Hij is de pianist van TATAMI! “Ik vind er rust in, het is als therapie, het is ontspannend”

Hij is de pianist van TATAMI! “Ik vind er rust in, het is als therapie, het is ontspannend”

Alexandru Petre, bronzen medaillewinnaar op de Europese kampioenschappen judo voor junioren, speelt graag piano tussen de trainingen door.

Alexandru Petre is de rijzende ster van het Roemeense judo. De jonge worstelaar won een bronzen medaille op de Europese kampioenschappen voor junioren in de categorie onder 100 kg. Maar hij heeft ook een unieke passie!

Als hij niet op de mat staat, ontspant de atleet zich op een ongebruikelijke manier: hij speelt piano, een passie die hij ontdekte toen hij nog maar vier jaar oud was, maar die hij na enkele jaren lessen bij gespecialiseerde leraren als kunst heeft opgepakt.

Hij is de pianist op de tatami

“Het is al een plezier sinds ik een kind was. Ik zag mijn buren altijd piano spelen, ze waren erg vaardig en ik was er al vanaf mijn 4e-5e jaar gepassioneerd over. Bij toeval verscheen deze piano in mijn huis, mijn vader bracht hem mee, ik weet het niet. Ik werd “gedwongen” om piano te spelen, omdat ik het leuk vond en mijn moeder het wilde. Ik vond het niet leuk, toen vond ik het leuk, het was iets dat elke keer ontspannend was, omdat na het trainen, na wedstrijden, het iets zo anders was dan wat ik deed, dat het echt nieuw was voor mijn levensstijl”, zei Alexandru Petre, bronzen medaillewinnaar op het Europees kampioenschap judo voor junioren.

Ontspannen door te zingen

Hij volgt al acht jaar pianolessen en geeft toe dat elke keer als hij thuiskomt van een training of wedstrijd, hij minstens een paar minuten piano speelt, wat een soort ontspanningstherapie voor hem is geworden.

“Ik heb 7-8 jaar piano gedaan, ik had verschillende leraren. Als ik terugkom van wedstrijden, vind ik de piano thuis, ik vind er rust in, het is als therapie, het is ontspannend. Het maakt me los van de stress die ik heb tijdens trainingen en wedstrijden”, voegt Alexandru Petre toe.

Zijn coach, Mihai Trandafirescu, geeft toe dat hij altijd verbaasd is over het talent van zijn atleet als pianist: “Hij is echt getalenteerd. Ik heb met veel plezier naar hem geluisterd en met tintelingen op mijn huid, de haren gaan overeind staan. Ik weet hoe fel hij hier op de mat is en hoe delicaat hij op het keyboard is en ik vind het echt een fantastische vorm van onderwijs.”

Dromen om Olympisch kampioen te worden in 2028 in Los Angeles

Alex, die 18 is, doet sinds zijn vierde aan judo. Hij werd tot de sport aangetrokken door zijn vader, destijds een voormalig judocoach.

“Ik doe al aan judo sinds mijn 14e en ik ben erin terechtgekomen door mijn vader, want hij is heel lang judocoach geweest, bijna 20 jaar, en hij heeft me gepusht om deze sport te gaan doen, want in het begin vond ik het maar niks. Maar zo gaat dat elke keer als je hard slaat en als het geen spelletje meer is en je je ook rot voelt omdat je verliest en steeds beter wilt worden, heb je iemand nodig die je van achteren steunt. Ik had mijn vader, ik had mijn moeder”, zei Alexandru Petre.

Zoals elke atleet heeft Alex een droom, en die is gekoppeld aan de Olympische Spelen. Hij wil in de voetsporen treden van Alina Dumitru en Olympisch kampioen worden in 2028 in Los Angeles.

Olympisch kampioen worden is waarschijnlijk de droom van iedereen in de sport, niet van judo. Dit is het maximale wat je kunt bereiken en zelfs voor mij is het een droom – Alexandru Petre

Coach Mihai Trandafirescu zegt dat de medaille die hij won op de Europese Jeugdkampioenschappen in Den Haag heel belangrijk is voor zijn atleet: “Voor Alex is de medaille op de Europese kampioenschappen heel belangrijk. En voor mij als coach, want elke coach wil zo’n belangrijk resultaat, maar het belangrijkste is voor Alex, want voor hen doen we deze dingen en ons werk is gerelateerd aan hun waarden, en hun waarden zijn medailles, vooral deze medailles”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *