Ze streden bij 1 graad Celsius voor de nationale MEDALS!

Ze streden bij 1 graad Celsius voor de nationale MEDALS!

Enkele van de beste atleten van Roemenië voerden de nationale kampioenschappen duatlon in Brasov aan, als onderdeel van de evenementen ter herdenking van 36 jaar na de anticommunistische opstand van 15 november.

Eén graad Celsius en harde wind. Dat waren de weersomstandigheden in Brasov, gastheer van de Nationale Duatlon Kampioenschappen, de Trikids wedstrijd en de 15 november 1987 Cross Country Race. De atleten voelden de kou, maar ze overwonnen het en de races waren extreem spectaculair.

Antoanela Manac, de beste triatlete van het land, legde uit wat er met het lichaam gebeurt bij zulke lage temperaturen.

Ze streden bij 1 graad Celsius om de nationale medailles

“Het waaide hard en de lichaamstemperatuur was slechts één graad. Het is moeilijk voor het lichaam om grote veranderingen door te maken. In de kou heeft het lichaam het moeilijk om de ideale temperatuur te bereiken, je moet meer opwarmen, gekleed blijven tot vlak voor de start”, kondigde Antoanela Manac aan.

Ze verdeelt haar tijd tussen triatlontraining, vooral omdat ze in de race is om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024, en haar werk als arts: “Je kunt een wedstrijd niet vergelijken met een oproepdienst, in het ziekenhuis ben ik meer mentaal betrokken, ik probeer de stemming er in te houden bij mijn patiënten, terwijl sport meer draait om fysieke inspanning, ook al telt ook hier de mentale kant zwaar mee. In het ziekenhuis word je moe en hier, bij het sporten, kom je tot rust … Ik maak een grapje, het is niet echt ontspannend om 2 tot 3 trainingen per dag te hebben, om naar het stadion te gaan om intervallen te lopen, om 10 tot 15 km in een rustig tempo te rennen. Triatlon is een complexe sport die je niet laat vervelen, ik kwam in dit ritme en het is heel moeilijk om terug te krabbelen, ik raakte eraan gewend.”

Bij de meisjes was het een close race: “Ik ben blij met mijn tijd, het is het einde van het seizoen en ik ben blij dat ik heb meegedaan in Brasov. Het was een fotofinish, ik had een penalty en aan het eind was het alleen de 100 meter sprint, hoewel de duathlon over het algemeen een duurwedstrijd is”.

Meer dan 200 kinderen bij Trikids

Tijdens hetzelfde sportevenement vond ook de duatlonwedstrijd voor kinderen plaats.

“We hadden meer dan 200 kinderen in de trikids en daar ben ik erg blij mee. Ik ben erg blij, het is de eerste keer dat we een CN organiseren op zo’n pittoreske plek. We zijn blij dat we de gastheer zijn van de “15 November 1987 Cross-Country Race”, een traditionele cross country race voor de gemeente Brasov. Deze stad is een ideale plaats voor zowel nationale als internationale wedstrijden. We willen hier meer wedstrijden organiseren en we zijn erg blij met de openheid van burgemeester Alin Coliban”, aldus Vlad Stoica, voorzitter van de Roemeense Triatlon Federatie.

2023, een goed jaar voor Roemeense triatlon

Bijna aan het einde van het jaar zegt het hoofd van de triatlon in Roemenië dat hij tevreden is met de prestaties van zijn atleten in de afgelopen maanden. “We hebben een heel goed 2023 gehad. We doen het goed in het Olympisch klassement om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 met Felix Duchampt. Bij de junioren zijn we erin geslaagd om de eerste opkomende federatie te worden in termen van resultaten, en tiende overall, wat voor ons een prestatie is, omdat we vechten met federaties met veel grotere budgetten en een veel grotere geschiedenis in triatlon”, voegt Vlad Stoica toe, die toegeeft dat hij zichzelf jaren geleden niet zag doen wat hij nu doet: “4-5 jaar geleden kon ik me niet voorstellen dat ik voorzitter van de federatie zou worden, ik nam de dingen stap voor stap en zei: laten we kijken hoe ver we kunnen gaan. We hebben een strategie met drie pijlers, prestaties en hoge prestaties – het idee is niet om naar de Olympische Spelen in Parijs te gaan en dat is het dan, maar om voor de lange termijn te gaan. Dan willen we de breedtesport ontwikkelen, wat een heel belangrijk aspect is, en dan het imagogedeelte. Triatlon was geen bekende sport en ons doel is nu om het heel zichtbaar te maken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *