Elisabeta Lipă, hoofd van Roemeense SPORT, over de Novak-wet: “Zij hebben hefbomen, en wij hebben hefbomen, om boetes te geven”.

Elisabeta Lipă, hoofd van Roemeense SPORT, over de Novak-wet: “Zij hebben hefbomen, en wij hebben hefbomen, om boetes te geven”.

Elisabeta Lipă gaf commentaar op de Novak-wet, een verordening die stelt dat Roemeense teams verplicht zijn om 40 procent Roemeense spelers op het veld te hebben tijdens een wedstrijd.

De voormalige minister van Sport heeft aangekondigd dat vanaf het seizoen 2022 – 2023 een aandeel van 40 procent Roemeense atleten verplicht zal zijn in nationale competities in teamsporten.

Daarna verhoogde de minister van Sport, Eduard Novak, de sancties voor clubs met meer dan 60 procent buitenlandse atleten. De straf werd verhoogd van 3.000 naar 30.000 of 50.000 lei per wedstrijd.

Elisabeta Lipă, hoofd van de Roemeense sport, over de wet Novak

Verschillende bonden, zoals de Roemeense voetbalbond en de Roemeense handbalbond, waren tegen wat de voormalige minister van Sport had bevolen.

Nu wordt de Roemeense sport geleid door de NSA, het Nationale Agentschap voor Sport, een orgaan dat wordt geleid door Elisabeta Lipă.

“Ik weet niet wie het betwist, maar van wat ik heb gezien, hebben basketbal en volleybal zich heel gemakkelijk aangepast, ze begrijpen wat deze wet betekent. We moeten ze de voordelen van deze wet indenken. Ik, als sportvrouw, ben in hetzelfde Olympisch Dorp geweest, ik heb in hetzelfde vliegtuig gezeten met sportploegen, ik heb polo gehad, ik heb handbal gehad, de laatste tijd zijn ze verdwenen. Het bevel van deze minister komt en zegt dat: Zorg alsjeblieft voor 40% Roemeense atleten op het veld.

Omdat deze clubs die het aanvechten alleen aan zichzelf denken, ze hebben een clubdoelstelling, ze denken er niet aan dat de federatie een nationale doelstelling heeft. Wij, als agentschap, zijn niet geïnteresseerd in het doel van de club, wij zijn geïnteresseerd in het doel van de federatie, en haar doel is om een nationale vertegenwoordiger te hebben op de Europese, Wereld en Olympische Spelen,” zei Elisabeta Lipă.

“Als je Roemeense spelers op de bank hebt zitten, als je het nationale team samenstelt, is het duidelijk dat het geen waarde heeft, omdat de Roemeense atleet niet speelt. Ze probeerden te discrimineren, zo’n discriminatie is er niet, want niemand verbiedt een buitenlandse atleet om naar een club te komen. Je kunt als club 20, 30, 50 buitenlandse spelers meenemen, als je budget het toelaat, maar tijdens de wedstrijd moet de Roemeense atleet ook spelen, zodat wanneer de federatie het nationale team samenstelt, het waarde heeft,” zei ze.

De federatie heeft de plicht om clubs die zich niet aan de regels houden te bestraffen, zij hebben pressiemiddelen, en wij hebben pressiemiddelen, om boetes te geven… We willen niet dat het zover komt, ik wil dat alle sportfederaties begrijpen dat we niet spelen. We hebben een verplichting om sterke nationale teams te hebben, om Roemenië zo mooi mogelijk te vertegenwoordigen, zo goed mogelijk, met uitzonderlijke resultaten. Als de sportfederatie zich hier niet aan houdt, zal dit zeker niet gebeuren als het tijd is om het contract met de NSA te tekenen, want we zijn partners op deze weg, zij hebben programma’s, projecten, die wij samen beslissen en het agentschap financiert. Wij financieren de prestaties – Elisabeta Lipă, voorzitter van de NSA

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *