ITIA’s besluit over de schorsing van Simone Halep gepubliceerd. FRAPANTE details in de 126 pagina’s. Wie controleerde de supplementen van de tennisspeelster

ITIA’s besluit over de schorsing van Simone Halep gepubliceerd. FRAPANTE details in de 126 pagina’s. Wie controleerde de supplementen van de tennisspeelster

Het International Tennis Integrity Agency (ITIA) heeft de volledige beslissing van het onafhankelijke tribunaal in de zaak Simone Halep gepubliceerd. Het beschrijft het proces en de details van de hoorzitting die op 28 en 29 juni 2023 werd gehouden. Het document is 126 pagina’s lang en is geredigeerd, zegt het ITIA, waar nodig om persoonlijke gezondheidsinformatie te beschermen. Bedenk dat Halep op 29 augustus 2022 positief testte op roxadustat.

Opvallende conclusie: “Ze nam expres roxadustat!”

De volledige beslissing van het Sport Resolutions tribunaal, dat een dopingschorsing van vier jaar uitsprak tegen Simone Halep, omvat volgens prosport.ro:

  • “een bevinding dat de overtreding van de antidopingregel door de speler met betrekking tot roxadustat opzettelijk was; een bevinding dat het panel concludeerde dat de speler “hoogstwaarschijnlijk” een overtreding van de antidopingregel beging als gevolg van zijn gegevens in het biologische paspoort van de atleet.
  • Een bevinding dat de standaardinformatie werd gedeeld met de deskundigen die deel uitmaken van de Independent Athlete Biological Passport Unit van het WADA en dat de kennis van de identiteit van de speler door de deskundigen niet van invloed was op hun kijk op de gegevens in het biologisch paspoort van de atleet;
  • Een verklaring van het panel dat “mevrouw Halep zeker niet verantwoordelijk is voor enige vertraging in de hoorzitting en de oplossing van deze zaak. Echter, ondanks de herhaalde protesten van de speelster van het tegendeel, is noch ITIA noch iemand anders betrokken.”

VOLLEDIG BESLUIT over de schorsing van Simone Halep, kan volledig worden gelezen HIER LEZEN!

In beroep gaan tegen de beslissing van het Tennis Anti-Doping Programme kan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS) en alle details en tijdschema’s worden bepaald door het CAS”, aldus het International Agency for the Integrity of Tennis.

“De heer Mouratoglou en mevrouw Gohier controleerden de supplementen”.

In het gepubliceerde document wordt meer informatie onthuld waaruit blijkt dat de Franse coach Patrick Mouratoglou en fysiotherapeute Candice Gohier Halep verzekerden dat ze de voedingssupplementen, die volgens Simona besmet waren, hadden gecontroleerd.

“In augustus 2022 beoordeelden mevrouw Halep, de heer Mouratoglou en mevrouw Gohier de voedingssupplementen van mevrouw Halep. Zij en de heer Mouratoglou adviseerden vervangers voor sommige van haar supplementen omdat ze te veel suiker bevatten. Mevrouw Gohier vroeg de heer Lefebvre om zijn mening over supplementen en hij raadde drie supplementen aan die hierboven al genoemd zijn, waaronder Keto MCT.

Mevrouw Gohier sms’te en bestelde de producten, die op 23 augustus 2022 in New York aankwamen. Zij en de heer Mouratoglou controleerden ze en waren het erover eens, de producten bevatten geen verboden stoffen en waren veilig voor mevrouw Halep. Halep gebruikte vervolgens Keto MCT gedurende zes dagen tussen 23 en 28 augustus. De twee getuigenverklaringen van de heer Mouratoglou bevestigden zijn betrokkenheid bij de aanbeveling om de door mevrouw Halep gebruikte supplementen te vervangen,” aldus de redenering van het Sport Resolutions tribunaal.

Simona Halep, 4 jaar schorsing in dopingzaak door onafhankelijk tribunaal (ITIA)

De beslissing is niet definitief en Halep kan in beroep gaan bij het Court of Sports Appeals (CAS). De Constantijnse werd geschorst voor twee regelovertredingen: ze bleek roxadustat, een verboden middel, te hebben gebruikt bij een dopingtest in 2022 en er werden onregelmatigheden gevonden in haar sportpaspoort in 2023.

De ITIA accepteerde Halep’s argument dat ze een vervuild supplement had ingenomen, maar bepaalde dat de hoeveelheid die de speelster had ingenomen niet kon hebben geleid tot de concentratie roxadustat die in het positieve monster werd gevonden, aldus het officiële document.

Simone’s schorsing loopt af in oktober 2026, met aftrek van de periode dat ze al voorlopig geschorst was.

De Roemeense tennisster werd pas in juni in Londen gehoord door de onafhankelijke organisatie Sports Resolutions in de dopingzaak. De hoorzitting van de tennisster kwam bijna een jaar nadat ze geschorst was en in die tijd kon ze haar zaak niet bepleiten.

Halep, 31, tweevoudig Grand Slam-kampioene, beschuldigd van twee afzonderlijke TADP-overtredingen

  • De eerste had betrekking op een negatief analytisch resultaat (AAF) voor de verboden stof roxadustat tijdens de US Open in 2022, uitgevoerd door middel van reguliere urinetests tijdens de wedstrijd.
  • De tweede beschuldiging had betrekking op onregelmatigheden in het atleten biologisch paspoort (ABP) van Halep.
  • Het onafhankelijke tribunaal, opgericht door Sport Resolutions, kwam op 28 en 29 juni 2023 bijeen in Londen en hoorde wetenschappelijke deskundige getuigen namens Halep en de ITIA, waarbij de speelster in de procedure ook rechtstreeks getuigde voor het panel.

“We begrijpen het publieke belang van deze zaken en blijven ons inzetten om zo transparant mogelijk te zijn”

De ITIA is een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor het beheer en de administratie van antidoping in het professionele tennis en is de gedelegeerde derde partij onder de Wereldantidopingcode (Code) door de Internationale Tennisfederatie, het internationale bestuursorgaan van de tennissport en een ondertekenaar van de Code.

“Na een complexe en strenge hoorzitting zijn we blij met de beslissing van het onafhankelijke tribunaal. De hoeveelheid bewijsmateriaal die het tribunaal in overweging moest nemen in zowel de roxadustat- als de ABP-procedure was substantieel.” aldus Karen MoorhouseUitvoerend directeur van de ITIAvia een persbericht.

“De ITIA heeft de juiste processen gevolgd, zoals we dat bij iedereen zouden doen – in overeenstemming met de Anti-Doping Code”.

“We hebben ons doel en onze verantwoordelijkheid vervuld om namens de sport het principe van eerlijke competitie hoog te houden. De jury erkende dat de juiste procedure werd gevolgd in de schriftelijke beslissing (…)

“We begrijpen de grote publieke belangstelling voor deze zaken en blijven ons inzetten om zo transparant mogelijk te zijn en de volledige beslissing zal te zijner tijd worden gepubliceerd.” De uitvoerend directeur van ITIA benadrukte.

Alize Cornet lanceert de campagne “Gerechtigheid voor Simona Halep

Voorafgaand aan de bekendmaking van de ITIA lanceerde de Franse tennisster Alize Cornet, 79e op de WTA-ranglijst, een krachtige online campagne om de zaak van Simona Halep in haar dopingzaak te steunen en een snelle en eerlijke uitspraak te eisen. Onder de hashtag “#RightForSimona” riep Cornet de tennisgemeenschap op om zich te verenigen en duidelijkheid en gerechtigheid te eisen.

Alize Cornet zei op Twitter: “Mensen, laten we onze krachten bundelen. Het is te ver gegaan en het heeft al veel te lang geduurd. De tenniswereld wil gewoon wat eerlijk is. We willen allemaal #RechtVoorSimona.”

Na het beroep van Alize Cornet hebben honderden mensen over de hele wereld zich aangesloten bij de zaak en eisen een duidelijke en snelle uitspraak in de zaak van Simone Halep.

OOK LEZEN:

Simona Halep, UIT de WTA-ranking! We hebben een nieuwe wereldleider in het vrouwentennis: Arina Sabalenka

Ion Tiriac, hard bericht over de DOPAJ-zaak van Simona Halep: ‘Hoeveel kan ze vragen? Wie is schuldig? Ze hebben haar carrière beëindigd”.

Patrick Mouratoglou, verantwoordelijk voor de situatie van Simona Halep? Insider details: “Laat niemand iets van hem verwachten!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *