Mohamed Al-Fayed is overleden. De Egyptische zakenman was de vader van de geliefde van prinses Diana en eigenaar van het warenhuis Harrods.

Mohamed Al-Fayed is overleden. De Egyptische zakenman was de vader van de geliefde van prinses Diana en eigenaar van het warenhuis Harrods.

Mohamed al-Fayed, de Egyptische miljardair die het warenhuis Harrods kocht en de theorie promootte dat de Britse koninklijke familie achter de dood van zijn zoon Dodi al-Fayed en prinses Diana zat, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Al-Fayed, geboren in de Egyptische stad Alexandrië, begon zijn carrière als verkoper van frisdrank en werkte daarna als verkoper van naaimachines. Hij bouwde zijn familiefortuin op in onroerend goed, scheepvaart en bouw, eerst in het Midden-Oosten en daarna in Europa.

Hoewel al-Fayed de eigenaar was van gevestigde iconen zoals Harrods, Fulham en het Ritz Hotel in Parijs, was hij altijd een buitenstaander in Groot-Brittannië, getolereerd maar niet geaccepteerd.

Hij is in conflict geraakt met de Britse regering over haar weigering om hem het staatsburgerschap te verlenen van het land dat al tientallen jaren zijn thuis is en heeft vaak gedreigd om naar Frankrijk te verhuizen, dat hem het Legioen van Eer heeft toegekend, de hoogste burgerlijke eer, meldt Reuters, geciteerd door Mediafax.

Zijn dood komt één dag na de 26e verjaardag van de dood van Dodi al-Fayed.

Al-Fayed heeft 10 jaar lang geprobeerd te bewijzen dat Diana en haar zoon Dodi omkwamen toen hun auto crashte in een Parijse tunnel in 1997 terwijl ze probeerden te ontsnappen aan paparazzi op motoren. Niet gestaafd door enig bewijs, volgens het onderzoek naar Diana’s dood, beweerde hij dat zij Dodi’s kind droeg en beschuldigde hij Prins Philip, de echtgenoot van de Koningin, ervan de Britse veiligheidsdiensten opdracht te hebben gegeven haar te vermoorden om te voorkomen dat ze met een moslim zou trouwen en zijn kind zou krijgen.

  • De in Egypte geboren zakenman was ook eigenaar van voetbalclub Fulham in Londen. In mei 2010 verkocht hij Harrods aan Qatar Holdings.

Al-Fayed overleed woensdag, maakte zijn familie bekend, slechts een dag na de 26e herdenking van de dood van Dodi en Diana.

“Mevrouw Mohamed Al Fayed, haar kinderen en kleinkinderen willen bevestigen dat haar geliefde echtgenoot, vader en grootvader Mohamed vredig is overleden als gevolg van ouderdom,” aldus de verklaring van de familie.

Foto bron: Profimedia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *