemenië nog in de kinderschoenen staat, maar internationaal veel aanhangers heeft vanwege de complexiteit en het spectaculaire karakter.

3. RomGym Trophy Aerobic Wereldkampioenschap, 13 – 15.10.2023

De Multipurpose Hall in Boekarest zal in 2023 gastheer zijn voor een van de belangrijkste wereldwedstrijden, de Aerobic Gymnastics World Cup. 130 gymnasten uit 22 landen op 6 continenten hebben zich ingeschreven: Australië, Azerbeidzjan, Bulgarije, China, Tsjechië, Egypte, Frankrijk, Finland, Griekenland, Hongarije, Italië, India, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Portugal, Slowakije, Spanje, Zweden, Turkije, Oekraïne en Roemenië.

4.Balkan Kampioenschappen Aerobic Gymnastics voor Junioren, 17- 19.10.2023

Voor het tweede achtereenvolgende jaar organiseert Roemenië een editie van de Balkan Kampioenschappen Aerobic Gymnastics voor junioren. Naast de Roemeense atleten zullen vertegenwoordigers uit Griekenland, Moldavië, Turkije, Hongarije en Bulgarije deelnemen.

5. Boekarest Gym voor iedereen Festival, 21 – 22.10.2023

In het Metropolitan Circus van Boekarest zullen opnieuw vertegenwoordigers van Gym for All optreden, dit keer als onderdeel van een internationaal festival. Meer dan 350 atleten uit Griekenland, Congo, Servië, Mali, de Republiek Moldavië, Nigeria en Roemenië zullen deelnemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *