ProSport 2023 Groot Sportgala. Wie zijn de eerste Roemeense atleten die gekwalificeerd zijn voor de Olympische Spelen in Parijs?

ProSport 2023 Groot Sportgala. Wie zijn de eerste Roemeense atleten die gekwalificeerd zijn voor de Olympische Spelen in Parijs?

Het ProSport 2023 Grote Sporters Gala vindt plaats op 28 november. Tijdens dit evenement worden de prijzen uitgereikt aan degenen die dit jaar hebben getriomfeerd in de sportwereld en die zich door hun resultaten hebben weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Vanaf vandaag, ProSport presenteert de lijst van 60 Roemeense atleten die aanwezig zullen zijn op de Olympische Spelen.

De eerste atleten die onder Roemeense vlag deelnemen en die hun “ticket” voor de belangrijkste sportwedstrijd van volgend jaar hebben bemachtigd zijn: Delvine Relin Meringor (atletiek, marathon), Alina Rotaru Kottmann (atletiek, verspringen), Andrea Miklos (atletiek, 400 meter), evenals de zwemmers David Popovici en Vlad Stancu.

Delvine is degene die in maart als derde finishte op de marathon van Barcelona, in 2 h 20 min 48 sec, en daarmee de kwalificatiedrempel haalde. De clubatlete uit Ghencea heeft een indrukwekkend verhaal. Haar vader heeft vier vrouwen en 30 kinderen en haar familie werd aangevallen door een rivaliserende stam… Maar ze overwon alle obstakels en heeft een nieuw leven in Roemenië. “Weet je hoe ik na de wedstrijd in Barcelona de trap afkwam? Ik bewoog mijn benen met mijn hand. Meestal na een marathon doet alles pijn, heb je koorts, maar in twee of drie weken herstelt je lichaam.” zegt ze, en onthult wat een Olympische medaille betekent: “Er is nog veel werk te doen voor de Olympische medaille. Ik wil dat, ik wil dat heel graag. Ik weet dat het de kans van mijn leven is om niet meer arm te zijn.”.

Alina Rotaru Kottmann, op de derde Olympische Spelen van haar carrière

Alina Rotaru-Kottmann, 30, wist haar ticket naar Parijs in de zomer te bemachtigen na het winnen van het verspringen op de Weitsprungmeeting Inneringen. De atlete van Stele won met een persoonlijke best van 6,96 meter. In augustus volgden uitstekende wereldkampioenschappen, waar ze met 6,88 meter de bronzen medaille won bij het verspringen. Het was de eerste medaille voor Roemenië na een onderbreking van 14 jaar.

Alina doet volgend jaar voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen: “In Rio de Janeiro was ik jong, ik wist niet wat zo’n wedstrijd echt betekende. In Tokio kreeg ik vlak voor vertrek een blessure. In Parijs heb ik andere perspectieven. Ik wil een persoonlijk record neerzetten, over 7 meter springen en dan is er kans op een medaille… Ik spring graag als het warm is. Als het stadion vol zit en er een goede wedstrijdsfeer is. Dan voel ik me mentaal goed, dan verdwijnen de emoties.”.

Andrea Miklos traint in het buitenland voor de Olympische Spelen in Parijs

Andrea Miklos, van CSM Boekarest, is op de Olympische Spelen in Parijs, waar ze aankwam nadat ze tweede was geworden op de 400 meter tijdens de Hongaarse Grand Prix “Gyulai Istvan Memorial” met een tijd van 50,80 seconden, de kwalificatienorm was 50,95 seconden.

Andrea is al bekend met de Olympische Spelen vanaf juniorenniveau. Op het Europees Jeugd Olympisch Festival 2015 won ze de gouden medaille op de 400 meter, waarna ze deelnam aan de Olympische Spelen van Rio 2016. Ze traint in het buitenland voor de grote wedstrijd in Parijs. “We zullen veel trainingskampen hebben, ik zal veel weg zijn. We hebben het over een Olympisch jaar en de voorbereiding moet op het hoogste niveau zijn. Naar mijn mening is dat niet mogelijk in Roemenië, zeker niet in het koude seizoen. We moeten precies zien hoe de trainingsomstandigheden zijn. Ik ga een maand naar Zuid-Afrika. Daarna, ik weet het nog niet, Antalya of de Canarische Eilanden omdat het klimaat daar erg goed is voor mij, rond de 25 graden. Buiten in Roemenië kunnen we niet trainen in het koude seizoen.” Andreea Miklos zei tijdens de Road to Paris show.

David Popovici, over de Olympische Spelen: “Het is mijn belangrijkste doel”

David Popovici, meervoudig zwemkampioen, is in goede vorm. Hij won onlangs drie nationale titels in individuele evenementen, allemaal in de vrije 50m, 100m en 200m, en is klaar voor de start van de Europese Kampioenschappen, die plaatsvinden in december, van 5 tot 10 december. “Het was een goede repetitie voor de Europeanen. Ik probeer niet veel verwachtingen voor mezelf te creëren elke keer als ik naar een wedstrijd ga, omdat ik mezelf graag verras en het enige wat ik moet doen en dat probeer ik heel goed te doen, is trainen en mezelf voorbereiden op dat moment.” zegt David Popovici, 19, na de Nationale Kampioenschappen.

Op de Olympische Spelen van 2021 in Tokio stond Popovici op 16-jarige leeftijd vierde op de 200 meter. Nu, in Parijs in 2024, zijn de doelen van de Dinamo-atleet heel anders. “Ik kan niet wachten om daar te zijn. Het is mijn belangrijkste doel, geen druk. Ik wil geen druk, het komt wel, maar het is aan mij om het te blokkeren en hoeveel het tot me doordringt. Aan het eind van de dag maakt het helemaal niets uit hoeveel druk er door anderen wordt uitgeoefend als ik het negeer.” David Popovici aangekondigd.

Vlad Stancu ontspant door yoga

Vlad Stancu, 18 jaar, is ook van de partij op de Olympische Spelen van volgend jaar in de Franse hoofdstad. Hij heeft offers gebracht om hier te komen, net als andere bittere atleten. Bijna elke dag staat hij om 5 uur op om training en lessen te combineren. Bovendien doet hij één keer per week aan yoga, wat zijn concentratie en mobiliteit ten goede komt. De CSA Steaua atleet kwalificeerde zich voor de wedstrijd in Parijs nadat hij zilver won op de Europese Jeugdkampioenschappen in Belgrado op de 1500m vrije slag, met een tijd van 15:00.51, onder de kwalificatienorm van 15:00.99. “De sleutel ligt nog steeds bij hem, hij is degene die zwemt en als hij luistert zal hij zeker resultaten behalen die bij zijn werk passen.” zegt Iulia Becheru, de coach van Vlad Stancu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *