Nationaal antidopingagentschap PRECIPLES na de schorsing van Simone Halep: “We respecteren de bepalingen van de Code”.

Nationaal antidopingagentschap PRECIPLES na de schorsing van Simone Halep: “We respecteren de bepalingen van de Code”.

Het Nationaal Anti-Doping Agentschap (ANAD) heeft een persbericht uitgegeven om de zaak van Simona Halep te verduidelijken. ANAD beweert dat het heeft deelgenomen aan de hoorzittingen in het proces van het beheer van de zaak van Simona Halep als waarnemer, maar zonder het recht om betrokken te zijn bij de administratie van het bewijs en de besluitvorming.

Er zij aan herinnerd dat ANAD de overheidsinstelling in Roemenië is die verantwoordelijk is voor de uitvoering van antidopingregelgeving en -beleid op nationaal niveau, zowel in de prestatiesport als in de georganiseerde recreatieve sport.

Simona Halep (31) heeft dinsdag een schorsing van vier jaar gekregen in haar dopingzaak van het onafhankelijke tribunaal (ITIA) dat haar zaak het afgelopen jaar heeft behandeld. De beslissing is niet definitief en Halep kan in beroep gaan bij het Hof van Beroep voor de Sport (CAS).

De Constantijnse werd geschorst voor twee regelovertredingen: bij een dopingtest in 2022 werd het verboden middel roxadustat bij haar aangetroffen en in 2023 werden er onregelmatigheden gevonden in haar sportpaspoort.

“In een beslissing die openbaar is gemaakt, heeft het Sport Resoluties tribunaal kennis genomen van het wangedrag waarvan Simona Halep werd beschuldigd”

“De aanwezigheid in het urinemonster en het gebruik van de stof Roxadustat, evenals het gebruik van een verboden stof of methode tijdens 2022, gebaseerd op de verzameling en analyse van 51 biologische bloedmonsters die door de atlete zijn verstrekt als onderdeel van het biologische paspoortprogramma.

Volgens artikel 10.9.4.1 van de TADP werden de aanklachten van het ITIA, zoals hierboven vermeld, samen behandeld als één enkele fout, wat de reden is waarom het Tribunaal een sanctie van 4 jaar schorsing uit de sport oplegde. Tegen de beslissing kan uitsluitend beroep worden aangetekend bij het CAS, in overeenstemming met artikel 13 van de TADP”, staat in de informatie.

“Een beslissing over een overtreding van een antidopingregel op bevel van een ondertekenende antidopingorganisatie of het CAS wordt automatisch bindend”.

Aangezien Roemenië de Wereldantidopingcode heeft ondertekend, zal de ANAD de bepalingen respecteren van Code hieronder opgenomen:

  • Artikel 15.1 van de Wereldantidopingcode – Automatisch bindende aard van beslissingen genomen door ondertekenende antidopingorganisaties.
  • 15.1.1 Een beslissing over een overtreding van een antidopingregel bevolen door een ondertekenende antidopingorganisatie, een beroepsinstantie (artikel 13.2.2) of het CAS wordt automatisch bindend, na kennisgeving aan de partijen, niet alleen voor de partijen in de procedure maar ook voor elke ondertekenaar in elke sport …”.

Zie HIER voor reacties na de schorsing van Simone Halep.

Simone’s schorsing loopt af in oktober 2026, min de periode dat ze al voorlopig geschorst is.

De Roemeense tennisster werd pas in juni in Londen gehoord door de onafhankelijke organisatie Sports Resolutions in de dopingzaak. De hoorzitting van de tennisster kwam bijna een jaar nadat ze geschorst was en in die tijd kon ze haar zaak niet bepleiten.

Halep, 31, tweevoudig Grand Slam-kampioene, beschuldigd van twee afzonderlijke TADP-overtredingen

  • De eerste had betrekking op een negatief analyseresultaat (AAF) voor de verboden stof roxadustat tijdens de US Open in 2022, uitgevoerd via reguliere urinetests tijdens de wedstrijd.
  • De tweede beschuldiging had betrekking op onregelmatigheden in Halep’s Athlete Biological Passport (ABP).
  • Het onafhankelijke tribunaal, opgericht door Sport Resolutions, kwam op 28 en 29 juni 2023 bijeen in Londen en hoorde wetenschappelijke deskundige getuigen namens Halep en de ITIA, waarbij de speelster in de procedure ook rechtstreeks getuigde voor het panel.

“We begrijpen het publieke belang van deze zaken en blijven ons inzetten om zo transparant mogelijk te zijn”

De ITIA is een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer en de administratie van antidoping in het professionele tennis en is de gedelegeerde derde partij onder de Wereldantidopingcode (Code) door de International Tennis Federation, het internationale bestuursorgaan van de tennissport en ondertekenaar van de Code.

“Na een complexe en strenge hoorzitting zijn we blij met de beslissing van het onafhankelijke tribunaal. De hoeveelheid bewijsmateriaal die het tribunaal in overweging moest nemen in zowel de roxadustat- als de ABP-procedure was substantieel.” aldus Karen MoorhouseUitvoerend directeur van de ITIAvia een persbericht.

LEES OOK:

BREAKING NEWS! Simona Halep vier jaar geschorst wegens doping. Hoe lang heeft ze om in beroep te gaan?

Simona Halep, UIT de WTA-ranglijst! We hebben een nieuwe wereldleider in het vrouwentennis: Arina Sabalenka

Ion Tiriac, hard bericht over de DOPAJ-zaak van Simona Halep: ‘Hoeveel kan ze vragen? Wie is schuldig? Ze hebben haar carrière beëindigd”.

Patrick Mouratoglou, verantwoordelijk voor de situatie van Simona Halep? Insider details: “Laat niemand iets van hem verwachten!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *