ProSport 2023 Groot Sportgala. Goud, dichtbij! Proost op de mannen dubbel roeiteam en vrouwen vier roeiteam op de Olympische Spelen

ProSport 2023 Groot Sportgala. Goud, dichtbij! Proost op de mannen dubbel roeiteam en vrouwen vier roeiteam op de Olympische Spelen

Het ProSport 2023 Great Athletes Gala vindt plaats op 28 november en eert degenen die dit jaar hebben gezegevierd in de sportwereld en zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. Onder de teams die ons trots hebben gemaakt is het 8+1 roeiteam voor mannen.

ProSport brengt je roeiploegen mannen dubbel roeien en vrouwen viervoudig roeien, de ploegen waar de hoop van de Roemenen op podiumliederen en glinsterende gouden medailles onbereikbaar is.

Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan, het roeiteam voor de mannen dubbel roeien al veelbelovend voor de Olympische Spelen

Waarom zeggen we dat? Niet alleen de traditie van het Roemeense roeien, dat miljoenen Roemeense harten een vreugdesprong heeft laten maken.

In augustus won de bemanning van Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan gouden medailles in het onderdeel dubbel roeien bij de wereldkampioenschappen roeien in Racice (Tsjechië).

De tijdwaarneming van de twee toonde een tijd van 6 minuten, 28 seconden en 6 honderdsten, waarmee ze de ploegen uit Spanje (Jaime Canalejo Pazos, Javier Garcia Ordonez) versloegen met 6 minuten, 29 seconden en 27 honderdsten, en Groot-Brittannië (Oliver Wynne-Griffith, Thomas George) met 6 minuten, 30 seconden en 86 honderdsten.

Bovendien zijn Cozmiuc en Bejan in 2023 ook Europees kampioen op dit onderdeel.

Marius Cozmiuc

Hij is geboren op 7 september 1992 in Suceva en heeft talloze medailles. Op de Wereldkampioenschappen voorbehouden aan atleten onder de 23 jaar, in de 4-roeien, won hij de gouden medaille in 2013 en de bronzen medaille in 2014. In 2013, op de Wereldkampioenschappen voor senioren in Sevilla (Spanje), won hij de zilveren medaille in de 4-.

Op de Wereldkampioenschappen roeien in september 2015 in Aiguebelette (Frankrijk) kwalificeerde Roemenië zich voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro in de 4-. In 2022 werden Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan de eerste Roemeense wereldkampioenen in het onderdeel mannen dubbel roeien.

Marius Cozmiuc’s medailles: 2 gouden (Europese Kampioenschappen in 2020 en 2022), 6 zilveren (Europese Kampioenschappen in 2012, 2013, 2017, 2019, op de Wereldkampioenschappen in 2018 en op de Olympische Spelen in Tokio in 2020). Brons werd gewonnen op de Europese kampioenschappen van 2018 in Glasgow – dubbel roeien.

“Het is tot nu toe een moeilijke reis geweest, maar ik ben blij dat Sergiu (n.r. – Sergiu Bejan) vanaf het begin heel ontvankelijk is geweest. Hij wilde vanaf het begin dat deze boot zo snel mogelijk zou gaan. Onze eerste race was geen succes, maar daarna hebben we harder gewerkt zodat we vandaag de Europese gouden medailles hebben. Ik ben ook erg blij met het resultaat van Iona (n.r. – zijn vrouw, Ionela Cozmiuc, eerste gouden medaillewinnaar in de lichtgewicht single sculls), ik was erg opgewonden. Ik ben niet nerveus voor mezelf, maar wel voor Ionela. Ik ben blij dat we allebei de mooiste medailles hebben behaald”.zei Marius Cozmiuc na de Europese Spelen in München.

Sergiu Bejan

Net als Marius Cozmiuc is Sergiu ook geboren in Suceava, maar vier jaar later, op 18 november, en hij heeft een passie voor landschapsfotografie. In 2022 behaalde hij zijn beste prestatie ooit: de gouden medaille op de wereldkampioenschappen in Racice. In de loop van zijn carrière won hij ook goud op de Europese kampioenschappen van 2022 in München, drie zilveren medailles op de Europese kampioenschappen van 2020, 2021 en 2023 en brons in Glasgow in 2018. Op de Memorial Paolo D’Aloja in Italië won ze in april 2022 3 gouden medailles.

Sergiu flirt al met sport sinds groep 8 toen hij handbalde voor zijn schoolteam, maar ondertussen ontdekte hij het roeien en werd er al snel verliefd op.

“Het is interessant dat veel atleten in deze sport uit Bucovina komen. Ik denk dat het komt door de frisse lucht en het onderwijs. Genetica heeft veel geholpen, ik denk dat we mensen zijn die het uithouden. Ik heb met mijn opa in de bergen gewandeld, we hebben geen meren gevonden. Maar hier maak ik carrière met water.

Ik werd op de middelbare school geselecteerd voor deze sport. Al vanaf het begin van de middelbare school. Ik was de langste en werd geselecteerd.”Sergiu Bejan zei in het programma De weg naar Parijs.

Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga en Patricia Cireș – vier droomroeiers… in Parijs

Net als de mannen dubbel sculls, bouwt de vrouwen vier roeiploeg langzaam haar achtergrond op van de 1e plaats op het podium. De eerste grote uitdaging voor Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga en Patricia Cireș is Parijs 2024.

Er zijn al tekenen van hoop. In september behaalde Roemenië de zesde plaats op de wereldkampioenschappen roeien in Belgrado, waar Groot-Brittannië, Nederland en China in de top drie stonden.

Het goud kwam er op de wereldkampioenschappen roeien onder de 23 jaar in Plovdiv (Bulgarije), waar de Roemeense vrouwenploeg van vier roeiers Emanuela-Ioana Ciotău, Alexandra Ungureanu (inmiddels met pensioen), Cristina Drugă en Patricia Cireș gouden medailles wonnen.

Interessant is dat alle vier de atleten in de Onder 23 categorie zitten, ze kennen elkaar van hun junior jaren, dus de tijd is aan hun kant om te synchroniseren en een team te worden in de ware zin van het woord, dat medaille na medaille zal winnen met de driekleur op hun schouders.

Dankbaarheid en vertrouwen voor Roemeens roeien

De bemanning van vrouwen vier roeispanen was een van de 11 gekwalificeerden voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Alle roeisporters die gekwalificeerd zijn voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 werden na hun terugkeer van de wereldkampioenschappen in Belgrado in september 2023 verwelkomd in de officiële lounge van de luchthaven “Henri Coandă” door het management van het Nationaal Agentschap voor Sport en het Roemeens Olympisch en Sportcomité.

We wonnen vijf medailles op de wereldkampioenschappen: twee gouden, een zilveren en twee bronzen.

“Het doel van de Roemeense roeibond was om zoveel mogelijk teams te kwalificeren, niet per se om medailles te winnen. Ik ben gelukkig, tevreden en voldaan… Ik ben door alle toestanden gegaan op deze wereldkampioenschappen, van doodsangst tot extase. Qua resultaten was het een zeer succesvolle editie, maar er waren veel problemen met accommodatie, maaltijden, atleten die geen onderdak kregen en andere kleine problemen.

Onze atleten op deze Wereldkampioenschappen waren helden, echte helden. Ze stonden elke dag aan de start en sprongen van het ene evenement naar het andere, want we waren het enige land op de Wereldkampioenschappen dat dubbelde. Ik ben zo blij met wat ik daar heb meegemaakt dat het echt moeilijk is om het in woorden te beschrijven.”aldus Elisabeta Lipă, voorzitter van het Nationaal Agentschap voor Sport.

Roemenië heeft elf teams gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs:

 • vrouwen dubbel roeien: Roxana Anghel en Ioana Vrînceanu
 • Mannen dubbel roeien: Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan
 • damesdubbelscull: Simona Radiș en Ancuța Bodnar
 • Mannen dubbel roeien: Ciprian Tudosă en Florin Arteni
 • damesdubbelscull lichtgewicht: Ionela Cozmiuc en Mariana Dumitru
 • vrouwen vier roeien: Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș en Magdalena Rusu
 • vier mannenroeiers: Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu en Florin Lehaci
 • vrouwen vier roeiers: Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga en Patricia Cireș
 • mannenviertal roeien: Mihai Chiruță, Andrei Cornea, Ioan Prundeanu en Florin Enache
 • vrouwen acht plus één: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș. Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ștefania Petreanu.
 • Mannen acht plus één: Mihăiță Țigănescu, Alexandru-Laurențiu Danciu, Bogdan-Sabin Baitoc, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu.


Word lid van het CANCAN Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *